Podziel się wrażeniami!
Ma ktoś taki dyfuzor. Jakie są wrażenia z użytkowania?
http://allegro.pl/dyfuzor-collapsible-do-sony-hvl-f58am-f42am-f36am-i2290815499.html
Hej,
testowaliśmy takie i prostokątne dyfuzory.
Okrągły zajmuje więcej miejsca w torbie, ma możliwość zmiany dekielków różnokolorowych od góry.
Ja wybrałem prostokątny i spełniał swoje zadanie. Akurat na tej aukcji z ceną lekko przesadzili.
Kupiłem taki http://allegro.pl/show_item.php?item=2303191630.
W niedzielę I Komunia Św. to popróbujemy.
Mam podobny dyfuzor, ale już nie używam, niemniej podzielę się moimi uwagami z czasów gdy go często stosowałem.
Pierwsza sprawa to ustaw korekcję błysku na +1 bo aparat "nie wie" że część światła zostanie niejako zabrana przez dyfuzor i zdjęcia mogą być niedoświetlone (tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia z Ligtsphere).
Sugeruję poćwiczyć sobie przed pójściem do Kościoła pracę z tym ustrojstwem.
Lampa i sanki dają dodatkowy ciężar i warto nauczyć się podtrzymywać lampę w momencie obrotu, aby nie doszło przypadkiem do przerwania styków między lampą a sankami aparatu.
Trzeba też mieć na uwadze noszenie aparatu z tym dyfuzorem - musisz pamiętać, że masz te 10 cm więcej i czasem można o coś zahaczyć jak przechodzisz z miejsca na miejsce.
Ogólnie tak jak kiedyś porównywałem z klasycznym stofenem, to nie ma aż tak dużej różnicy w naświetlaniu. Na szerszych planach "garnek" lepiej się spisywał, ale jeśli chodzi o zmiękczenie światła to efekt był podobny.
Acha...o HSS przy założonej "pokrywce" i palniku na wprost to raczej sugeruję zapomnieć. Także jak HSS, to lepiej zdjąć tą pokrywkę.
Powodzenia,
Dzięki za rady. W Kościele zdjęcia będzie robić zamówiony fotograf ( będzie ok 100 dzieci), Ja raczej bardziej nastawiam się na zdjęcia w sali i własne pamiątkowe po uroczystości. Ale kilka testowych z ławki też zrobię bo pewnie wszyscy będą pstrykać. A jak to się ma w użytkowaniu na zewnątrz?
Na zewnątrz możesz jedynie doświetlić sobie cienie. Przy czym może okazać się, że będzie na tyle jasno, że zostanie Ci tylko tryb HSS to użytku (trzeba pamiętać o ograniczeniu czasem synchronizacji migawki).
To zabieram się za testy. Jest na to cała sobota.
Zrobiłem test.
1 zdjęcie z dyfuzorem lampa w górę korekcja błysku na +1
2 bez dyfuzora lampa w górę korekcja błysku na +1 i podniesiona karteczka
Z dyfuzorem obrazek przyjemniejszy
Ktoś, kogo skierowała do tego wątku przeglądarka Google może odnieść wrażenie, że użycie dyfuzora zakładanego na przenośną lampę błyskową przyniesie wymierne korzyści.
Jest to nieprawda.
Otóż w plenerze dyfuzor jest zupełnie nieprzydatny. Również w pomieszczeniach z wysokim sufitem, takich jak sale gimnastyczne czy świątynie, użycie dyfuzora nie przynosi wyraźnej poprawy jakości światła. W mniejszych pomieszczeniach efekt użycia dyfuzora jest zbliżony do efektu użycia samej lampy. Małe dyfuzory dają zadowalające efekty, kiedy odległość od sufitu lub ściany jest niewielka, ale w takiej sytuacji można odbić światło od tych powierzchni bez żadnych akcesoriów.
Małe, zakładane na lampę dyfuzory nadają się tylko do rozszerzania strumienia światła a nie do jego zmiękczania.
EDO napisał(a):
Zrobiłem test...podniesiona karteczka
Lajam napisał(a):
... to ustaw korekcję błysku na +1 bo aparat "nie wie"