anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

amatorskie studio

profile.country.pl_PL.title
ivan90210
Początkujący

amatorskie studio

Mam pytanie odnośnie studia domowego.

mam pokoik 16m2 w którym mógłbym zrobić mini studio.pytanie brzmi jakiej mocy lampy wystarczyły by do takiego studia?

21 ODPOW. 21
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wszystko zależy co będzie dyfuzorem: parasolka, softbox czy coś innego.
Softbox pochłania więcej światła, ale daje zdecydowanie bardziej miękkie światło w porównaniu do parasolki.
To jakie lampy kupić zależne też jest od Twojego budżetu, o którym nie wspomniałeś.
Zwróć też uwagę na komunikację aparat => lampa studyjna. Zrób to teraz, żebyś potem nie wylewał żali, że lampa się nie odpala :c20

ivan90210
Początkujący

no szczeże to nie pamiętam jakie możliwości ma moja alpha 300 ale napewno to sprawdzę przed zakupem.

Hmm.. budrzet to wiadomo jak najtaniej i jak najlepiej:D no powiedzmy na początek jakiś zestaw tzn lampa,statyw,i dyfuzor(powiedzmy że parasolka)całość do 300zł, mam blende i jakieś inne własnej roboty płaszczyzny odbijające wiec na początek do nauki może mi wystarczy a potem będe cos myślał.

widziałem taką lampę mini flash na allegro firmy f&v o mocy 120ws za 200zł i do tego jakiś statyw i parasolka.Co wy na to?

ivan90210
Początkujący

Mam jeszcze małe pytanko.

Widziałem na allegro takie żarówki z fotocelą i światła stałego,wydaje mi się ze to troche słabe światło moze dawać ale moze ktoś z was używał?czy to sie do czegoś nadaje?

ivan90210
Początkujący

kupiłem sobie lampę f&v mini flash 120 kabel synchronizacyjny oraz gorącą stopkę z przejściówką na standardowe sanki i gniazdem pc.mam alphe 300

po podłączeniu lampy z aparatem lampa ciągle wyzwala błysk.
czemu się tak dzieje czy robie coś źle czy coś już sie popsuło

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dziwna sprawa :c7

ivan90210
Początkujący

Pojechałem do sklepu z reklamacją, pracownik podpinał mój sprzęt na wszystkie sposoby,do innej lampy przy pomocy innego kabelka oraz parę przejściówek na standardowe sanki z minolty i nic lampa zawsze się wyzwalała samoistnie kiedy podpioł zamiast mojej goracej stopki standardowa z wejściem pc wszystko grało.

W innym sklepie było tak ,samo wychodzi na to że te przejściówki się do niczego nie nadają.

Także zdeterminowany postanowiłem kupić sobie odkładaną prze długi czas inwestycję a mianowicie hvl-42 przez co jestm bez grosza:D.

Kiedy wyzwalam lampę hvl-42 za pomoca aparatu bezprzewodowo i tak wykieruje wbudowaną lampę że mój mini flach nie zareaguje na jej przebłyski tylko zadziała poprzez błysk hvl-42 wszystko jest oki tyle że to bardzo komplikuje sprawę;/.

Czy lampe hvl -42 mozna wyzwolić w inny sposób oczywiście kiedy nie jest złączona z aparatem?
przez fotocelę albo kablem? w kazdy inny sposób oprócz lampy wbudowanej.

acinloop
Nowicjusz

ivan90210 napisał(a):

Czy lampe hvl -42 mozna wyzwolić w inny sposób oczywiście kiedy nie jest złączona z aparatem?
przez fotocelę albo kablem? w kazdy inny sposób oprócz lampy wbudowanej.

KABEL
FOTOCELA
WYZWALACZ RADIOWY

ivan90210
Początkujący

widze że opcje sa trzy ciekawe która z nicj jest najciekawsza.

1.kabel
rozumiem że potrzebna będzie jakaś przejściówka żeby podłączyć kabel synchronizacyjny do lampy,chyba że chodzi o ten kabel który jest połączony gorąca stopka lampa tak że lampa pracuje jak by była podłaczona do aparatu.
2.Fotocela
Czy fotocela wyzwoli lampę hvl 42? mój mini flash nie potrafi tego zrobić kiedy lampa pracuje w rybie bezprzewodowym i błyskam właśnie mini flaschem.wyzwala ja tylko wbudowana.
3.wyzwalacz radiowy
przyznam że nie wiem jak to zrobić.czy znowu będzie potrzebna jakać przejściówka?
Chcę postawić hvl-42 na statywie wyzwolić ją radiowo a mini flasch wyzwolić przez fotocele.
Czy to jest możliwe?jeśli tak to co będzi do tego potrzebne?
Przepraszam za upierdliwość;)

ivan90210
Początkujący

w tym linku jest napisane że to urządzenie pracuje z lampami minolta więc wejście powinno pasować do mojej lampy ale przeciesz jest standardowe wejście a część którą montujemy na aparat wyglada dla mnie wogóle nie znajomo a zresztą zobaczcie sami:

http://www.max-foto.pl/pl/produkt/2173/ ... rniki.html