anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telewizor XR65X90J-KARTA CI I CI+ PIKSELE

profile.country.PL.title
lechostyn
Poszukiwacz

Telewizor XR65X90J-KARTA CI I CI+ PIKSELE

WITAM. 

POSIADAM TELEWIZOR SONY XR65X90J OD MIESIACA LIPCA. JAKIŚ CZAS ODBIERAŁEM TELEWIZJĘ BEZPROBLEMOWO. OPERATOREM MOJEJ TELEWIZJI KABLOWEJ JEST MULTIMEDIA VEKTRA. TELEWIZJĘ ODBIERAŁEM NA KARTĘ CI I CI+. CO JAKIŚ CZAS, CZASAMI CZĘŚCIEJ NA OBRAZIE WIDZĘ PIKSELE, OBRAZ SIĘ ZACINA, LUB JEST PODWÓJNY OBRAZ ŚWIADCZĄCY O ZŁYM SYGNALE TELEWIZJI. SPRAWDZIŁEM SYGNAŁ JEST DOBRY. ZAMIENIAŁEM KARTY Z MUDUŁEM CI I CI+, PIKSELE NADAL WYSTĘPOWAŁY. ZAUWAŻYŁEM, ŻE GDY WYCIAGNĘ KARTĘ, TO KANAŁY NIEZAKODOWANE NAZIEMNE DZIAŁAJĄ PRAWIDŁOWO. RESETOWAŁEM JUŻ TELEWIZOR I PRZWRACAŁEM DO USTAWIEŃ FABRYCZBNYCH ZGODNIE Z INFORMACJA OD POMOCY SONY I NIC TO NIE DAŁO. SPRAWDZAŁEM CZY JEST NOWY SOFT DLA ZAINSTALOWANEGO MODUŁU-BRAK. OPROGRAMOWANIE TELEWIZORA  ANDROID MAM AKTUALNE. CZY TO JEST WINA OPROGRAMOWANIA, CZY USTERKA TELEWIZORA.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
mycha1961
Poszukiwacz

nie zakładaj nowych postów o pikselach, poczytaj sobie tematy o pikselach i będziesz wiedział co jest grane 

profile.country.PL.title
lechostyn
Poszukiwacz

Gdzie można te tematy znaleźć.

Zależało mi na poradzie , a nie na ogólnikowych słowach

profile.country.PL.title
grzechj_23
Poszukiwacz

Zobacz tutaj:

https://community.sony.pl/t5/android-tv/xr-55x94j-i-karta-ci-od-upc/td-p/3830337

https://community.sony.pl/t5/android-tv/oled-xr-65a90j-pikselizacja-na-module-cam-upc/m-p/3799500

Podsumowując, problem dotyczy telewizorów Bravia XR (nie wiemy czy wszystkich, ale możliwe że tak). Serwis przez jakiś czas wymieniał płyty główne, ale prawdopodobnie nic to nie dawało. Teraz z tego co tu piszą to grają na zwłokę z nadzieją, że grudniowy soft rozwiąże problem. Rady:

1. Jeśli TV kupiony przez internet i nie minęło 15 dni to oddać bez podania przyczyny.

2. W przeciwnym wypadku próbować rękojmi w sklepie - chyba nikt tego nie przerabiał tutaj.

3. Support Sony - liczyć się z tym że może być różnie - z niepotrzebną wymianą płyty włącznie.

4. Czekać na nowy soft o ile faktycznie da się ten problem rozwiązać w oprogramowaniu...

profile.country.PL.title
Vanrobertos
Użytkownik

2. Ja zgłosiłem reklamacje z tego tytułu w ramach rękojmi w euro, wskazałem wymianę tv, zlecili jednak naprawę. Z tego co się orientuję, przy drugim zgłoszeniu rękojmi, jeśli wadą jest istotna muszą uwzględnić zadanie jak zwrot gotówki, czy wymiana itd. 

