anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia Live View a wizjer

katrin------
Początkujący

Ustawienia Live View a wizjer

Cześć, mam takie pytanie.
Dlaczego ustawienia przy live view są inne niż przy przełączeniu na wizjer?
Można to jakoś zmienić, czy tak po prostu jest (dlaczego)? Konkretny przykład: ekspozycja ustawiona na 0 w LV nie równa się ekspozycji równej 0 ustawionej na wizjerze. A wcześniej było dobrze.

Fotki robię w trybie manualnym M, obiektyw bez af (specjalny do robienia zdjęć slajdów)
Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ często między tymi trybami się przełączam a potrzebuję na nich takie same ustawienia.

57 ODPOW. 57
profile.country.pl_PL.title
karolca
Nowicjusz

Już ci piszę OCB.
1. robię foto z LV. drabinka = 0
2. robie foto z wizjera nic nie zmieniając. drabinka = + coś tam (zależy od czasu jaki jest wybrany)
3. za aparatem ciemno
4. wychodzą identyczne fotki.
5. w fotografowaniu przez wizjer ustawiam drabinke = 0 (warunki nie uległy zmianie, przysłona bez zmian.).
6. krotszy czas naswietlenia = niedoswietlone foto.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

karolca napisał(a):

5. w fotografowaniu przez wizjer ustawiam drabinke = 0 (warunki nie uległy zmianie, przysłona bez zmian.).
6. krotszy czas naswietlenia = niedoswietlone foto.

Mam pytanie - czy ustawiasz parametry trzymając aparat przy oku? To jest istotne :)

karolca
Nowicjusz

Wiesz, na chybił trafił celuję. ;) Wizjer chyba jest od tego, aby trzymać oko przy nim, nie?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

karolca napisał(a):

Wiesz, na chybił trafił celuję. ;) Wizjer chyba jest od tego, aby trzymać oko przy nim, nie?

Zapytałem, bo czasami jest tak, że ktoś stawia aparat na statyw i niekoniecznie patrzy w wizjer tylko na LCD z tyłu ;)

A w ogóle w trudniejszych warunkach oświetleniowych pomiar punktowy jest najlepszym wyjściem. I chyba zawsze jest. :)

katrin------
Początkujący

Widzę, że póki co karolca rozumie mój problem :). Dzięki :)!
Ale rozwiązania jeszcze nadal poszukuję...

Creatoor
Początkujący

Chyba mnie oświeciło po tych zdjęciach! Sprawdź jak masz ustawiony Bracketing. Może masz BRK S* - pojedynczy. Wtedy daje taki efekt! Ustawiasz na 0 i pstrykasz: pierwsza fota -1,5 lub -2, druga fota 0, trzecia fota +2 lub +1,5. Może wystarczy przełączyć na BRK C* - seryjne lub wyłączyć go.

A jak to nie to to już nie wiem co....

karolca
Nowicjusz

Creatoor napisał(a):

Chyba mnie oświeciło po tych zdjęciach! Sprawdź jak masz ustawiony Bracketing. Może masz BRK S* - pojedynczy. Wtedy daje taki efekt! Ustawiasz na 0 i pstrykasz: pierwsza fota -1,5 lub -2, druga fota 0, trzecia fota +2 lub +1,5. Może wystarczy przełączyć na BRK C* - seryjne lub wyłączyć go.

A jak to nie to to już nie wiem co....

:? NA LV JEST CIĄGLE ZERO, w wizjerze inaczej (na plus lub minus). i bez znaczenia jest to, czy zrobię zdjęcie czy nie. Wychodzą takie same (bez zmiany parametrów i drabinki). Jesli w trybie wizjera zmienię te ustawienia (patrząc przez niego i nie korzystając z LV) zdjęcie jest ciemne. Zaznaczam, że do wizjera nie dochodzi żadne inne światło.
Pytanie jest proste: skąd ta różnica. Odpowiedź nań już nie.

katrin------
Początkujący

Nie bracketing, na pewno nie, sprawdzane. Trochę mnie pocieszyło, że to nie tylko tak u mnie :).
Dokładnie tak jest, jak napisała wyżej karolca.

karolca
Nowicjusz

Napiszę to jeszcze inaczej:
MAM LV, ustawiam na M przesłonę na f/5,6, czas na np. 3 s. Na drabince mam 0. Więc ok.
Przykładam oko do wizjera i przełączam tryb z LV na wizjer a tam niespodzianka. Drabinka przesunięta na +1 lub - (minus) 0.5 labo jeszcze inaczej.
Zakładam, że tryb pomiaru światła nie ma tu nic do rzeczy, lepszy jest punktowy - OK, ale jeżeli jestem w ciemnym pokoju, włączona jest lampka, wizjer jest zasłonięty moim okiem, to skąd ta różnica? :)
Jakieś czary mary mamy, albo jakiś błąd oprogramowania.
Miejsce to ma przy ciemnych scenach, jak w ciągu dnia, sprawdzę po południu - chyba, że ktoś ma alfę pod ręką niech sprawdzi.
PZDR

Creatoor
Początkujący

Przeprowadziłem dwa test. Oto wyniki.
Sprzęt: A300 (próbowałem bez niej ale nic nie wychodziło), Sigma 18-200, statyw, wężyk spustowy. Tryb M
Ustawienia:
Próba 1 zdjęcie robione przez okno (zamknięte): 200mm (real 300), f/16, 1/200 sek., ISO 400, tryb odmierzania punktowy
Próba 2 wnętrze przy oświetleniu żarowym 60W sufit: 18mm (27), f/3,5; 1/6 sek., ISO 800, tryb j/w.
Próby wyglądały tak: ustwiłem sprzęt na statywie najpierw ustawiłem parametry na wizjerze. Aby wykonać drugie ujęcie przełączyłem na podgląd. Nie blokowałem ekspozycji!
W obydwu przypadkach wskaźnik kompensacji ustawiłem na 0.
W pierwszej próbie, gdy przełączyłem przesunął się o jedną kreskę, w efekcie nie widać bardzo dużych zmian. Dopiero jak wpatrzeć się w śnieg na dalszym planie można dostrzec nieznaczną zmianę kolorystyki. Można to jednak zwalić na zmianę światła, chmurka coś takiego.
W drugiej próbie wskaźnik ani drgnął. Był w tym samym miejscu na wizjerze i na podglądzie.
Każdą z prób powtórzyłem przy innych ustawieniach 3 krotnie i zawsze miałem ten sam efekt. A oto porównanie. Po lewej zdjęcia z wizjera, po prawej z podglądu.