Podziel się wrażeniami!
Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.
Jeden i drugi robi zdjęcia, a Nikon jeszcze kręci filmy.
Trudny wybór.
Trzeba Sobie postawić pytanie: Po co aparat?
Czy chcesz robić portrety, czy jestes profesjonalistą? Poczytaj testy na www.optyczne.pl
Ja użytkuję A700 z gripem, 16-105, 50 F1.4 i tele Sigma 70-300 i pare szkielek oraz HVL-58AM, Super sprzęcior. Ja nie miałem w rękach d90 ale polecam alph'e
Nie dopatrzyłem się poważnych wad, troche zamula bufor zapisu, a co do szumów, jakosci nie mam zastrzezen!! Pozdrawiam :smileytwisted:
Ja również radził bym poczytać testy, ale raczej w zagranicznych serwisach. Sorki, ale jakoś osobiście nie mam pełnego zaufania do polskich serwisów nie raz testujących aparaty na innych szkiełkach, bądź wypaczonymi na jakaś firmę. Nie jest to jakiś zarzut do któregokolwiek serwisu, w zagranicznych też sie to zdarza. Ale jak patrzę na "bitwę" aparatów, gdzie przy niby takich samych ustawieniach na jednym aparacie wyjdzie cudowne zdjęcie, a na kolejnych 2-3 gorsze niż w mojej Nokii N73. No sorki, coś jest nie tak. A też widziałem w jakimś brytyjskim serwisie, porównanie Canona, Nikona i Sony. Nie pamiętam już modeli, wiem, że w Sony było A 300 i robili zdjęcia panoramiczne. W Canonie wszystko idealnie, a w Sony i w Nikonie obraz rozmazany, nakładał się na siebie, jakby wyłączyli stabilizacje, ustawili czas na ok 1/50 i szybko drgali ręką. Bez kitu, mam A 350, nie jestem zawodowcem ale NIGDY tak dziadowskie zdjęcie mi nie wyszło, nawet przy wyłączonej stabilizacji jadąc pociągiem. Nie wiem jak w Nikonie, ale pewnie też nie był by w stanie zrobić aż tak złego zdjęcie. Jak porównywałem sobie zdjęcia zrobione N73 i tamte z testów, nie było wielkiej różnicy (oczywiście w pikselach była). I oczywiście dane z EXIF skasowane.
Wracając do sedna, nie można w 100% ufać testom, bo tamto uważam za totalnie przekłamane. Najlepiej wziąć aparat w rękę i zobaczyć który lepiej siedzi itd...
Czytanie testów powinno być tylko uzupełnieniem, takim innym spojrzeniem na sprawę.
Najważniejsze są subiektywne odczucia z obcowania z danym aparatem. Zawsze podziwiam ludzi, którzy radzą się na forum jaki aparat kupić...serio. Mam wrażenie, że prowadzą jakieś notowania.
Poza tym pytanie na forum Sony o Nikona jest z góry przegrane bo tu większość ma jednak Sony i taki aparat będzie doradzać - czy to nie wydaje się oczywiste? Z tych dwóch modeli tak naprawdę oba są bardzo, ale to bardzo dobrymi puszkami i cokolwiek wybierzesz będziesz zadwolony.
A tak w ogóle - jeśli warunkujesz zakup pod względem kręcenia filmów...no to sorry...widać że nie bardzo jesteś zorientowany co chcesz...może przemyśl jeszcze zakup lustrzanki.
Lajam A jak to jest z przyzwyczajeniem, przywiązaniem do danej firmy. Od zawsze masz KM, późnej Sony czy coś w między czasie miałeś? Na pewno jest ciężko przenieść się na inną markę, szczególnie jak dosyć długo kompletuje się sprzęt... No i wartość sentymentalna też jest ważna. Z drugiej strony po co zmieniać jak jest dobry.. Któregoś dnia, jeszcze przed zakupem lusterka wchodziłem sobie na różne fora i czytałem co tam piszą. Powiem Ci, że zauważyłem ostre przekonania i wojny userów Nikona, Canona.. Praktycznie rozmowy o niczym, ale dało się wyczuć z każdej ze stron przywiązanie do danej marki itd, często bez konkretów. Ja na szczęście kupiłem i jestem zadowolony z tego co mam, o zmianie nie myślę, chyba że na A900 Za parę lat, jak stanieje
Znajomy napisał(a):
Ja na szczęście kupiłem i jestem zadowolony z tego co mam
Filmy w D90 to kwestia do przemyślenia, bo nie działa to tak, jak w kompaktach, a ogólnie to patrząc subiektywnie, obiektywnie polecam bardziej A700.
Filmy, filmy, poszukaj sobie opinii filmowca na fotopolis o kręceniu filmów d90, szybko się z tego wyleczysz i zaczniesz zwracać uwagę na to, co jest istotniejsze, najlepiej pójdź do sklepu, porównaj bezpośrednio i nie słuchaj sprzedawcy, oni często mają jakiś %ik. Piszę to, bo tajemnicą poliszynela jest, ze szczególnie nikon lubi wynagradzać sprzedawców, podobnie olek. Poczytaj testy mając na uwadze, że oprogramowanie w wersji 4 usunęło praktycznie to, do czego w pierwszych testach się czepiano - szumy na wysokim iso (ciekawe czy ktoś wydrukował np z iso 1600, widziałem wydruki jeszcze sprzed tej poprawki i było ok), pomacaj który lepiej lezy w dłoni i kup to, co bardziej do Ciebie przemówi.
Nie, żebym się nie zgadzał. Trochę to tylko zabawne, bo dokładnie to samo przeczytałem na forum Fotopolis odnośnie sprzedawców Sony. Sam się też zastanawiam nad lustrzanką. Mam jakiś sentyment do Sony. Mam 2 "małpki" - Konice Minolte S304 i Sony H7. Ta H7'emka trochę mnie zraziła do Sony ze względu na szumy chociaż wiem, że to kompakt który ma małą powierzchnię matrycy a w lustrach powierzchnia matrycy jest większa więc i szumy są mniejsze. Tylko z wyjątkiem alfy700 i 900 w pozostałych modelach jest matryca CCD która mnie trochę ''ostudza'' - bo myślałem sobie o alfie350 - chyba specjalistom od reklamy udało się zrobić na mnie wrażenie Dlatego również zastanawiam się nad czymś ze ''średniej półki'', tzn. Sony A700, Nikon D90, Canon 50D. Przeglądałem fotogalerię na tym forum - ale tam jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś podpisywał jakim modelem alfy robi zdjęcia i jaką czułość nastawił...Tommygun napisał(a):
tajemnicą poliszynela jest, ze szczególnie nikon lubi wynagradzać sprzedawców, podobnie olek.