Podziel się wrażeniami!
Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.
Dokladnie, chodzilo mi o inne zachowania na roznych czulosciach. Sony a900 ma lepsze iso100 od powiedzmy canona 5dm2, no ale na wyzszych czulosciach niestety gorzej wypada, co nie oznacza, ze jakos specjalnie zle.
Przylaczajac sie do dyskusji, to WB to pikus, w RAWach do poprawienia i w jakims stopniu w jpgu tez, oczywisciu tu juz ze strata na jakosci. Co do odszumiania to w nowym sofcie a700 (jesli dobrze pamietam v4.0) szum zmienia troszke charakterystyke (troche mniej plackowaty) i mozna wylaczyc odszumianie i z tym softem a700 jest juz porownywane do n300d, wiec matrycowego blizniaka z nikona, ktory zbiera dobre recenzje.
Azazel napisał(a):
Nikon:
...
+ dużo lepiej "leży" mi w dłoni, dużo lepsza wg mnie ergonomia, rozmieszczenie przycisków (te nieszczęsne DRIVE, WB, ISO w Alphie...nie wiem "czym" mam do nich sięgać...)
Ergonomia to w sumie tez w jakms stopniu kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ten argument to jak najbardziej sprawa indywidualna juz.
..a ja mam NIKONA D90
no i ....
a tak serio kupiony odrazy po ukazaniu sie na rynku polskim ...
krecenie filmow ???
no tak to wyglada ze 99% robie zdjecia a 1% krece filmy. kupiony bo czekalem na nastepce D80..
a zmienilem system wlasnie z minolty to byly czasy ....
tak wiec mysle ze kwestie filmowania lustrzanka mamy wyjasniona
nikt natomiast nie poruszyl tu najwazniejszego aspekty CENE SZKIELEK
co niestety musze przyznac NIKON ma ceny kosmiczne
a to oprocz super puszki/body ...jest moi drodzy bardzo wazne
Niestety ceny szkielek wszedzie poszly w gore. Z tego punktu widzenia najbardziej mi sie podoba Canon, bo mozna wybrac albo jasna L, albo L F4, a te juz sa znacznie tansze, oferujace stale swiatlo i dobra jakosc.
przegladalem wczoraj allegro pod wzgledem przesiadki na A700 i obiektywy minolta ..konica/minolta ... ceny tych obiektywow sa jeszcze normalne i to szkla z wewnetrznym ogniskowaniem ...a byl tez ze stalym swiatlem 2,8 bodajze 28-105 ))) za 1,200zl
i to mi sie podoba ze pod sony mozna podpiac stare obiektywy minolty i beda pracowac dalej .... bo jesli chodzi o nikona to sooryyyy ale drazy ta firma kieszen jak swider
przelicznik to 1 szklo nikona /2-3 szkla minolta
a widzial ktos cos takiego ..
adapter CF zeby w to wlozyc karte SD ??????
szyper88 napisał(a):
adapter CF zeby w to wlozyc karte SD ??????
kriss...mozesz rozwinac temat co masz na mysli moze wiecej szczegolow ???
dzieki...
ps. a widziales lapka ktory by mial czytnikCF ??? bo ja nie ...