Podziel się wrażeniami!
jestem poczatkujaca ! jaki jest najlepszy program do fotografowania 7 miesiecznego bobasa bez lampy ? moze ktos wie ? moje dziecko jest tak ruchliwe ze kazde zdjecie jest zamazane a jak jest na "auto" to mloda od lampy zamyka oczka ? i jak z bobasem i A350 dojsc do porozumienia ? Pozdrawiam
Najlepiej sfotografujesz dziecko serwisem fotografuj.pl
Tutaj znajdziesz ciekawe porady dotyczące tego zagadnienia.
A dokładnie tutaj http://www.fotografuj.pl/Article/Fotogr ... ieci/id/28
Ale tam nie ma o "programach".
W zasadzie masz trzy wyjścia:
- program sportowy
- program "A": dobrać przysłonę i polować (ustawić AF-C), jak czas wychodzi za długi, zwiększyć ISO, ale raczej nie powyżej 400, bo zaszumone buzie nie wyglądają najlepiej.
- program "S" - ustawić czas, jak nam odpowiada a dobór przysłony pozostawi ć automatyce, ale tu może czasem braknąć zakresu.
Najbardziej polecam sposób drugi - tu masz największą kontrolę nad kadrem.
Ja proponuję włączenie wszystkich możliwych świateł w pomieszczeniu - matrycy nigdy nie za dużo. ISO bym się nie bał do 800 włacznie - im większe ISO tym większa szansa na nieporuszone zdjęcie. Poza tym nawet jak SSS zadziała to upewnij się, że model się nie poruszy zbytnio - tego SSS nie skompensuje. Jeżeli fotografowanie dziecka jest twoim głównym zajęciem, może warto zainteresować się obiektywem do tego celu - 50/1.4 lub 50/1.7 - więcej światła - mniej poruszone zdjęcia.