Podziel się wrażeniami!
Cześć, mam takie pytanie.
Dlaczego ustawienia przy live view są inne niż przy przełączeniu na wizjer?
Można to jakoś zmienić, czy tak po prostu jest (dlaczego)? Konkretny przykład: ekspozycja ustawiona na 0 w LV nie równa się ekspozycji równej 0 ustawionej na wizjerze. A wcześniej było dobrze.
Fotki robię w trybie manualnym M, obiektyw bez af (specjalny do robienia zdjęć slajdów)
Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ często między tymi trybami się przełączam a potrzebuję na nich takie same ustawienia.
Przeprowadziłem ponownie serię prób zmieniając sposób pomiaru światła oraz ekspozycje. Efekty są takie same jak poprzednio, czyli wszystko OK. Jedynie nieznaczne przesunięcie (o jedną kreskę) przy zdjęciach w plenerze. Nie załączam już fotek, bo nie ma na nich nic szczególnego, porównania zawsze wypadają tak samo. Nie mam pojęcia o co może chodzić...
W takim razie proszę mi wyjaśnić raz jeszcze dlaczego ustawienia drabinki na LV są inne niż na wizjerze, i to czasami znacznie, powyżej 2 punktów?
Rozumiem nieznaczne przesunięcia, ale taka różnica powoduję błędy nie do przyjęcia.
powiem po raz milionowy.
Wg. mnie to przez światło wpadające do wizjera od strony oczu.
Tak jasne. Tylko ta różnica jest nawet, jak jest zupełnie ciemno! Nie ma żadnego źródła światła. Więc? Rozumiałabym, gdyby drabinka była na minusie, bo lcd daje trochę światła dla LV. Ale w trybie wizjera jest na pplus 1 EV.
Cięzko jest to tu pokazać, łatwo jest mówić. To trzeba zobaczyć i już.
Z resztą... ja już chyba nie mam siły na to. Jest ktoś z Bydgoszczy lub okolicy?
wszystko się zgadza - jest na plus dlatego kompensacja tego da ci niedoświetlone zdjęcia (wiem, że to nie oczywiste, ale drabinka na plus - ciemniejsze zdjęcia). A ilość światła nie ma znaczenia. Czy jest ciemno, czy jasno, to tyle samo proporcjonalnie wpada przez wizjer jak i przez obiektyw
Wyciągam tylko jeden wniosek - lepiej używać LV
Może kiepsko dziś łapię, ale mój mózg się przegrzał. Zły dzień... to przez to, że to 13. dziś.
Będę musiała sobie usiąść w jakiś wolny dzień i wszystko jeszcze raz przeanalizować
Dzięki za chęci w wyjaśnieniu, chociaż przy obecnym moim stanie jest to tak, jak dyskusja co było pierwsze - jajko czy kura Ot, taka mała dygresja się zrobiła. Wybacz mi za moje kiepskie rozumkowanie
Dawno nie poruszany temat ale teraz to mnie dopadło i jak macie jakieś wieści na pomiar światła w trybie LV ? W podglądzie na żywo w moim aparacie także pokazuje błędne dane i są one niedoświetlone. Najgorsze że dzisiaj zrobiłem ze 200 zdjęć do pracy i nie wiem co z nich wyjdzie. Czy zostaje w podglądzie LV używanie trybu M i dostarczanie większej ilości światła nie patrząc na wskazania światłomierza ? Macie może jakąś poradę aby z tym sobie radzić? W instrukcji wyszukałem że histogram w trybie LV nie wskazuje ostatecznie zapisanego zdjęcia a jedynie prezentuje stan obrazu aktualnie wyświetlanego na LCD.
A500
Ja mam a330 i jak daję tryb M i te same ustawienia to przy pomiarze światła wielopunktowym wskazania na tej "drabince" różnią się( w wizjerze 0 a LV +1/3). Wystarczy, że przełączę aparat na pomiar światła centralnie ważony lub punktowy to i w wizjerze i na LV wartość ekspozycji = 0 przy tych samych nastawach.