anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

portret zimą - poradźcie

Milan-----
Początkujący

portret zimą - poradźcie

Pierwsze 500 zdjęć za mną i mam do was pytanie. Za kilka dni ide porobić zdjęcia koleżance. Sceneria będzie taka zimowa. Chciałbym żebyście poradzili mi jak prawidłowo ustawić aparat. Czy wbudowany program "Portret" dobrze się sprawdzi do zdjęć w takich warunkach ?

Pomóżcie drodzy koledzy/panowie niedoświadczonemu :P

7 ODPOW. 7
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Jaka optyka dysponujesz?

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Jeśli tylko Kitem to najdłuższa ogniskowa i najmniejsza przysłona (max otwarta)
Do tego program A by mieć kontrole nad przysłoną :D
I polecam kadry pionowe :)
Reszta to Twoja kreatywność :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Szczupic napisał(a):

Do tego program A by mieć kontrole nad przysłoną :D

A ja bym sugerował tryb M, zwłaszcza gdy warunki oświetleniowe będą "stałe".
Jezeli sie nie odważysz na trym M to chociaż postaraj sie używać pomiaru punktowego mierząc ekspozycje na twarzy.

wratislavian
Początkujący

tryb M po kilkuset zdjęciach może być trochę kłopotliwy. popróbuj go w domu jak załapiesz o co chodzi to będzie dobrze, jak często będziesz źle naświetlał zdjęcia to tak jak pisze topmac. tryb A i pomiar punktowy. musisz szanować czas koleżanki i ilość pomyłek zmniejszyć do minimum.

warto też ustawić balans bieli. według mnie najlepiej wychodzi balans pobrany z bieli.
czyli fn-> balans bieli->na dole: własny balans bieli (jeżeli u Ciebie ustawia się go inaczej to poszperaj w instrukcji)
naceluj na śnieg i zrób zdjęcie.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

To ja też coś dodam :c20

Napisałeś, że będziesz fotografował w zimowej scenerii. Korekcja EV na +0,7 ; +1,0 EV o ile będzie dość sporo śniegu w kadrze :)

Pozdrawia Starosta :grin:
Creatoor
Początkujący

Do tego balans bieli. Jeśli robisz w RAWach to 'AUTO', jeśli nie to radzę ustawić ręcznie.
No i pamiętaj, że żadne ustawienia nie pomogą jak wyjdziesz na sesję ze złym światłem. Przy bezchmurnym niebie śnieg będzie bardzo silnie odbijał słońce! Zwróć uwagę na cienie, być może trzeba będzie używać lampy zewnętrznej jako wypełnienia.

Milan-----
Początkujący

No śniegu będzie tak w miarę. Nie wiem jak to będzie ze światłem.
Zdjęcia będę robił głównie w lesie to trochę ciemniej będzie.