Podziel się wrażeniami!
Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.
Racja po obu stronach. W sumie myslalem, ze jak napisalem o tym na poczatku, to calosc bedzie brana jako rozwiniecie tego. Moj blad.
Ja wam wymienię jedną przewagę d90 nad a700
Otóż d90 można dostać w Media tudzież w Saturnie w akcji bez Vatu, co pozwala zaoszczędzić trochę sałaty jak ktoś ma jej niewiele. Niestety ale a700 nie sprzedają Nie mniej sam mam ciągle ten dylemat. Po prostu alpha leży w łapie i daje to MEGA wypasione uczucie, że mamy coś zacnego w dłoniach! Dodatkowo większość uważa, że tylko Nikon i Canon potrafi robić aparaty, a użytkownicy sony są śmieszni, co mnie razi do użytkowników C&N. Więc uwielbiam zaginać znajomych fajnymi fotkami ze swojej trzysetki. Chociaż co do użytkowników A300/350 muszę powiedzieć że ostatnio na pewnym evencie w niezłym słońcu 80% użytkowników tego sprzętu(a wdziałem ze 30 osób z alphami) robiło fotki z ochronką założoną nie w stronę zewnetrzną tylko w stronę do wewnątrz aparatu tak jak jest od nowości... Trochę mi ich żal było, no ale teraz taka moda - "wszyscy mają lustra i bawią się w foto, toteż i ja chce być jazzy i muszę lustro mieć". Więc nie dziw, że 14 mpx albo opcja filmów robią furorę...
Wielkie dzięki za zestaw tych 3 aparatów z ceną wybranych szkieł. Pomogło w podjęciu decyzji!
pozdrawiam
overseer napisał(a):
robiło fotki z ochronką założoną nie w stronę zewnetrzną tylko w stronę do wewnątrz aparatu tak jak jest od nowości... Trochę mi ich żal było
Lajam napisał(a):
a przeszkadza w zakładaniu dekielka.
Bawił się ktoś C 40D ?
Ciekaw jestem jak to się ma do d90 i a700
inna ergonomia (dla mnie nie do przełknięcia)
wyświetlacza tragedia (w porównaniu do 700tki)
lepszy AF-C
grip (baterrypack) to pomyłka......
takie są moje wnioski
generalnie fajny aparat, ale zupełnie nie dla mnie...
Ja się bawiłem Canonami D30 oraz D50. Ponieważ posiadam A200 oraz A700 mogę wtrącić swoje dwa grosze...
Plusy za Canonami to lepszy AF i podświetlany dodatkowy ekranik u góry body.
Wykonanie zdecydowanie lepsze w A700. Oba C porównywanie pod względem wykonania można do A200.
Sprawa LCD jest dość dyskusyjna - z jednej strony na pewno (bezdyskusyjnie) LCD w A700 jest rewelacyjny. Niestety też na tym ekranie zawsze lepiej wyglądają wykonane strzały niż na monitorze, więc zawsze przybliżam obraz i zwracam przez chwilę uwagę na szczegóły...
Wygoda trzymania (ergonomia) - tutaj nie ma czego porównywać. Sony w tej materii ma absolutnie prowadzenie od początku do końca (wraz z gripem) podpiętym.
W obu systemach zdarzają się przyciski, które aby nacisnąć trzeba wyginać palcami.
Deviant napisał(a):
Oba C porównywanie pod względem wykonania można do A200.
Sprawa LCD jest dość dyskusyjna
overseer napisał(a):
Otóż d90 można dostać w Media tudzież w Saturnie w akcji bez Vatu, co pozwala zaoszczędzić trochę sałaty jak ktoś ma jej niewiele. Niestety ale a700 nie sprzedają
Deviant napisał(a):
Ja się bawiłem Canonami D30 oraz D50Wykonanie zdecydowanie lepsze w A700. Oba C porównywanie pod względem wykonania można do A200.
overseer napisał(a):
Bawił się ktoś C 40D ?
Ciekaw jestem jak to się ma do d90 i a700
Hmm....u nas jak była akcja 0 vat'u na wszystko, to Alphe700 też można było na preferencyjnych warunkach kupić nawet jak nie było jej w danym momencie na stanie sklepu, tylko ją sprowadzali.