Podziel się wrażeniami!
Cześć!
Postanowiłem otworzyć temat, bo wszystkie porady dotyczące chrzcin jakie do tej pory przejrzałem za wiele mi nie dały. Dlatego chciałem zapytać Was, być może ktoś już przechodził przez podobną mękę ;D Jak wiadomo, zdjęcia w rodzinie to największa bolączka, bo choćby nie wiadomo jak się starać, to zawsze ktoś będzie niezadowolony. No ale cóż, jakoś trzeba tą okazje udokumentować. Więc w miarę możliwości proszę o sugestie/porady i wszelkie informacje jakie mogą się przydać.
Chrzest będzie się odbywał po Mszy Świętej, więc nie będzie ludzi i ksiądz powinien się zgodzić na parę pstryków.
Najlepiej byłoby gdybym dysponował zewnętrzną lampą ale niestety jej nie posiadam, a fundusze na obecną chwilę nie pozwalają na zakup.
Więc mam do dyspozycji zestaw który znacie z wcześniejszych moich postów czyli:
A330 + 18-200mm + dyfuzor na wbudowaną lampę (kupiłem z myślą o makro, ale może da się go wykorzystać tutaj).
Z góry dzięki za wszelkie porady
ksiądz niekoniecznie musi się zgodzić. prawdopodobnie zapyta czy masz kurs liturgiczny dla fotografów. no chyba, że planujesz zdjęcia w momencie polewania wodą święconą dzieciaczka. to na bank nie będzie problemu.
co do samej fotografii. dyfuzor koniecznie. zawsze mnie nerwy biorą jak widzę wszystkie ciotki walące fleszem w oczy niemowlakom. jeżeli będzie jasno to najlepiej bez flesza.
co do samych zdjęć to nie zapomnij o kadrowaniu, ekspozycji i żeby zdjęcia były w miarę ostre. polecam tryb A.
zobacz kiedy Twój obiektyw wskakuje na f/4 i staraj się nie przekraczać tej przysłony. w kościołach jest na prawdę ciemniej niż się wydaje. jeżeli uzyskasz czasy 1/30 to proponuje dać ze dwie trzecie działki na minus. to spokojnie pozwoli wydłużyć czas do 1/50. robiąc w rawach później spokojnie wyciągniesz cienie. jeżeli nawet na ujemnej ekspozycji czasy będą w okolicach 1/20 to radzę wtedy ratować się lampą. czas na 1/60 i korekcje błysku na delikatnie na minus jeżeli dyfuzor nie zabiera za dużo światła.
Mam pytanie.... Mam robić zdjęcia na chrzcie i zdaję sobie sprawę, że potrzebowałabym lampy. więc moje pytanie brzmi jaka lampa byłaby najlepsza i ile może około kosztować wraz z dyfuzorem... a i dodam jeszcze, że mam Sony alfa 230.
Krótko i treściwie:
Polecane lampy systemowe to:
- SONY HVL-F42AM http://www.ceneo.pl/1320618
- SONY HVL- F58AM (mocniejsza, z fajnym rozwiązaniem obrotowego palnika) http://www.ceneo.pl/1666473
Przydałoby się jeszcze rozważyć zakup jasnego obiektywu (najlepiej stałoogniskowy) i tutaj polecane są:
SONY 50mm f/1.8
SONY 50mm f/1.4
SONY 35mm f/1.8
Minolta 50mm f/1.7
Skorzystaj jeszcze z forumowej wyszukiwarki, bo o obiektywach i lampach niejedno już powiedziano
Ja bym nie polecał do kościoła 50mm, szczególnie w niepełnej klatce. Strasznie wąska i możemy zapomnieć o szerszych kadrach. Po za tym ze stałką trzeba się nabiegać, a w kościele lepiej nie zwracać na siebie za wiele uwagi. Ja bym polecił jasny zoom z szybkim autofocusem. Oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela.