Podziel się wrażeniami!
Pierwsze 500 zdjęć za mną i mam do was pytanie. Za kilka dni ide porobić zdjęcia koleżance. Sceneria będzie taka zimowa. Chciałbym żebyście poradzili mi jak prawidłowo ustawić aparat. Czy wbudowany program "Portret" dobrze się sprawdzi do zdjęć w takich warunkach ?
Pomóżcie drodzy koledzy/panowie niedoświadczonemu
Jaka optyka dysponujesz?
Jeśli tylko Kitem to najdłuższa ogniskowa i najmniejsza przysłona (max otwarta)
Do tego program A by mieć kontrole nad przysłoną
I polecam kadry pionowe
Reszta to Twoja kreatywność
Szczupic napisał(a):
Do tego program A by mieć kontrole nad przysłoną
tryb M po kilkuset zdjęciach może być trochę kłopotliwy. popróbuj go w domu jak załapiesz o co chodzi to będzie dobrze, jak często będziesz źle naświetlał zdjęcia to tak jak pisze topmac. tryb A i pomiar punktowy. musisz szanować czas koleżanki i ilość pomyłek zmniejszyć do minimum.
warto też ustawić balans bieli. według mnie najlepiej wychodzi balans pobrany z bieli.
czyli fn-> balans bieli->na dole: własny balans bieli (jeżeli u Ciebie ustawia się go inaczej to poszperaj w instrukcji)
naceluj na śnieg i zrób zdjęcie.
To ja też coś dodam
Napisałeś, że będziesz fotografował w zimowej scenerii. Korekcja EV na +0,7 ; +1,0 EV o ile będzie dość sporo śniegu w kadrze
Do tego balans bieli. Jeśli robisz w RAWach to 'AUTO', jeśli nie to radzę ustawić ręcznie.
No i pamiętaj, że żadne ustawienia nie pomogą jak wyjdziesz na sesję ze złym światłem. Przy bezchmurnym niebie śnieg będzie bardzo silnie odbijał słońce! Zwróć uwagę na cienie, być może trzeba będzie używać lampy zewnętrznej jako wypełnienia.
No śniegu będzie tak w miarę. Nie wiem jak to będzie ze światłem.
Zdjęcia będę robił głównie w lesie to trochę ciemniej będzie.