Podziel się wrażeniami!
Cześć, mam takie pytanie.
Dlaczego ustawienia przy live view są inne niż przy przełączeniu na wizjer?
Można to jakoś zmienić, czy tak po prostu jest (dlaczego)? Konkretny przykład: ekspozycja ustawiona na 0 w LV nie równa się ekspozycji równej 0 ustawionej na wizjerze. A wcześniej było dobrze.
Fotki robię w trybie manualnym M, obiektyw bez af (specjalny do robienia zdjęć slajdów)
Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ często między tymi trybami się przełączam a potrzebuję na nich takie same ustawienia.
Lajam napisał(a):
gnembon napisał(a):
co ma zatem mierzyć pomiar światła, jeżeli mamy ustawiony tryb M (ten z PASMa) i ustawiony WB na stałą wartość, poza tym by poinformować operatora aparatu o niedo/prze świetleniu na drabince? Jaśniej?
No i właśnie tryb pomiaru ma zasadnicze znaczenie co i jak na tej Twojej drabince wyniknie.
BTW. Co ma balans bieli do naświetlenia?
gnembon potwierdzam u mnie to samo światło z laptopa w wizjer i pomiar stał się inny
karolca napisał(a):
Parametry aparatu stałe, pomiar światła centralnie ważony na wszystkich fotkach. ISO 100 na wszystkich, przysłona 5,6 na wszystkich - z resztą zostaje EXIF do weryfikacji.
Lajam, przeczytaj cały wątek to będziesz wiedział o co chodzi. Przy M pomiar światła jest inny w zależności od światła które wpada przez wizjer, co widac na drabince. Koleżanka dopasowała czas względem wskazania na drabince stąd korekcja na 10s (chciała zrobić dwa zdjęcia w M z zerem na drabince, czyli w sumie takie manualne A). Nie było wiadomo dlaczego pomiar jest inny, więc naszła mnie myśl, zrobiłem eksperyment i chyba doszedłem dlaczego się tak dzieje.
Sprawdź czy A700 ma takie same objawy (nie ma LV, ale zasłonić palcem wizjer można)
TO ja tutaj jestem ciężko rozumująca (chyba, że to ta późna godzina ).
Aparat jest ustawiony na jakieś tam ustawienia, że ekspozycja jest na zero. Foto naświetlone poprawnie. Przełączam się na tryb wizjera, foto wychodzi ok, ale z drabinki wynika, że będzie lekko prześwietlone.
Fotki wyglądają identycznie.
W trybie wizjera ustawiam drabinke na zero (regulując to czasem otwarcia migawki) i foto jest niedoświetlone.
Wszystko było tak samo.
Rozumiem sytuację, że przez otwarty wizjer wpada więcej światła co przy ustawieniu na zero sprawia, że foto jest troszkę bardziej naświetlone.
Bo jak wizjer jest zasłonięty lub trzymam przy nim oko to wychodzi na jedno. Przecież moje oczy nie świecą
Rozumiem też, że przy długim czasie naświetlenia, aby zapobiec "wpływowi dodatkowego światła", używać tego "osłaniacza" dołączonego w zestawie a co go trzeba na pasku przymocować aby się nie zgubił. (nie chce mi się szukać w instrukcji fachowej nazwy tego czegoś )
No to mi teraz tłumaczcie Łopatologicznie.
Lajam napisał(a):
karolca napisał(a):
Parametry aparatu stałe, pomiar światła centralnie ważony na wszystkich fotkach. ISO 100 na wszystkich, przysłona 5,6 na wszystkich - z resztą zostaje EXIF do weryfikacji.
No jak stałe.....skoro na jednym zdjęciu czas =2,5 sekundy a na pozostałych 10 sekund??
jak przez wizjer wpada światło, to pada głównie na pomiar który jest przyklejony do jednego z luster w komorze za wizjerem. W skutek tego (jest dodatkowo oświetlony) wydaje mu sie, że scena jest jaśniejsza więc ją niedoświetla. Tej klapki nie ma co nosić ze sobą, bo przy LV, wizjer dodatkowo zasłaniany jest kurtynką, która blokuje dostęp światła.
Paniała?
gnembon napisał(a):
Lajam, przeczytaj cały wątek to będziesz wiedział o co chodzi. Przy M pomiar światła jest inny w zależności od światła które wpada przez wizjer, co widac na drabince. Koleżanka dopasowała czas względem wskazania na drabince stąd korekcja na 10s (chciała zrobić dwa zdjęcia w M z zerem na drabince, czyli w sumie takie manualne A)
Zaraz sprawdzę
Lajam, nawet nie trzeba zasłaniać, bo przy LV sam się zasłania. Problem polegał na tym, że koleżanki i koledzy nie zasłaniali i nie wiedzieli dlaczego im inaczej mierzy. Po temacie chyba.