Podziel się wrażeniami!
Cześć, mam takie pytanie.
Dlaczego ustawienia przy live view są inne niż przy przełączeniu na wizjer?
Można to jakoś zmienić, czy tak po prostu jest (dlaczego)? Konkretny przykład: ekspozycja ustawiona na 0 w LV nie równa się ekspozycji równej 0 ustawionej na wizjerze. A wcześniej było dobrze.
Fotki robię w trybie manualnym M, obiektyw bez af (specjalny do robienia zdjęć slajdów)
Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ często między tymi trybami się przełączam a potrzebuję na nich takie same ustawienia.
Zaintrygowało mnie to... Jedno jest pewne - ustawienia się nie zmieniają, czyli aparat się nie resetuje. Jedynie (albo AŻ) efekt jest inny. Poeksperymentuje i sprawdzę...
Lajam napisał(a):
gnembon napisał(a):
w trybie M (manualna ekspozycja, zakladam a nie manualny AF) pomiar nie ma nic do rzeczy.
Jesteś pewien?
gnembon napisał(a):
a co ma mierzyć, poza drabinką?(nie mówię o WB)?
aż muszę sprawdzić nawet nie wiedziałam, że w A300 może pojawić się taka dziwność
Parametry aparatu stałe, pomiar światła centralnie ważony na wszystkich fotkach. ISO 100 na wszystkich, przysłona 5,6 na wszystkich - z resztą zostaje EXIF do weryfikacji.
Więc jak ktoś jest tu mądry wyjaśni w takim razie SKĄD ta różnica? Hmm... do takich ustawień i tak używam LCD, bo jest wyraźniejszy, ale ostrość itp tylko na wizjerze. i inne fotki w dzień przy dobrym oświetleniu. Aż się zaczynam bać manualnych ustawień
Lajam napisał(a):
gnembon napisał(a):
a co ma mierzyć, poza drabinką?(nie mówię o WB)?
weź to napisz po ludzku bo ja nie rozumiem co teraz napisałeś...
EDIT: Jeśli uważasz, że pomiar światła nie ma nic do rzeczy to wytłumacz mi po co mamy wybór między np. centralnie ważonym, a punktowym pomiarem światła.
Hej Karolcia a ja mam pytanie czy podczas robienia tych fotek nie świecił ci telewizor z tyłu
Bo ja mam ten sam pomiar tu czy tu no chyba że coś źle robie
dziwne, u mnie to samo co na wizjerze to na LCD. Generalnie pomiar jest (u mnie) bardzo wrażliwy na minimalne przesunięcia (masz lampkę blisko środka kadru).
EDIT: sprawdzałem to z ciemnością za plecami. Jak sie odwróciłem - różnice w pomiarze były ok. 1/2EV. Zrobiłem ten sam test zasłaniając palcem wizjer, odsłonięty - +2, zasłonięty 0
chyba mamy winnego http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif
przy LV wizjer jest zaslonięty kurtynką.
szybki teścik.
1) Aparat na P, za wizjerem ciemno (takie normalne robienie zdjęć)
2) za wizjerem - światło "pokojowe", może troche bardziej intensywne.
3) latarka dosłownie w wizjer
i pomiary
f/5.6 1/20
f/11 1/80
f/13 1/320
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/naughty.gif
gnembon napisał(a):
co ma zatem mierzyć pomiar światła, jeżeli mamy ustawiony tryb M (ten z PASMa) i ustawiony WB na stałą wartość, poza tym by poinformować operatora aparatu o niedo/prze świetleniu na drabince? Jaśniej?