anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A700 czy Nikon D90?

m4rYjUsh3k
Początkujący

Sony A700 czy Nikon D90?

Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.

100 ODPOW. 100
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zamiast zastanawiać się jaką puszkę kupić po 700tce, wolałbym robić zdjęcia...
ale ja dziwny jestem....i dziwnym trafem nie narzekam na brak zdjęć ;)

Początkujący

kris napisał(a):

zamiast zastanawiać się jaką puszkę kupić po 700tce, wolałbym robić zdjęcia...

Masz całkowitą rację :smileythumbsup: Ale niektórych po prostu nie stać na podjęcie decyzji bez zbadania sprawy pod każdym aspektem :(

overseer napisał(a):

Jak mawiał mój dziadek: "Przyjdzie czas, będzie radość..."

Pozytywnie :D

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

overseer napisał(a):

Masz całkowitą rację :thumbsup: Ale niektórych po prostu nie stać na podjęcie decyzji bez zbadania sprawy pod każdym aspektem :(

dla mnie Nikonowskim odpowiednikiem 700tki jest D300 - zatem idąc za Twoim pytaniem:

overseer napisał(a):

Jaką lepszą puchę?! Bo 900 to już trochę za wysoko dla większości :( a800 była by zbawienna :D

odpowiem Ci, że nigdzie nie ma czegoś po środku http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
bo nikon ma d300 (APSC) :smileyarrow: d700 (FF)
canon ma 50D(APSC) :smileyarrow: 5D MkII (FF)
teraz zobacz na ceny i wsio jasne :smileymrgreen:

65mario
Początkujący

Witam

Nastepca A700 pewnie sie pojawi tylko czy zmiany beda kosmetyczne, czy tez bedzie to nowa konstrukcja to nawet najstarsi gorale nie wiedza.
Na poczatku pewnie bedzie kosztowala kosmiczne pieniadze i trzeba bedzie poczekac jakis czas az pojawia sie obiektywne testy i cena znormalnieja a wakacje uciekaja ....
Ja jak sprzedalem A200 to myslalem o D90 , K20 albo A380 i jak poszedlem "pomacac" to sprzedawca wcisnal mi w garsc A700 i tak zostalo, zresztą grip w A380 nie bardzo mi lezal a i ceny zblizone.

Pozdrawiam

MK

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

65mario napisał(a):

...jak poszedlem "pomacac" to sprzedawca wcisnal mi w garsc A700 i tak zostalo...
MK

:smileythumbsup: Jaki mądry sprzedawca 8-)

------------------------------
fotoamator
Azazel-----
Początkujący

Ehh, szkoda że teraz jeszcze nie kupuje sprzętu - bo taka oferta byłaby chyba przeważająca:) Alpha 700 - Wyprzedaż Vobis ;)

spolBushman1wjbfb
Początkujący

tylko Nikon, kto by chciał mieć Sony...

Fatamorgana-----
Początkujący

Azazel napisał(a):

Witam.
To ja zapytam inaczej:
1. Dlaczego A700??
2. Dlaczego D90??

Chodzą mi te dwa aparaty dość mocno po głowie...
....
+ co prawda wyżej napisałem że na Lv mi nie zależy, ale jednak to że jest nie zaszkodzi, czasem się może przydać, a i mej lubej łatwiej byłoby robić zdjęcia:)

Chyba tyle co mi obecnie przychodzi do głowy...

Jakie są jeszcze, obiektywne, za i przeciw jednemu i drugiemu aparatowi?
Jak wypada porównanie AF, szybkości, celności (tak wiem że to w dużym stopniu od szkła zależy - ale puszka się chyba też trochę liczy?:) )
Co jeszcze byście dodali jako "plus" jednego i drugiego, i oczywiście co na "minus".

...- jakiegoś większego tele nadającego się również do portretów, i pewnie stałki coś koło 50mm/1.4.

Z góry dzięki za pomoc i info.
Przy czym argumenty typu "bo Sony" itd - proszę pominąć, gdyż interesuje mnie raczej merytoryczność.

Pozdrawiam!

Tak się ciekawie składa, ze mam obydwa aparaty.
Tylko że Nikosia kupiłem bo:
- miałem jeden obiektyw tele Nikkora, więc aby nie zardzewiał w szafie, coś musiałem do niego zapiąć
- kupiłem za okazyjną cenę (demo po 200 klatkach).
- ma lepszy AF i lepsze wyższe ISO, co się w takim tele zawsze przydaje.
- ma Live View, czego mi jednak czasami brakuje w Alfie (rzadko, ale jednak)
- ma filmiki, które się też akurat mnie przydać mogą, bo w pracy reporterskiej bywają drugim, dodatkowym źródłem zapisu materiału. W dodatku można zrobic to szybciej niż wyciągając z torby kamerę, uruchamiając ją itd...

Tylko że... nie są to takie powody, dla których większość miałaby postępować podobnie, a poza tym nie są to przyczyny az tak ważne.
Koniec końców, wszystko składa się do tego, że wśród puszek jeszcze nie wyprodukowano aparatu idealnie pasującego wszystkim.. :smileyhappy:
No, może poza D3... ten jakoś był jednak prawdziwym przełomem.
I nie taki drogi. :smileyhappy:
Aaa...i jeszcze jedno.
Ciągle "wiszę" między Sony a Nikonem.
Przyczyną są bardzo dobre szkła Minolty (i nie tylko) pod ten bagnet, których nie potrafię się pozbyć, natomiast w trakcie "wiszenia" nie zauważyłem jakoś żadnych strat z tytułu przebywania w Sony. Ani "moralnych" ani innych (może dlatego, że szumo-pier...c mi nie grozi).
Pozdrawiam.

profile.country.pl_PL.title
Sqarpi
Początkujący

a500, a550 i a850 - dlatego pomimo namow wstrzymalem sie przed kupnem aparatu. Mogle miec dobry aparat miesiac temu ale dlaczego mialem sobie pluc w brode i nie poczekac miesiac i miec jeszcze lepszy? :) Czekam tylko na dostepnosc i mozliwosc potestowania.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Sqarpi napisał(a):

dlaczego mialem sobie pluc w brode i nie poczekac miesiac i miec jeszcze lepszy? :) Czekam tylko na dostepnosc i mozliwosc potestowania.

A jak zanim będzie dostepny i ceny się unormują pojawi się zapowiedź czegoś, może lepszego? Poczekać jeszcze te dwa, trzy miesiące na specyfikację, potem jeszcze dwa aż się pojawi, a wtedy zapowiedzą coś jeszcze...
W taki sposób mozna jeszcze długo nie mieć czym zdjęć robić...
Jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego :)

------------------------------
fotoamator