anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pomoc

krzychu_ch_
Początkujący

Pomoc

Cześć jestem nowy. Mam na imię Krzysztof, jestem z okolic Gdańska. Zdjęcia robię całe życie: począwszy od smieny 2, smieny 8, zenita aż do prakticy. Od samego początku również samodzielne wywoływanie, w tym również na początku lat siedemdziesiątych zdjęcia barwne. Póżniej cyfrówka konica minolta z20, a teraz sony a300 + 2 obiektywy (18-70; 50-200). Kupiłem go tylko dlatego, że stanowi jakąś kontynuację minolty. Z minolty byłem bardzo zadowolony, ale się utopiła.
Mam nadzieję, że znajdę na forum masę przydatnych informacji. Na początek więc pytanie: Czy kupiłem bubla? Kupując sprzęt taki jak aparat fotograficzny nie sposób nie odnieść się z pełnym zaufaniem do producenta i próbować sprawdzić go pod każdym kątem. Tak więc dopiero po 2 miesiącach od kupna (impreza, zdjącia przy lampie) zauważyłem, że aparat nie doświetla zdjęć. Po kilku eksperymentach stwierdzam: przy obiektywie 50-200 zdjęcia są zawsze prawidłowo naświetlone, przy założonym obiektywie 18-70 w skrajnej pozycji (ogniskowa 18) zdjęcia są prawidłowo naświetlone, w każdym innym przypadku (nawet niewielkie poruszenie zoomem) - zdjęcia niedoświetlone. Nasuwa się wniosek, że winą należy obarczyć obiektyw. Szukam potwierdzenia tezy oraz o wskazanie rzetelnego serwisu. Okazuje się, że serwis z Gdańska jedynie pakuje sprzęt i przesyła do Warszawy. Może więc lepiej skontaktować się bezpośrednio z serwisem, który dokonuje napraw? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Krzysztof

33 ODPOW. 33
Alf300
Początkujący

Hej Krzychu :)

W żaden sposób nie chcę się tu wymądrzać choć by dla tego że moje doświadczenia w fotografii dopiero raczkują .

Jeżeli można podeprzyj się próbkami fotek na pewno łatwiej będzie odpowiedzieć . Z mojego krótkiego doświadczenia mogę tylko powiedzieć że w tej chwili mam inny obiektyw i jak dla mnie jako mało doświadczonego pstrykacza jest łatwiejszy w opanowaniu niż kit po wyżej 35 mm Zatem teraz z kita zrobiłem sobie obiektyw 18-35 :nauseated_face: :slight_smile:

Sporo czytałem na temat obiektywu kitowego nawet wczoraj trafiłem ciekawy temat na forum KKM http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=17249 który znów odpowiada mojemu problemowi .

Jeszcze raz Krzychu daj foty bo ten obiektyw zdaje się być kapryśny choć tak jak Tobie mi od 18-35 jestem nim zadowolony i na pewno zostanie zemną do końca ....

profile.country.pl_PL.title
aatrapa
Początkujący

eee nawiaze do tego linka.

Rozumiem ze zwiekszanie wartosci parametru f na kazdej ogniskowej powinno zwiekszac ostrosc zdjecia. Mam racje?

krzychu_ch_
Początkujący

Cześć
Dzięki za reakcję. Załączam dwa przykładowe zdjęcia z moimi pieskami zrobione obiektywem 18-70. Pierwsze: ogniskowa 18, drugie: ogniskowa nieco dłuższa. Oba robione na auto.

Pozdrawiam

Krzysztof

Alf300
Początkujący

aatrapa napisał(a):

eee nawiaze do tego linka.

Rozumiem ze zwiekszanie wartosci parametru f na kazdej ogniskowej powinno zwiekszac ostrosc zdjecia. Mam racje?

Ostrość tak ale w sumie całego planu czyli tego co masz z tyłu też i to taka zasada dla tego jest mowa o tz przymykaniu aby uzyskać troszkę lepszą ostrość możesz też próbować podbić ostrość w strefie twórczej w menu aparatu ale to nie oto chodzi .

Bo jeżeli chcesz uzyskać efekt rozmycia tła to takie przymykanie powoduje że staje się coraz wyraźniejsze .

Krzychu nic nie widać ;)

krzychu_ch_
Początkujący

Myślę, że plik jest za duży. N a dole psze, że nie może być większy, niż 256 kB. Zdjęcia miały kilka giga. Posłałem koledze, zeby zmniejszył. Jak prześle zmniejszone, to npostaram się ponownie wysłać.

Pozdrawiam

Krzysztof

krzychu_ch_
Początkujący

Przesyłam zdjęcia. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Krzysztof

DSC00661.jpg
DSC00662.jpg

krzychu_ch_
Początkujący

Jeszcze kilka słów komentarza. Taki efekt jest zawsze. Nie zasłaniam palcem, paskiem, czy czymś innym. I jeszcze jedno: jak przełączę na portret, to zawsze jest niedoświetlone.

Pozdrawiam

Krzysztof

Alf300
Początkujący

O Mateńko :shock: tego się nie spodziewałem . A na drugim obiektywie jest ok ?

Tu tylko mogę powiedzieć tyle że proponuję ci abyś się udał gdzieś do sklepu foto podpoił innego kita i natychmiast go reklamował ,oddał bo chyba ma coś nie teges może coś na stykach naprawdę nie spodziewałem się takiego czegoś

krzychu_ch_
Początkujący

Z drugim obiektywem wszystko jest ok.