anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problemik

czarnykoms
Początkujący

Problemik

A więc na początek to Witam wszystkich ;).

Mam lustrzankę Sony Alfa 300.
Mam kłopoty z robieniem zdjęć w ruchu, gdyż mi się rozmazują, a nie lubię używać lampy błyskowej...Nawet gdy trzymam w pozycji stałej aparat to często i tak mi się rozmazują...nie mam pojęcia szczerze jak robić zdjęcia np. biegnącego psa...bez flesza wszystkie są rozmazane..

I jeszcze jeden problem to zdjęcia seryjne..robie na sport-->zdjęcia seryjne...i z fleszem jest strasznie wolno bo wiadomo, że zanim się załaduje to trochę potrwa..więc robie bez flesza..a tu już mi sie kompletnie rozmazują..czekam na porady ;)

Pozdrawiam

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
aatrapa
Początkujący

bedzie ciezko ale sprubuje...

na poczatek mozesz zaczac stosowac programy tematyczne dla poruszajacych sie przedmiotow wybierz tryb sportowy.

Jesli to juz masz obcykane uzyj trybu S. Ustaw wartosc migawki powyzej 1/125 i probuj eksperymentowac kiedy nie "rozmazuje".
Odnosnie lampy to niestety musi sie zaladowac nie ma rady. w trybie S nie bedzie wyzwalala sie automatycznie.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

czarnykoms napisał(a):

czekam na porady ;)

Pozdrawiam

Porada generalna: poczytaj koniecznie coś o fotografowaniu (nie o pstrykaniu kompaktem).
Na początek polecam stronę fotografuj.pl Tam właściwie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Jak po przebrnięciu przez wszystkie artykuły będziesz miał pytania - pomożemy :)

------------------------------
fotoamator
Creatoor
Początkujący

czarnykoms napisał(a):

Nawet gdy trzymam w pozycji stałej aparat to często i tak mi się rozmazują...

No i się wcale nie dziwię, że się rozmazują. A słyszałeś o technice panoramowania? Zapomnij o ustawieniach automatycznych, i fotografuj z manualem. Spróbuj najpierw z jak najkrótszym, dostępnym czasem, jeśli światło nie pozwala na to, wtedy daj jak największą czułość (coś kosztem czegoś). Program zdjęć obiektów w ruchu jaki jest dostępny w 300-ce jest OK ale narzuca kilka ograniczeń więc osobiście używam go rzdko. To co napisałem o czułości dotyczy też drugiego pytania.
A jeszcze jedno! Sprawdź jak masz ustawiony autofocus. Koniecznie wtedy AF-C (ciągły) i oczywiście pomiar punktowy!
Pozdrawiam i życzę pięknych fotek.