anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia Live View a wizjer

katrin------
Początkujący

Ustawienia Live View a wizjer

Cześć, mam takie pytanie.
Dlaczego ustawienia przy live view są inne niż przy przełączeniu na wizjer?
Można to jakoś zmienić, czy tak po prostu jest (dlaczego)? Konkretny przykład: ekspozycja ustawiona na 0 w LV nie równa się ekspozycji równej 0 ustawionej na wizjerze. A wcześniej było dobrze.

Fotki robię w trybie manualnym M, obiektyw bez af (specjalny do robienia zdjęć slajdów)
Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ często między tymi trybami się przełączam a potrzebuję na nich takie same ustawienia.

57 ODPOW. 57
Creatoor
Początkujący

Zaintrygowało mnie to... Jedno jest pewne - ustawienia się nie zmieniają, czyli aparat się nie resetuje. Jedynie (albo AŻ) efekt jest inny. Poeksperymentuje i sprawdzę...

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Lajam napisał(a):

gnembon napisał(a):

w trybie M (manualna ekspozycja, zakladam a nie manualny AF) pomiar nie ma nic do rzeczy.

:shock: :shock: :shock:

Jesteś pewien?

a co ma mierzyć, poza drabinką?(nie mówię o WB)?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

gnembon napisał(a):

weź to napisz po ludzku bo ja nie rozumiem co teraz napisałeś...

EDIT: Jeśli uważasz, że pomiar światła nie ma nic do rzeczy to wytłumacz mi po co mamy wybór między np. centralnie ważonym, a punktowym pomiarem światła. :smileyquestion:

profile.country.pl_PL.title
karolca
Nowicjusz

aż muszę sprawdzić :o nawet nie wiedziałam, że w A300 może pojawić się taka dziwność :o

profile.country.pl_PL.title
karolca
Nowicjusz

Parametry aparatu stałe, pomiar światła centralnie ważony na wszystkich fotkach. ISO 100 na wszystkich, przysłona 5,6 na wszystkich - z resztą zostaje EXIF do weryfikacji.

Więc jak ktoś jest tu mądry wyjaśni w takim razie SKĄD ta różnica? :o Hmm... do takich ustawień i tak używam LCD, bo jest wyraźniejszy, ale ostrość itp tylko na wizjerze. i inne fotki w dzień przy dobrym oświetleniu. Aż się zaczynam bać manualnych ustawień :o

gnembon
Początkujący

Lajam napisał(a):

gnembon napisał(a):

weź to napisz po ludzku bo ja nie rozumiem co teraz napisałeś...

EDIT: Jeśli uważasz, że pomiar światła nie ma nic do rzeczy to wytłumacz mi po co mamy wybór między np. centralnie ważonym, a punktowym pomiarem światła. :question:

Ok, to moje pytanie było: co ma zatem mierzyć pomiar światła, jeżeli mamy ustawiony tryb M (ten z PASMa) i ustawiony WB na stałą wartość, poza tym by poinformować operatora aparatu o niedo/prze świetleniu na drabince? Jaśniej?

Alf300
Początkujący

Hej Karolcia a ja mam pytanie czy podczas robienia tych fotek nie świecił ci telewizor z tyłu

Bo ja mam ten sam pomiar tu czy tu no chyba że coś źle robie :?

gnembon
Początkujący

dziwne, u mnie to samo co na wizjerze to na LCD. Generalnie pomiar jest (u mnie) bardzo wrażliwy na minimalne przesunięcia (masz lampkę blisko środka kadru).

EDIT: sprawdzałem to z ciemnością za plecami. Jak sie odwróciłem - różnice w pomiarze były ok. 1/2EV. Zrobiłem ten sam test zasłaniając palcem wizjer, odsłonięty - +2, zasłonięty 0

chyba mamy winnego http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif

przy LV wizjer jest zaslonięty kurtynką.

gnembon
Początkujący

szybki teścik.
1) Aparat na P, za wizjerem ciemno (takie normalne robienie zdjęć)
2) za wizjerem - światło "pokojowe", może troche bardziej intensywne.
3) latarka dosłownie w wizjer

i pomiary
f/5.6 1/20
f/11 1/80
f/13 1/320

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/naughty.gif

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

gnembon napisał(a):

co ma zatem mierzyć pomiar światła, jeżeli mamy ustawiony tryb M (ten z PASMa) i ustawiony WB na stałą wartość, poza tym by poinformować operatora aparatu o niedo/prze świetleniu na drabince? Jaśniej?

No i właśnie tryb pomiaru ma zasadnicze znaczenie co i jak na tej Twojej drabince wyniknie.

BTW. Co ma balans bieli do naświetlenia? :smileyquestion: