anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAW czy RAW + JPEG

profile.country.en_GB.title
Toxek.
Początkujący

RAW czy RAW + JPEG

Witajcie. Mam błyskawiczne pytanie: W niedziele jadę na Wawel (wiadomo po co), chciałem zapytać się w związku z tym Was, w jakim formacie robić zdjecia. Zamierzam napewno robić je w RAW-ach, ale tutaj pojawia się problem. Alfa daje możliwość RAW i RAW + JPEG. Nie wiem które zdjęcia są lepsze, RAW + JPEG zajmuje więcej miejsca, czyli można by sądzić, że te są lepsze. To samo mówił facet w szkółce ("wybieramy najlepsze ustawienia RAW + JPEG...").
Co do RAW. Próbowałem kiedyś tym strzelać, ale po wrzuceniu na komputer okazało się... że zdjęcia sa z rozszerzeniem ARW (to normalne?) i, co najśmieszniejsze, nie czyta ich Photoshop :) Więc mam dylemat. Pozdrawiam.

PS: Chciałbym również przy okazji podkleić tutaj dodatkowe pytanie: Zamierzam kupić filtr polaryzacyjny, tylko nie wiem czy się opłaca i przedewszyskim jaki wybrać. Zastanawiam się również czy kupować do 1 obiektywu czy do wszystkich? Byłbym wdzięczny za propozycje! :D

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Przeniosłem Twój temat do odpowiedniego działu.

Po pierwsze - fotografować na Wawelu na pewno Ci się nie uda. Wątpię czy będziesz w stanie nawet dojść w okolicę Rynku.

Po drugie RAW niczym nie różni się od tego RAWa z kombinacji RAW+JPG.
Moim zdaniem jeśli jesteś zdecydowany na RAW odpuść sobie JPG, a zyskasz więcej miejsca na karcie.

Co do wywołania zdjęć, to do aparatu dołączono płytę z programem Image Data Converter - zainstaluj sobie go i będziesz mógł obrabiać RAW-y i wywoływać z nich pliki JPG. Nie dziw się, że zdjęcia mają format *.ARW -z takim rozszerzeniem zapisują pliki RAW lustrzanki Sony.

Jeśli Twój Photoshop nie czyta RAW to prawdopodobnie masz nieaktualną wersję programu Adobe Camera RAW (ACR) - możesz to zaktualizować o ile masz odpowiednią wersję PS'a.

Co do filtra - proponuję przeczytać sobie podobne wątki w dziale Akcesoria ;)

Toxek.
Początkujący

Dzięki

Jestem optymistycznie nastawiony :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Toxek napisał(a):

Jestem optymistycznie nastawiony :)

Że uda Ci się dostać na Wawel?

Toxek.
Początkujący

Pod Wawel. Może źle napisałem. W każdym razie liczę, że uda mi się coś zobaczyć i... ustrzelić. :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Toxek napisał(a):

Pod Wawel. Może źle napisałem. W każdym razie liczę, że uda mi się coś zobaczyć i... ustrzelić. :D

Dobra rada - jeśli chcesz jakąkolwiek miejscówkę, musisz być tam najpóźniej w sobotę przed południem. Wątpię, żebyś dostał się pod Wawel. Trakt królewski będzie chyba najpilniej strzeżonym miejscem na Ziemi (o ile przyleci Obama).

Toxek.
Początkujący

O to sie nie boje, mam już pozałatwiane :D

Toxek.
Początkujący

Dobra, możesz skasować ten temat i tak już ide.

Tylko mi napisz na PW co z tym filtrem :) I podaj jakiegoś linka gdzie mógłbym kupić. Bo jestem zielony :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Wątek na życzenie zamykam.

Zbyteczną dyskusję pomiędzy użytkownikami 10zer, a Toxek usunąłem.

W kwestii filtrów polaryzacyjnych, odsyłam do działu Akcesoria.
Zakupić możesz na allegro, w każdym sklepie internetowym i normalnym dostępnym z ulicy.
:c10