Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich..
Potrzebuję - pomocy/rady w doborze sprzętu - są tu zapewne osoby które używają różnych produktów i są w stanie doradzić w co zainwestować.
Dysponuję: 18-55KIT, 35 1.8, 10-20
35 1.8 na imprezach np kościół ( ciemny kościół ) myślałem że będzie dobrym wyborem ale okazał się za "wąski" (tzn. doby wybór ale...)
18-55 trzeba by pracować na przysłonie 5.6
Do wyboru widzę że są:
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 - tą ceną jakoś można by jeszcze znieś, nie wiem co z jakością w porównaniu z innymi modelami
Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM - tutaj cena rośnie , ale czy jakość też aż tak idzie w górę
No i nowy sony - którego po tym co czytałem na tym forum ciężko jeszcze dostać - nie ma testów tego obiektywu cena wyższa od Sigmy, a co z jakością
Czy pominąłem jeszcze jakieś modele - a może polecacie coś czego nie wymieniłem
aha
Spotkałem się jeszcze w sieci z Sigma 18-50 F/2.8 - z tego co czytałem kiepsko wypadł w teście - tutaj Tamron na pewno będzie lepszym wyborem
Mówisz i masz
http://www.optyczne.pl/index.php?test=o ... est_ob=252
Przy czym to tekst optycznych, także te MTFy i inne radzę brać z dystansem
To ja dla utrudnienia dorzucę jeszcze jeden obiektyw:
SAL1650F28 SSM
Wiem, swoje kosztuje i chwilowe braki z dostępnością - ale robi wrażenie jakością i produkowanym obrazkiem.
oo faktycznie - hehe
ale jak widać są plusy i minusy..
--------------
kris:
Łączenie postów. W celu dopisania treści proszę używać edycji postów ( przycisk "zmień" na dole swojego posta http://img221.imageshack.us/img221/381/zmie.jpg)
-------------
czy ktoś używał Tamrona i Sigmy wymienionych powyżej - i może powiedzieć coś... np czy dzieli je duża różnica w jakości tak jak w cenie
A może jakieś inne... np Sigma AF 17-70mm F/2.8-4 DC Macro OS HSM Sony
madzi napisał(a):
Moje stanowisko w sprawie 17-50/2.8 znasz - fajny obiektyw, tylko AF lekko nieprecyzyjny i głośny.
Jak masz możliwość, zbieraj / dołóż do Sony 16-50 f/2.8 SSM
kris napisał(a):
madzi napisał(a):
Dwie kwestie o tej sigmie wiem:
f/2.8, które chcesz jest tylko na 17mm.
Szkło nie jest przyzwoite na pełne dziurze, więc będziesz musiał przymykać
Myślę, że jest na forum kilku posiadaczy, ale przy takim tytule i takim dziale szanse niewielkie na odpowiedź.....przenoszę temat w odpowiedni dział, a tytuł "zliftinguję"
Dodam też od siebie kilka wątków, które mogą pomóc:
SIGMA 17-70 2.8-4.5 DC czy SIGMA 17-70 2.8-4 DC HSM
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Sigma 18-50 f/2.8-4.5 DC OS HSM czy warto ?
Tamron 17-50/2.8f
A co sądzisz o Sony 85 2.8 ?
Jeżeli..
madzi napisał(a):
35 1.8 na imprezach np kościół ( ciemny kościół) myślałem że będzie dobrym wyborem ale okazał się za "wąski" (tzn. doby wybór ale...)
sadam napisał(a):
Jeżeli..
madzi napisał(a):
35 1.8 na imprezach np kościół ( ciemny kościół) myślałem że będzie dobrym wyborem ale okazał się za "wąski" (tzn. doby wybór ale...)
... to proponowanie 85ki chyba średnim pomysłem jest![]()
![]()