anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

jaka karta do sony a200?

profile.country.pl_PL.title
dorocia23
Początkujący

jaka karta do sony a200?

Hej! Mam pytanie: czy adapter memory stick pro duo 1gb pasuje do sony a200?

22 ODPOW. 22
profile.country.pl_PL.title
Moto131
Początkujący

Ja korzystam z karty pamięci 4 GB, SanDisc ExtremeIII.

balwaski-----
Początkujący

ja używam CompactFlash 4 GB.jak kupowałem a200 to juz wtedy wiedziałem że jest ta karta najlepsza pod wieloma względami.szybki zapis zdięcia ,duża pamiec ,i najbardziej opłacalna .POLECAM :D :D :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

balwaski napisał(a):

ja używam CompactFlash 4 GB.jak kupowałem a200 to juz wtedy wiedziałem że jest ta karta najlepsza pod wieloma względami.szybki zapis zdięcia ,duża pamiec ,i najbardziej opłacalna .POLECAM :D :D :D

No, nic dziwnego, że używasz karty typu Compact Flash. Jest to jedyny typ karty pasujący bezpośrednio do gniazda. Więc Ameryki nie odkryłeś. :smileyhappy: bo wszyscy używamy tych kart.
Gdybyś się jeszcze pochwalił jakiego producenta jest ta karta... :smileymrgreen:

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Wydaje mi się że ceny kart Preteca są na tyle dobre że nie ma co kombinować tylko zakupić takową, a używa ich wiele osób i nie narzekają http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Właściwie to jest niezła opcja te karty pamięci - nie są może za szybkie, ale bufor A200 też szybszych nie potrzebuje, więc alternatywa jest całkiem ciekawa. Właściwie to jedyne na co trzeba patrzyć - tak mi się wydaje, to prędkość zapisu - jeżeli będzie za mała w stosunku do możliwości zapisu buforu w body, to może się okazać nieco irytujące, bo zauważymy spowolnienia. Tyle na temat - chyba...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Podobno ta: http://www.vikam.czest.pl/komputery/pop ... 9a5cc67fcd" target="_blank
jest niezła i szybka dość.

fotoamator
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

16GB... Tutaj dochodzi jeszcze kwestia chyba za dużej pojemności. Osobiście strzelam w RAWch - może dlatego, że przyzwyczaiłem się do analogowych luster minolty, w których jak strzelałem to góra wyszło 40 zdjęć (z czego zwykle byłem umiarkowanie zadowolony z 5).
Na karcie 4GB mogę zmieścić ponad 200 RAWó i to wydaje mi się wystarczającą wartością - może i nieco za dużą nawet. Nie lubię po prostu nastrzelać tysiąca kiepskich zdjęć. Zdecydowanie wolę mieć kilka dobrych fot, przy których jeno w Lightroom'ie podciągnę co nieco i gotowe.

Kwestia indywidualnego wyboru...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Deviant napisał(a):

16GB... Tutaj dochodzi jeszcze kwestia chyba za dużej pojemności. Osobiście strzelam w RAWch - może dlatego, że przyzwyczaiłem się do analogowych luster minolty, w których jak strzelałem to góra wyszło 40 zdjęć (z czego zwykle byłem umiarkowanie zadowolony z 5).
Na karcie 4GB mogę zmieścić ponad 200 RAWó i to wydaje mi się wystarczającą wartością - może i nieco za dużą nawet. Nie lubię po prostu nastrzelać tysiąca kiepskich zdjęć. Zdecydowanie wolę mieć kilka dobrych fot, przy których jeno w Lightroom'ie podciągnę co nieco i gotowe...

Dziwne podejście :smileyquestion:
Kto Ci każe strzelać tysiące bezsensownych fot "bo jest miejsce na karcie"??
Każde zdjęcie powinno być przemyślane (pomijam reporterkę, gdzie przerób jest trochę większy) i z reguły wystarczy jedno zdjęcie. Czasem kilka z różnymi nastawieniami (jak potrzeba - raczej rzadko), z czego część może być usunięta bezpośrednio po obejrzeniu na ekranie aparatu. Nie popieram pracy "na Japończyka": idę przed siebie, strzelając dookoła, w domu zobaczę co z tego wyszło; i z reguły jak zrobisz 3000 nieprzemyślanych fotek to się ich nawet przeglądać nie chce, a jak zrobisz 200-300 "z głową" to przyjemnie jest w tym przebierać.
Natomiast, jak jedziesz na tydzień albo dwa, w góry, do puszczy czy w inne miejsce, gdzie cywilizacja jest daleko i nie możliwości przegrania zdjęć, to dużo pamięci się przydaje (karty staniały a databanki są drogie i trzeba je nosić). Jak masz dwie takie szesnastki, to jest większa szansa, że nie braknie pamięci, niż jak masz jedną 4GB.

Porównujesz z analogiem. Niby racja - film jest droższy niż miejsce na karcie. Z drugiej strony, w analogu często należało powtórzyć ujęcie, bo... rezultat był nieznany (z różnych powodów). W cyfrze, rezultat widać od razu więc powtórki są zbędne, a ewentualne można wykasować od razu i zrobić miejsce na nowe zdjęcia.
Są to dwie sprzeczności: widoczny od razu rezultat, umożliwiający oszczędność miejsca na karcie oraz taniość nośnika, co ułatwia robienie w wielkiej ilości (często bezsensownych) zdjęć.

fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja zawsze uważałem, że lepiej mieć 2x4GB i 1x8GB niż tylko 1x16GB.

Raz, że przy włączaniu aparat nie mieli tak długo zliczając miejsce na karcie, dwa, że takie rozwiązanie w zupełności zaspokaja możliwości mojego paska do aparatu, w którym mam miejsce na 2 dodatkowe karty :)

Generalnie pchanie się w karty o pojemności powyżej 8GB dla aparatów, które nie generują plików ponad 20MB/zdjęcie, nie ma sensu. Bardzo trudno to zapełnić.

16-tka dopiero ma sens np przy takiej A900.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Masz Lajam rację, i dywersyfikacja też potrzebna ;) ale, że mam juz 4GB i 2xGB i ciągle mi brakuje na dłuższych wyjazdach to...

Tadeusz napisał(a):

Jak masz dwie takie szesnastki, to jest większa szansa, że nie braknie pamięci, niż jak masz jedną 4GB.

...o takiej 16, albo dwóch mogę tylko pomarzyć :)
Swoją drogą do MLady chyba tylko 8MB można? Muszę sprawdzić.

fotoamator