anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

gdzie warto kupować ?

SlawusB
Początkujący

gdzie warto kupować ?

Witam Wszystkich Forumowiczów :D
Mikolaj po wielu latach pisania do niego listów dał mi w te swieta A300+kit :D , jestem amatorskim amatorem, a fotografowanie traktuje jako dokumentacje uciekajacego czasu.
Przejżałem forum gdzie uzyskałem wiele informacji, a jedna z nich jest dobór drugiego obiektywu.
I tu powstaja już pytania, pisali Panowie i Panie że moga pomóc w doborze i doradztwie w zakupie sprzętu, nie znalazłem zadnego tematu gdzie można zapytac czy już ktos kupował w danym sklepie internetowym. Pozwoliłem sobie na założenie takiego tematu, (jeżeli gdzies jest na forum a ja nie znalazłem to prosze wkasować). Znalazłem sklep JapanFoto, co sadzicie Państwo o tym sklepie czy warto tam kupić.
I jeszcze jedno pytanie, już prawie sie zdecydowałem na zakup tego obiektywu Sigma 4,0-5,6/70-300 DG APO Macro SO(M)/AF, ale w tym samym sklepie jest Sony 4,5-5,6/75-300 o 100 zł tańszy. Który wybrać, dla amatora.

35 ODPOW. 35
Kulfon-----
Początkujący

Nie jestem właścicielem ani też współwłaścicielem, akcjonariuszem bądź krewnym właścicieli tego sklepu, ale mogę go polecić z czystym sumieniem:
http://www.e-cyfrowe.pl

Obsługa na wysokim poziomie. Towar opakowany jest w pancerne opakowanie. I do tego rzetelność w terminach przesyłki. Ważna rzecz: nie wołają o kasę dopóty, dopóki nie skompletują zamówienia.
Kupowałem tam już obiektyw oraz pokrowiec, i jak dotąd mam pozytywne doświadczenia ze współpracy.

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Już trzeci rok i jestem zadowolony (teraz patrzę w kierunku G ;)).

GGGggggggg.... mjut ;-)

SlawusB
Początkujący

Jeszcz raz dzieki za podpowiedz, juz dokładnie wiem co zrobić (kupie w fotojoker, gwarancja 36m ),
A tak czytając posty to człowiek kołowacizny dostaje, ale jednoznaczne, dla mnie wychodzi że zestawienia jakosc, cena, to sigma APO wygrywa, te zębatki ale jak z gwarancją to chyba nie ma kłopotu.

Dziękuje jeszcz raz za pomoc i
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM 2009,
SAMYCH OSTRYCH FOTEK
:D

profile.country.pl_PL.title
speedek
Początkujący

a ja polecam coś takiego jak fotobasia.pl (należy do fotojoker). Kupiłem u nich A300 - od momentu zamówienia do otrzymania przesyłki minęło dokładnie 24 godz.

dynaxx7
Początkujący

:D ...fotojoker...tam kupiłem body oraz vg...miła obsługa, ceny umiarkowane /przystępne/ i wygodny system ratalny - na dowód i na miejscu, bez zaświadczeń... 8-)

SlawusB
Początkujący

speedek napisał(a):

a ja polecam coś takiego jak fotobasia.pl (należy do fotojoker). Kupiłem u nich A300 - od momentu zamówienia do otrzymania przesyłki minęło dokładnie 24 godz.

dobrze wiedzieć, o fotobasi tez myślalem ciekawe ceny ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Z fotobasią jest różnie. Ja u nich lilka razy kupowałem (odbiór osobisty bo blisko) i nie mam zastrzeżeń, ale sporo osób narzekało, a nie wiem czy to malkontenci po prostu c zy faktycznie coś nie teges.

------------------------------
fotoamator
SlawusB
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

SlawusB napisał(a):

...jak sigme to z APO czy wystarczy mi bez APO.

"I jeszcze jedno pytanie, już prawie sie zdecydowałem na zakup tego obiektywu Sigma 4,0-5,6/70-300 DG APO Macro SO(M)/AF, ale w tym samym sklepie jest Sony 4,5-5,6/75-300

Jak Sigmę, to tylko z APO.
Już tu gdzieś pisałem: miałem MAF75-300 (SAL75300 to ta sama konstrukcja optyczna), byłem zadowolony w analogu, jak przeszedłem na cyfrę, zacząłem oglądać zdjęcia innych, stwierdziłem, że zbyt aberruje, sprzedałem i kupiłem Sigmę 70-300APO. Już trzeci rok i jestem zadowolony (teraz patrzę w kierunku G ;)).Fakt, była raz w serwisie, na gwarancji (36 miesięcy) naprawili (słynne zębatki :( )i działa dalej.
Reasumując: mechanicznie lepszy SAL, optycznie lepsza Sigma. Dodatkowym plusem (dla mnie) jest, że MAF miał macro 1:4 a sigma ma 1:2.

To ja jeszcz ra pozwole zapytać, już prawie zdecydowałem sie na SIDME z APO i byłem w sklepie gdzie sprzedawca powiedział że kupno takiego obiektywy dla amatorskiego amatora jakim jestem jest zbędne.
I tu kieruje pytanie do Pana TADEUSZA, pisze Pan że miał kiedys tam obiektyw bez APO i jakosc zdjeć była niezadowalająca, poczytałem na forach co to jest ta abberracja chromatyczna i znalazłem zdjęcia które miały byc pogladowe, nie chciałby kupowac sprzętu który i tak przewyrzsza moje potrzeby tym bardziej że róznica w cenie to 300zł.
Czy może Pan podesłac mi (jezeli nie będzie to kłopot linka lub zdjęcia z i bez APO), był bym zobowiazany bo już od natłoku informacji nie wiem co zrobić :smileyrolleyes: .

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

ludzie wydają tysiące by mieć trochę lepszy obiektyw a ty żałujesz tych 300?? żarty żartami, ale to naprawdę nie jest dużo a jeśli chodzi o możliwości przycinania, reprodukcja szczegółów to nie jest naprawdę duża różnica w cenie. Zgaduję, że sprzedawca dlatego namawiał cię na wersję bez APO, bo mu zalega :slight_smile: w magazynach

wg mnie pan nie miał racji. Ja dopłaciłem grubo ponad tysiaka na obiektyw w tym samym zakresie i takim samym świetle i jestem zadowolony. Ale jak juz koniecznie chcesz Sigmę bez APO, to polecałbym Tamrona albo Sony

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

SlawusB, te z Sigmy, nie ma problemu ale takich z MAF to muszę się przekopaćć przez płytki 2005r i wcześniejsze. A jedynie podobny motyw daje porównanie.
Zrobisz jak uważasz, ale jak zaoszczędzisz trochę grosza, to za pół roku nie miej do nikogo pretensji, że nie wybrałeś czegoś lepszego. (ja tam MAF-a sprzedałem za 350, żeby tę Sigmę za 900 kupić)
Jak mi dasz trochę czasu, poszukam jakichś starych fotek z gałęziami (a na tym najlepiej widać).

------------------------------
fotoamator