- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kupiłem tv XR-55X94J tydzień temu i wszystko byłoby OK ale minusem jest pikselizacja na kanałach kablowych UPC przy korzystaniu z karty CI+. Pojawia się niespodziewanie w różnych sytuacjach. Nawet na kanałach niekodowanych np. TVP1 też jest. Czasami po porannym uruchomieniu (cała noc standby) nic nie można oglądać. Trzeba wyłączyć tv z zasilania. Mam trzy karty w domu, na różnych tv (Samsung full HD, Panasonic 4k) ale w nich pracują OK. Nie pomaga zmiana kart, reset tv do ustawień początkowych, zmiany ustawień.
Spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym tv i czy jest na to jakaś recepta?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Moim zdaniem to nie jest problem czysto softwerowy bo w softwerze jest tak że albo coś działa albo nie. Nie wiem jak by to wytłumaczyć że softwer psuje się z czasem. Problem tkwi w elektronice a Sony próbuje to naprawić oprogramowaniem. Jakieś parametry w elektronice z czasem się zmieniają a softwer tego nie "przewiduje".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie bardzo, po wyjęciu moduły, na kanałach niekodowanych żadnej pikselozy moim zdaniem coś tu się nie wyrabia, coś z synchronizacją... software to jak już wiemy po tym ile aktualizacji do windowsa czy androida i iosa miesięcznie dostajemy, widać jaka jest obecna jakość kodowania, prawdopodobnie raczej z braku czasu a nie możliwości. Takie Sony ma kupę sprzętu do ogarnięcia i wiele problemów z każdym a terminy gonią. Z tego co czytałem dotyczy to tylko modeli z AndroidTV, tu bym raczej szukał przyczyny, podobnie ja z telefonami z Andoidem długa ścieżka do update
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No nie do końca jest tak jak piszesz, gdyby tak było to by żadna aktualizacja tego nie by naprawiła, a naprawiła i to ta z lutego... Moim zdaniem wygląda to tak, iż ostatnia czerwcowa poprawka została napisana na starszej wersji zamiast tej z poprawionymi plikami na moduł cam... Zresztą problem też dotyczył modeli starszych xh gdyby wiedzieli, że coś z prockiem jest nie tak wyeliminowali by go w modelu następnym czyli xj a zarówno w xh jak i xj problem ten się pojawił. Mój ojciec ma xh9060 tv już dostał huba z 5 aktualizację i wszystko śmiga, aż miło na cam....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No dokładnie, aktualizacja z lutego była naprawczą , zrobili ją żeby ugasić pożar z pikselozą, a tą z VRR moim zdaniem pisali już wcześniej ponieważ obiecywali ją już dawno, przecież VRR był dźwignią do sprzedaży i ludzie też o tym pisali że obiecanki cacanki, inni już mają VRR, konsolowcy czekają , testerzy rozgrzani a VRR jak nie ma tak nie ma. I raczej jak kolega pisał zrobione na sofcie sprzed lutego. Na stronie jest wyraźnie napisane update (luty 2022) Rozwiązano problem incydentalnej pikselizacji i zamazywania się obrazu... a potem weszła ta aktualizacja 6.5929 i problem wrócił do tego czasu było wszystko git.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja tylko nad jednym się zastanawiam czy serwisy Sony Poland przekazują info Sony Eu, iż problemy tego typu ponownie się pojawiły po ostatniej aktualizacji? A było nie jedno zgłoszenie o problemie i dobrze o tym wiedzą i pytanie czy coś z tym robią czy czekają, aż tam u góry wyślą nową poprawkę. Pozatym ciekaw jestem gdzie i jak można byłoby się skontaktować z Sony....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nieprawdą jest, że aktualizacja lutowa naprawiła na stałe problem z pikselizacją ponieważ ja od lutego nie robiłem żadnej aktualizacji czyli mam obecnie wersję 6.5660 i mam problem z pikselizacją która coraz bardziej się nasila i jak to wytłumaczyć? Software się zepsuł? Zresztą kilka osób też już pisało że nie robili ostatniej aktualizacji i mają to samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja mam wersje 6.577 i żadnej pikselowy nie mam. Po tej aktualizacji wyłączyłem automatyczne aktualizacje i najpierw sprawdzam czy inni użytkownicy nie maja problemów a potem aktualizuje. Na razie poczekam na poprawioną wersje oprogramowania. A fakt faktem Sony spadło w jakości. Już raczej nie kupię od nich żadnego TV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sorry, źle napisałem bo mam wersję 6.5770, Pieron27 jaki masz model TV i czy używasz modułu CAM?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Johnoo widzisz nie masz już wersji z lutego... Ja po aktualizacji w lutym nie miałem do czerwca ani razu pikselozy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przecież ja mam wersję 6.5770 a najnowsze to jest 6.5929. Dodam jeszcze że przed aktualizacją lutową miałem wymienianą płytę główną po której pikselizacja zniknęła ale po 2-3 tygodniach wróciła.