Podziel się wrażeniami!
Jako, że 3 wersja nie ma swojego wątku, postanowiłem pokazać różnicę w odszumianiu między Lightroom 2, a Lightroom 3 beta 2.
do 30 czerwca beta 2 jest darmowa.....już wiem, że zrobię update z dwójki
poniżej crop 100% z a850 na iso 1600, 3200, 6400.
Warto dodać, że ilość kombinacji jakie daje LR3 w polu redukcji szumów jest tak duża, że dobrze byłoby samemu sprawdzić ten soft. Ktoś woli więcej szczegółów, a nie przeszkadza mu szum - pyk suwaczkami w lewo, ktoś inny woli gładziutki obraz, a detale mniej go interesują - pyk suwaczki w prawo itd.
jeśli będzie ktoś chętny (i znajdę chwilkę), zrobię porównanie na a330 i a550
edit:
jakby kto szukał - do ściągnięcia tutaj:LINK
Tak słowem wstępu:
Korzystam z testowej wersji Lightrooma i mam pewnie problem z profilami kolorów do mojej puszki.
Pobrałem z Internetu profil do a330 i załadowałem go do Lightrooma. Wyświetla się normalnie, mogę z niego skorzystać, chciałbym jednak, aby był on wybrany domyślnie (zamiast Adobe Standard).
Da się coś takiego zrobić ?
I jeszcze jedno pytanie - lepiej korzystać z gotowych profili kolorów, czy ze standardowego Adobe ?
Jakie są Wasze doświadczenia - Adobe Standard czy profil do puszki ?
Quartz napisał(a):
Tak słowem wstępu:
Korzystam z testowej wersji Lightrooma i mam pewnie problem z profilami kolorów do mojej puszki.
Pobrałem z Internetu profil do a330 i załadowałem go do Lightrooma. Wyświetla się normalnie, mogę z niego skorzystać, chciałbym jednak, aby był on wybrany domyślnie (zamiast Adobe Standard).
Da się coś takiego zrobić ?
I jeszcze jedno pytanie - lepiej korzystać z gotowych profili kolorów, czy ze standardowego Adobe ?
Jakie są Wasze doświadczenia - Adobe Standard czy profil do puszki ?
To ten program ma takie bajery jak przypisanie ustawień do numeru seryjnego aparatu?
To ten program ma takie bajery jak przypisanie ustawień do numeru seryjnego aparatu?
Takie hardkorowe opcje, a ja tylko suwaczkami się bawię
Widzę, że nie znam tego programu. Będę musiał wpaść na Śląsk na konsulatcje
trebor napisał(a):
Takie hardkorowe opcje, a ja tylko suwaczkami się bawię
Widzę, że nie znam tego programu. Będę musiał wpaść na Śląsk na konsulatcje
Dzięki za podpowiedź i przeniesienie tematu (widocznie przeoczyłem ten o Lightroomie). Niestety, nie bangla - nie wiadomo czemu nie chce zapisać tego profilu od a330 jako defaultowego. Pozostaje mi tylko każdorazowa zmiana na "mój" profil
Quartz napisał(a):
Dzięki za podpowiedź i przeniesienie tematu (widocznie przeoczyłem ten o Lightroomie). Niestety, nie bangla - nie wiadomo czemu nie chce zapisać tego profilu od a330 jako defaultowego. Pozostaje mi tylko każdorazowa zmiana na "mój" profil