PS. Powiedziano mi, że w ramach rękojmi zawsze zabierają tv na serwis, w ramach gwarancji podejmują się serwisu również na miejscu.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Vanrobertos

Ja zgłosiłem też w euro rękojmię we wrześniu  i przyjechał serwisant do domu wymienił płytę i wszystko jak na razie działa. Tak że nie wszystkie przypadki są jednakowe. Mój to XH9096. 

profile.country.PL.title
krkajko
Użytkownik

Ja też. Problem pojawil się po aktualizacji czerwcowej 2023.

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

Mój model telewizora to XR-50X90J. Ostatnia aktualizacja miała miejsce 31 sierpnia 2023. Od tamtego czasu cały czas pikselizacja. Mam moduł CAM kartę Conax z Multimedia. Prónbowałem zarówno na kanałąch kodowanych z kartą jak bezpłatnych / niekodowanych bez karty - i wszędzie to samo - pikseloza. Męczę się z pikselozą już 2 lata. W lutym 2022 Sony wypuściło aktualizację naprawiającą pikselizację i na jakiś  czas trochę pomogło, trochę było lepiej. ale od jakiegoś czasu znowu to samo. Czy Waszym zdaniem kanały niekodowane te bezpłatne lepiej z reguły odbierają obraz niż te płatne z modulu CAM?

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

tutaj opisałem szerzej o pozbyciu się pikselozy poprzez rezygnację i wyciągnięcie modułu CAM oraz karty abonenckiej z gniazda telewizora

https://community.sony.pl/t5/android-tv/xr-55x94j-i-karta-ci-od-upc/td-p/3830337/page/58

profile.country.PL.title
Ridick
Poszukiwacz

Podobny problem. W 2022r. kupiłem Sony XR55X90J i do niego Moduł CI+ Canal+ 4k. Wcześniej miałem przez ponad 10 lat Samsunga i moduł  CI TVN. Moduł działał bez problemu. Po miesiącu od zakupu pojawiła się pixeloza przy dynamicznym obrazie (sport) mozaika. Zgłosiłem problem na Sony Support. Otrzymałem informację, ze muszę ściągnąć soft do TV. Co ciekawe wersja softu do pobrania była starsza od tej dostępnej w automatycznych aktualizacjach dostępnych w TV. Po aktualizacji problem zniknął. Po kilku miesiącach wyświetliła się informacja, że jest dostępna aktualizacja. Był to sierpień 2022r. No i znów problem wrócił. Ponownie zgłosiłem na Sony Support. Tym razem otrzymałem informację, żeby zgłosić problem do Serwisu. Po zgłoszeniu problemu serwis zdecydował o wymianie płyty głównej TV. Tu ciekawostka serwisant sprawdził sygnał z satelity i powiedział, że jest słaby sygnał i to może by c przyczyna pixelozy. Dzień wcześniej był technik, który sprawdzał testerem sygnał i poprawiał ustawienie anteny i orzekł, że sygnał jest na maxa mimo, ze w TV test sygnału pokazywał że sygnał jest słaby moc 40 i siła 95 lub odwrotnie. Serwisant zdecydował, że skoro już jest to wymieni płytę. Wymiana poszła bardzo sprawnie po kilkunastu minutach ukazał się obraz beż żadnej pixelozy. Technik zdziwiony że test w TV pokazywał nadal słaby sygnał 40 i 95 (ta pierwsza wartość powinna być 60-70%). Przy wyniku 40 działało idealnie. (to był listopad 2023r.  Ale niestety po kilku miesiącach ponownie zaczęło się. Po miesiącu pojawiła się komunikat, że jest do pobrania nowa aktualizacja. Pobrałem ją. I okazało się, że problem znów zniknął. Jest 2024 rok (kilka miesięcy po gwarancji) i kilka miesięcy temu ponownie pixeloza wróciła ale momentami obraz jest tak zamazany - ciemny, że widoczne są tylko przebłyski konturów. Co ciekawe na niektórych kanałach pixeloza jest mniejsza a na niektórych większa. Może się mylę ale na moje oko TV Sony maja problem z obsługą modułów CI+. Tak jakby elektronika albo soft nie wyrabiały z obsługą dekodowania!?  Problem dotyczy osób, które korzystają z TV Sat czy z kablówek. Teraz niestety żałuję, że kupiłem TV SONY.