Podziel się wrażeniami!
Cześć jestem nowy. Mam na imię Krzysztof, jestem z okolic Gdańska. Zdjęcia robię całe życie: począwszy od smieny 2, smieny 8, zenita aż do prakticy. Od samego początku również samodzielne wywoływanie, w tym również na początku lat siedemdziesiątych zdjęcia barwne. Póżniej cyfrówka konica minolta z20, a teraz sony a300 + 2 obiektywy (18-70; 50-200). Kupiłem go tylko dlatego, że stanowi jakąś kontynuację minolty. Z minolty byłem bardzo zadowolony, ale się utopiła.
Mam nadzieję, że znajdę na forum masę przydatnych informacji. Na początek więc pytanie: Czy kupiłem bubla? Kupując sprzęt taki jak aparat fotograficzny nie sposób nie odnieść się z pełnym zaufaniem do producenta i próbować sprawdzić go pod każdym kątem. Tak więc dopiero po 2 miesiącach od kupna (impreza, zdjącia przy lampie) zauważyłem, że aparat nie doświetla zdjęć. Po kilku eksperymentach stwierdzam: przy obiektywie 50-200 zdjęcia są zawsze prawidłowo naświetlone, przy założonym obiektywie 18-70 w skrajnej pozycji (ogniskowa 18) zdjęcia są prawidłowo naświetlone, w każdym innym przypadku (nawet niewielkie poruszenie zoomem) - zdjęcia niedoświetlone. Nasuwa się wniosek, że winą należy obarczyć obiektyw. Szukam potwierdzenia tezy oraz o wskazanie rzetelnego serwisu. Okazuje się, że serwis z Gdańska jedynie pakuje sprzęt i przesyła do Warszawy. Może więc lepiej skontaktować się bezpośrednio z serwisem, który dokonuje napraw? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Krzysztof
Hej Krzychu
W żaden sposób nie chcę się tu wymądrzać choć by dla tego że moje doświadczenia w fotografii dopiero raczkują .
Jeżeli można podeprzyj się próbkami fotek na pewno łatwiej będzie odpowiedzieć . Z mojego krótkiego doświadczenia mogę tylko powiedzieć że w tej chwili mam inny obiektyw i jak dla mnie jako mało doświadczonego pstrykacza jest łatwiejszy w opanowaniu niż kit po wyżej 35 mm Zatem teraz z kita zrobiłem sobie obiektyw 18-35
Sporo czytałem na temat obiektywu kitowego nawet wczoraj trafiłem ciekawy temat na forum KKM http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=17249 który znów odpowiada mojemu problemowi .
Jeszcze raz Krzychu daj foty bo ten obiektyw zdaje się być kapryśny choć tak jak Tobie mi od 18-35 jestem nim zadowolony i na pewno zostanie zemną do końca ....
eee nawiaze do tego linka.
Rozumiem ze zwiekszanie wartosci parametru f na kazdej ogniskowej powinno zwiekszac ostrosc zdjecia. Mam racje?
Cześć
Dzięki za reakcję. Załączam dwa przykładowe zdjęcia z moimi pieskami zrobione obiektywem 18-70. Pierwsze: ogniskowa 18, drugie: ogniskowa nieco dłuższa. Oba robione na auto.
Pozdrawiam
Krzysztof
aatrapa napisał(a):
eee nawiaze do tego linka.
Rozumiem ze zwiekszanie wartosci parametru f na kazdej ogniskowej powinno zwiekszac ostrosc zdjecia. Mam racje?
Myślę, że plik jest za duży. N a dole psze, że nie może być większy, niż 256 kB. Zdjęcia miały kilka giga. Posłałem koledze, zeby zmniejszył. Jak prześle zmniejszone, to npostaram się ponownie wysłać.
Pozdrawiam
Krzysztof
Przesyłam zdjęcia. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Krzysztof
DSC00661.jpg
DSC00662.jpg
Jeszcze kilka słów komentarza. Taki efekt jest zawsze. Nie zasłaniam palcem, paskiem, czy czymś innym. I jeszcze jedno: jak przełączę na portret, to zawsze jest niedoświetlone.
Pozdrawiam
Krzysztof
O Mateńko tego się nie spodziewałem . A na drugim obiektywie jest ok ?
Tu tylko mogę powiedzieć tyle że proponuję ci abyś się udał gdzieś do sklepu foto podpoił innego kita i natychmiast go reklamował ,oddał bo chyba ma coś nie teges może coś na stykach naprawdę nie spodziewałem się takiego czegoś
Z drugim obiektywem wszystko jest ok.