anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

awaria czy przeoczenie

Kazek13
Początkujący

awaria czy przeoczenie

Witam
mam dwa dni aparat chodzi mi o funkcje stabilizacji obrazu wyczytalem w instrukcji str44 ze jak aparat ma drgania to miga ikona (raczka) napisane jest zeby wlaczyc stabilizacje obrazu wiec wlaczam a ona nadal miga i pokazuje sie slupki sily drgan nie wiem czy za pierwszym przygladaniem sie nie zwrocilem uwagi czy to jest awaria czy ta ikonka(raczki)ma migac caly czas czy w momecie ustabilizoawnia aparatu nie powinna migac.Dzieki z gory za wyjasnienie

7 ODPOW. 7
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

str 42-44 instrukcji.

ehhhh...

Creatoor
Początkujący

W momencie gdy nie ma drgań, ikona nie powinna mrugać. Nie znaczy to jednak, że doszło do awarii.
Zrób tak:
Ustaw najdłuższą ogniskową.
Ustaw aparat na "P". Wybierz w miarę ciemną kompozycję. Ustaw przysłoną na max. np. f/40, tak aby uzyskać długi czas. Wciśnij przycisk migawki do połowy. Jest ikona? Powinna być.
Teraz wybierz bardzo jasną kompozycję (np. coś na śniegu). Ustaw przysłon na min. np f/4; tak aby czas naświetlania był najkrótszy, np 1/1000. Jest "rączka"? Nie powinno być.
A jak jest to masz problem. Spróbuj jeszcze poeksperymentować z kompensacją ekspozycji.
Prawdopodobnie źle dobierasz parametry (robisz zdjęcia z długim czasem w sytuacjach gdy jest za mało światła) i w tym problem. Znam za mało szczegółów, żeby się jednoznacznie wypowiedzieć.
Z drugiej strony rada: czytaj instrukcje i eksperymentuj, masz dopiero dwa dni aparat... Ja tydzień studiowałem instrukcję. Jak wykorzystasz wszystkie możliwości i rozłoży Cię jak Niemców pod Stalingradem to wtedy pytaj.

Kazek13
Początkujący

Dzieki juz wiem o co w tym chodzi a instrukcje czytam caly czas przecierz pisalem z ew instrukcji na str 44 tylko nie zauwazylem czy ona migała czy nie a pewnie problem powstal z teg ze bawilem sie niem wieczorem przy slabym swietle bo dzi w dzien jest dobrze jkonka znika jak skieruje obiektyw w okno a jak w ciemne miejsce to zaczynala migac
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

gnembon
Początkujący

Kazek13 napisał(a):

jak skieruje obiektyw w okno a jak w ciemne miejsce to zaczynala migac
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

str 43.

Kazek13
Początkujący

Czytaj co pisze a pozniej polecaj strony w instrukcji nawet jak sie ja o jedną pomylilem

gnembon
Początkujący

Jakbyś używał znaków interpunkcyjnych (o ortografii nawet nie wspomnę) to dałoby się twoje posty czytać. 13 to wiek?

Kazek13
Początkujący

Pozdrawiam Cie i więcej luzu .