anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cienie rzucane przez obiektyw?

ripride
Początkujący

Cienie rzucane przez obiektyw?

Witam

Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa rzekomego cienia rzucanego przez obiektyw z powodu zbyt nisko osadzonej lampy błyskowej. Jestem prawie zdecydowany na model 300, opinie w zasadzie same pozytywne poza ta jedną sprawą. Niektórzy twierdzą, że pojawia się tylko przy krotkich ogniskowych (jesli tak to jakich), inni że tylko wtedy gdy używa się tulipana (choc jak wiadomo nie ma sensu stosowac go jednoczesnie z lampa) a jeszcze inni, że to wszystko nieprawda. Jak jest w rzeczywistości, ile kadru pokrywa cień i jaką ma długosc? (przykładowe zdjęcia mile widziane)

Pozdrawiam.

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Cień od wbudowanej lampy może się pojawić Jest go niewiele (ale widać) i pojawia się tylko gdy używamy najkrótszych ogniskowych i mamy założoną osłonę p-słoneczną w poz roboczej, bo jak odwrotnie to już nie.
Pow. dotyczy jedynie kita. Jak działa np. z SAL11-18, nie mam pojęcia.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
andiiie
Początkujący

tak, jest mały problem z cieiem lampy, sama sie z tym borykam. ale nie jest to ogromna wada, da sie z tym żyć. żadko kiedy go widac, a jak nawet to jest niewielki.
zdecydowanie polecam tą alphe. dla początkujacych kreatywnych w sam raz. :wink:

Creatoor
Początkujący

Sprawdziłem doświadczalnie. Sprzęt to: 300-ka, obiektyw Sigma 18-200. Zdjęcia poniżej, proszę się nie sugerować jakością.

ripride
Początkujący

ok, dzięki za pomoc.

to rozwiewa moje watpliwosci - kupuje :)

rozumiem, ze kitowy obiektyw jak dla osoby, która pierwszy raz w życiu będzie miała lustrzankę na początku w zupełności wystarczy?

rafi83-----
Początkujący

witam
również miałem z tym problemy
polecam
http://www.allegro.pl/item487573666_dyfuzor_pop_up_do_sony_a100_a200_a300_a350_a700.html
kurcze niby taki bzdecik ale jeżeli kogoś nie stać na zew. to dobre i to (mam na myśli równomierne oświetlenie, brak mocnych odblasków i mocnych cieni)
naprawdę działa super ... oczywiście to nie moja aukcja

radian
Początkujący

witam :)
poniżej fotka z alfy 350 + kit 18-70
fotka zrobiona przy ogniskowej 18 mm... cień mocno widoczny (białe plamy to rzecz jasna nie sprawa aparatu)
mimo wszystko z aparatu jestem zadowolony :)) i polecam A300/350!!

ripride
Początkujący

radian, to fotka z tulipanem czy bez?

Crash-----
Początkujący

ripride napisał(a):

radian, to fotka z tulipanem czy bez?

Po mojemu to z tulipanem jak byk.
Ja posiadam A350 z obiektywem 18-200 i nie ma mowy o jakiś cieniach, z 18-70 też nie ma ale co za kretyn używa osłony przeciwsłonecznej w pomieszczeniach gdzie jest potrzebna lampa.
Jedyny cień jaki może się pojawić to przy długich ogniskowych w zdjęciach makro ale i z tym można sobie poradzić w banalny sposób.

Pozdrawiam!

radian
Początkujący

co za kretyn używa osłony przeciwsłonecznej w pomieszczeniach gdzie jest potrzebna lampa...

taa.. dzięki za kretyna... niezły poziom, bez komentarza!
tak było z tulipanem, ale po prostu wyleciało mi z głowy, aby go zdjąć po wejściu do kościoła... to bardziej brak doświadczenia niż "kretyństwo"...