Podziel się wrażeniami!
Cześć jestem nowy. Mam na imię Krzysztof, jestem z okolic Gdańska. Zdjęcia robię całe życie: począwszy od smieny 2, smieny 8, zenita aż do prakticy. Od samego początku również samodzielne wywoływanie, w tym również na początku lat siedemdziesiątych zdjęcia barwne. Póżniej cyfrówka konica minolta z20, a teraz sony a300 + 2 obiektywy (18-70; 50-200). Kupiłem go tylko dlatego, że stanowi jakąś kontynuację minolty. Z minolty byłem bardzo zadowolony, ale się utopiła.
Mam nadzieję, że znajdę na forum masę przydatnych informacji. Na początek więc pytanie: Czy kupiłem bubla? Kupując sprzęt taki jak aparat fotograficzny nie sposób nie odnieść się z pełnym zaufaniem do producenta i próbować sprawdzić go pod każdym kątem. Tak więc dopiero po 2 miesiącach od kupna (impreza, zdjącia przy lampie) zauważyłem, że aparat nie doświetla zdjęć. Po kilku eksperymentach stwierdzam: przy obiektywie 50-200 zdjęcia są zawsze prawidłowo naświetlone, przy założonym obiektywie 18-70 w skrajnej pozycji (ogniskowa 18) zdjęcia są prawidłowo naświetlone, w każdym innym przypadku (nawet niewielkie poruszenie zoomem) - zdjęcia niedoświetlone. Nasuwa się wniosek, że winą należy obarczyć obiektyw. Szukam potwierdzenia tezy oraz o wskazanie rzetelnego serwisu. Okazuje się, że serwis z Gdańska jedynie pakuje sprzęt i przesyła do Warszawy. Może więc lepiej skontaktować się bezpośrednio z serwisem, który dokonuje napraw? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Krzysztof
Coś zrobiłem źle i "zjadło" mi całego gotowego posta.
1. Najpierw zaległość: zdjęcia z ogrodu bez lampy. Dwa wykonane obiektywem 18-70, jedno 50-200. Były to próby sprzętu w ogrodzie po zakupie (z daleka, z bliska, pod światlo, na tle nieba itd).
2. Dziękuję wszystkim za pomoc odnośnie zmniejszania zdjęć - ściągnąłem z sieci coś tam (nie wiem czy to nie piractwo, więc nie podaję nazwy).
3. Do Alf 300: jeszcze nie przeczytałem ale z góry dziękuję.
4. Do wszystkich, sugerujących, że to body: a dlaczego z innym obiektywem jest ok?
5. Dlaczego na niektóre obiektywy mówicie kit?
Pozdrawiam
KrzysztofDSC00496 - Kopia.jpgDSC00494 - Kopia.jpg
I jeszcze trzeci: było trochę za duże, więc za drugim przebiegiem.DSC00492 - Kopia1.jpg
2. Dziękuję wszystkim za pomoc odnośnie zmniejszania zdjęć - ściągnąłem z sieci coś tam (nie wiem czy to nie piractwo, więc nie podaję nazwy).
5. Dlaczego na niektóre obiektywy mówicie kit?
kit po angielsku to zestaw. Obiektywy z zestawu, to kit lens, stąd zwrot. Jako że generalnie cechują się one gorszą jakością, to określenie pasuje i w polsce. Zdjęcia z zewnątrz są ok, poprzednie z lampą mają takie same parametry czyli również powinny być dobrze oświetlone a nie są. Jeżeli lampa błysnęła w drugim przypadku, to raczej się nie zsynchronizowało. tyle... acha - i ostrość w drugim zdjęciu nietrafiona a pierwsze - za ciemne na pierwszym planie - trzeba było dopalić lampą