Podziel się wrażeniami!
Mam pytanie i prośbę o poradę dotyczącą wyboru programu do obróbki zdjęc. Który z programów można ściągnąć z internetu do obróbki zdjęć. chodzi mi głównie o przycinanie zdjęć. Najlepiej, żeby w polskiej wersji językowej. Może ktoś coś doradzić?!
Od zawsze tak robię, mimo dużej ilości zdjęć jakoś nie mam problemu ze znalezieniem danego zdjęcia. Druga sprawa, to będę musiał kupić jakiś osobny, duży dysk na zdjęcia. Teraz mam na wspólnym z innymi pierdołami, a bezpieczniej jest mieć na nowym i osobnym dysku...
Bezpieczniej jest na kilku osobnych dyskach (i wszędzie to samo). Nie znacie dnia ani godziny kiedy dysk nagle przestanie pracować.
Nie ma co się śmiać. Kiedyś jak jeszcze standardem był dysk 20GB, miałem 2 takie i na jednym dosyć ważne dokumenty. I niestety spalił się. Próbowałem odzyskać dane, nic nie pomogło, oddałem na gwarancji, przysłali nowy (ale troszkę większy). Ale danych to mi nie zwróciło. Najbezpieczniejszy nośnik, ale też najbardziej narażony na uszkodzenia to płyta DVD. Jak sie dba i nie rysuje, to sporo wytrzyma, ale jak się w nieszczęśliwym miejscu zarysuje, to koniec...
DVD to tez jest kiepski pomysł - te wypalane, nie tłoczone, działają na organicznym barwniku który jest bardzo smaczny dla grzybków - jak nie przechowuje się je w warunkach wręcz modelowych, to po dwóch latach - kupa.
Dane jak nic na tym świecie lubią ruch, zwłaszcza, że nośniki tanieją
To ja poproszę szanownych forumowiczów o poradę:
Szukam programu, który pozwoliłby mi skomponować np. czyjś wizerunek z wielu mniejszych zdjęć.
Taaak, chyba google nie połapałoby się, gdybym wpisał tak jak powyżej.
Mam nadzieję, że zostanę dobrze zrozumiany. Proszę o poradę i z góry dziękuję wszystkim pomocnym!
O, to to!
witmann, wyrazy dziękczynne i pozdrowienia Ci przesyłam.
Słuchajcie tego uczonego męża, albowiem powiadam Wam - wie co mówi.
Drobiazg O tym efekcie dowiedziałem się kilkanaście lat temu oglądając na MTV jakiś teledysk, chyba to był 2PAC - Changes, przy którym to klipie MTV dorzucało tekstowe ciekawostki. I właśnie opisali to jako "Mosaic Effect"
Również pozdrawiam!
do witmanna
pytanie moze zbyt banalne, ale: czy w lightroomie mozna usuwac szumy??
z reszta nie wazne, zaraz sam sie przekonam )