anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kit 18-70 kontra Maf 35-105

Alf300
Początkujący

Kit 18-70 kontra Maf 35-105

Witam tak jak obiecałem spróbuje amatorsko porównać te dwa obiektywy ... W innym temacie pisałem że zdobyłem od Wroga ;) już leciwy obiektyw Maf 35-105 f 3,5-4,5 .A dziś właśnie miałem okazje go podpiąć do Sony A300

Na razie pierwsze wrażenia pozytywne dosyć masywny i cięższy od kita . O zakresie ogniskowej nie będę pisał bo w sumie nie ma za bardzo co się podniecać choć z pierwszych prób od 35 do końca Maf bije kita (pierwsze foty domowe zobaczymy co będzie w plenerku i świetle dziennym )
Za to kit ma przewagę ostrzenia o wiele bliżej łapie ostrość od Mafa w tym samym zakresie ogniskowej .

i to w sumie tyle co mogę jako amator napisać resztę przedstawię na cropa wykonanych z tego samego miejsca na dwóch obiektywach .

Kit - 70 mm f5,6 125s iso 100 (kit już nie da rady dalej )
Maf 70 mm f4,5 100 s iso 100

są to jak pisałem wycinki pierwszych fotek które wykonałem temat umieściłem tu jeżeli nie w tym miejscu proszę o przeniesienie

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Fajnie, że Ci się chciało, ale...
Do porównania powinny być te same warunki i niby tak jest lecz w kicie ostrość ustawiłeś na ścianie a w MAF na kwiatku. I nijak porównać się nie da. Niestety.
Poza tym, najlepiej do takich rzeczy użyć jakiegoś kontrastowego motywu z dużą ilością szczegółów, zamiast gładkiego, jednobarwnego liścia. Jak możesz, spróbój zrobić to jeszcze raz, ale tak, żeby się dało porównać :).
Powodzenia.

------------------------------
fotoamator
Alf300
Początkujący

Tadziu słuszne spostrzeżenie ale zapomniałem napisać

Af ustawiony w obu fotkach na centralny i w obu fotkach łapał na dużym liściu w sumie wtym samym miejscu ... w takim razie jak by było jak piszesz AF w kicie strzela gdzie chce :rolling_eyes:

a odległość końca dużego liścia od ściany którą widać i kawałka firanki to koło 10 cm

Ostrość na krawędzi liścia to chyba dobry motyw ale ok jutro postaram się coś zrobić przy świetle dziennym

Aha i strefa twórcza również vivid i wszystkie parametry na 0 bez oszukiwania :nerd:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Wiesz, Alf, z ostrością (AF) to trzeba uważać. Krawędź liścia nie jest najlepszym pomysłem, chyba, że kontrolujesz na co ostrzy. AF to tylko automat i nie wie co chciałeś wyostrzyć, jeżeli w polu ostrości (a czujnik, nawet centralny, to nie punkt na 1 piksela, tylko pewien obszar) znajdują się różnoodległe "rzeczy" to może wyostrzyć nie tam, gdzie trzeba.
Można się o tym boleśnie przekonać używając bardzo jasnych szkieł - drgnięcie ręki i po ostrości, bo czujnikowi "wpadło w oko" coś, co jest tuż obok, ale trochę dalej/bliżej :nauseated_face:

------------------------------
fotoamator
Alf300
Początkujący

Niestety podaje się nie jestem na tyle doświadczony aby porównywać . A nie mam zamiaru na siłę oceniać jednego ani drugiego obiektywu bo mógł bym być po prostu mało wiarygodny .

W sumie Maf mi się podoba fotki które z niego wychodzą na tym etapie mnie zadowalają zresztą z kita też jedynie co do kita to mam problem właśnie na 70 mm i tu albo tak jest albo mój egzemplarz jest trochę jak by mało ostry .

Poniżej zamieszczę zabawę z Mafem przy marnym oświetleniu dwie żarówki 40 w(oczywiście bez lampy) i iso 400 oraz fotka czas iso 800

Co myślicie czy to iso to dobry punkt A300? jak waszym zdaniem wyszło rozmycie tła w zdjęciu karafka i czas

Alf300
Początkujący

Jeszcze myszka :nauseated_face: też iso 400 trochę wyostrzone do pomniejszenia bo coś od oryginału straciło urok . :slight_smile:

szymura
Początkujący

dla mnie to tu jest problem z ostrością, a przy tym szklanym to porażka.

Alf300
Początkujący

Nie no oczywiście że nie są to ostre fotki ale jak pisałem w kiepskim świetle nawet bardzo ... Mogłem się ratować lampą(raczej lampeczką mowa o wbudowanej) wtedy były by ostre i efekt całej fotki raczej mizerny zważywszy że tło to boazeria z lakierem odbicie murowane .

Tu raczej chodzi mi o rozmycie tła i jak można się pobawić tak samo jak zdjęcie Myszka z lampą uzyskał bym ostrą myszkę kawałek ostrego zeszytu i kabelka od takie zdjęcie biurka

No i oczywiście bez statywu ... statyw pewnie bardzo by pomógł