anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Temperatura działania aparatu

Sioma-----
Początkujący

Temperatura działania aparatu

Witam!
Mam takie małe zapytanie co do temperatury działania A200, ostatnio jest w miare zimno i jak jest jeszcze na plusie to nie widze problemu, ale przy mrozie zauważam lekkie "spowolnienie" aparatu np przy zapisywaniu zdjeć czy przy podglądzie zaraz po zrobieniu, nie używałem wcześniej cyfrowej lustrzanki w takich warunkach i choć zdaje sobie sprawe ze elektroniczny sprzęt działa wolniej na mrozie, to chciałbym, i pytam wiec czy takie zamulenie a200 jest normalne? i co ważniejsze czy to jest bezpieczne? nie chciał bym czegoś uszkodzić lub coś takiego (mam na myśli głównie wyświetlacz), a w instrukcji nie mogę nic na ten temat znaleźć, i jeśli ktoś ma na tyle doświadczenia to jakie są maksymalnie niskie granice temperatur przy których można coś pstrykać tą lustrzanką?
dzięki

21 ODPOW. 21
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

i to 'zaparowanie' może być najbardziej brzemienne w skutkach. Obiektyw może zaparować, ale już potem nie odparować (tam gdzie elementy mu się nie przesuwają a przez małe szczeliny powietrze wolniutko się snuło) i wdać się grzyb. Body może zamoknąć w środku - a tego eletktronika nie lubi. Są sztuczki z plastikową torbą, ale najlepiej po prostu nie wyciągać aparatu z torby po przyjściu do domu i dac mu odtajać.

Deviant.
Użytkownik

O zagrzybienie szklarni to raczej się nie martwię, gdyż wszystkie są trzymane w suchym, przewiewnym i raczej chłodnym miejscu.
Jednak zauważyłem coś innego odnośnie zimnej temperatury. Alpha moja przy minusowych temperaturach działa owszem, lecz jakość zdjęć jest słaba. Nigdy nie pojawiały się w moim zestawie wady FF/BF lecz jak zacząłem wywoływać RAWy strzelone na silnym mrozie to nie jestem zadowolony. Foty są zwyczajnie nie ostre - tak jakby AF (AF-C) miał problemy ze śledzeniem ruchomego obiektu i ustawiał ostrość losowo FF/BF. Dotyczy to także statycznych obrazów strzelanych na AF-S.

Witmann - jak wyszły Twoje strzały na mrozie?

profile.country.pl_PL.title
Filipski-----
Początkujący

Deviant napisał(a):

Alpha moja przy minusowych temperaturach działa owszem, lecz jakość zdjęć jest słaba. Nigdy nie pojawiały się w moim zestawie wady FF/BF lecz jak zacząłem wywoływać RAWy strzelone na silnym mrozie to nie jestem zadowolony. Foty są zwyczajnie nie ostre - tak jakby AF (AF-C) miał problemy ze śledzeniem ruchomego obiektu i ustawiał ostrość losowo FF/BF. Dotyczy to także statycznych obrazów strzelanych na AF-S.

Ciekawe dlaczego tak się dzieje?Auto Focus nie ustawia się pod wpływem mrozu?!

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

Jedyny problem jaki spotkałem na mrozie to szybko kończące się zasilanie. :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Filipski napisał(a):

Auto Focus nie ustawia się pod wpływem mrozu?!

BZDURA i tyle.

witmann
Początkujący

Deviant napisał(a):

Witmann - jak wyszły Twoje strzały na mrozie?

Wyszły bardzo dobrze, ale były to statyczne kadry. Zauważyłem spowolnienie działania AF. Moja teoria jest taka, że na mrozie tężeją smary wewnątrz mechanizmów AF w obiektywie co zwiększa opór i powoduje spowolnienie jego działania.
Co do Twoich problemów - sprawdź czy masz właściwie ustawiony priorytet wyzwalania migawki - najpierw potwierdzenie ostrości, potem wyzwolenie. Przy innym ustawieniu mogło się zdarzyć, że AF nie zdążył złapać i Ty już zrobiłeś zdjęcie, bo nie było blokady.

gnembon
Początkujący

ja pstrykałem ostatnio przy -15. Dałem aparatowi polara, bo zimno było ;-).
Pod koniec polar nie chciał się odkręcić od przejściówki, bo się zespawał, ale jak odtajał, to łatwo poszło. Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć, może setkę, i zjadło mi 20% baterii. No worries.

ripride
Początkujący

a ja mam pytanie od drugiej strony skali celsjusza - jak wygląda praca przy wysokich temperaturach. instrukcja mówi o 40 stopniach i ten warunek generalnie będzie spełniony w miejscu w które się wybieram (ok 30), ale co z wystawianiem aparatu na słońce w takich warunkach? oczywiście nie przez cały czas, ale zdjęcia trzeba pstrykać i ciężko jest to robić w "trybie priorytetu unikania słońca za wszelką cenę". w instrukcji jest mowa o tym, że długotrwałe wystawienie aparatu na słońce może prowadzić do deformacji korpusu. ktoś miał z tym do czynienia? w jakiej temperaturze i jak długotrwałe? podobno przegrzany sprzęt sam się wyłącza.

pzdr.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

ripride napisał(a):

w instrukcji jest mowa o tym, że długotrwałe wystawienie aparatu na słońce może prowadzić do deformacji korpusu. ktoś miał z tym do czynienia? w jakiej temperaturze i jak długotrwałe? podobno przegrzany sprzęt sam się wyłącza.
pzdr.

Generalnie odpowiedź jest w pytaniu.
Nie wolno zostawiać aparatu na słońcu. Np. na tylnej półce samochodu, na plaży, kocu, stoliku - narażonego na bezpośrednie padanie promieni słońca.
Myslę, że gdybyś szedł w pełnym słońcu, w jego kierunku, z aparatem na szyi, przez kilka godzin, też by mu to zaszkodziło. Jak będzie normalnie używany, a kiedy nie robisz zdjęć, czymś przykryty, osłonięty od słońca - nic mu nie będzie.
Komunikat o przegrzaniu może wystąpić - warto aparat wtedy wyłączyć i schować do cienia na trochę.

W sumie, z aparatem, jak z dzieckiem - ono też biega w słońcu na dworze i może się przegrzać, ale jak się o nie dba, to nic mu nie bedzie. Ze sprzętem foto jest podobnie :D

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

elektronika jak i plastiki nie bardzo lubią tak niskich jak wysokich temperatur
więc trochę ostrożności nie zaszkodzi