- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Adobe RGB czy sRGB?
Witam,
Nie wiem czy jest juz taki wątek ale...
Mój problem polega na tym,że nie mam pojęcia w jakiej przestrzeni odwzorowania kolorów powinny byc przerabiane zdjęcia jedni piszą,ze sRGB w ksiazkach,że Adobe RGB i ja juz zdurniałam jak powinno byc.Więc drodzy forumowicze prosze o pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niusia napisał(a):
Witam,
Mój problem polega na tym,że nie mam pojęcia w jakiej przestrzeni odwzorowania kolorów powinny byc przerabiane zdjęcia jedni piszą,ze sRGB w ksiazkach,że Adobe RGB i ja juz zdurniałam jak powinno byc.Więc drodzy forumowicze prosze o pomoc.
jeżeli nie masz porządnego monitora wyświetlającego AdobeRGB, najlepiej skalibrowanego, to nie ma sensu. większość monitorów i duża część oprogramowania nie radzi sobie z poprawnym pokazaniem nieco większej przestrzeni kolorów AdobeRGB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tu masz opisane przystępnym językiem, a poza tym google twoim przyjacielem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziekuje za linka.A co do google to szukałam.Ale chodzi o to,że właśnie na niektorych stronach jest sRGB a na innych zas Adobe RGB. Scott Kelby w ksiazce pisze ze Adobe RGB w podanym linku ze sRGB ..zdurniałam juz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
stasiek2002 napisał(a):
Tu masz opisane przystępnym językiem, a poza tym google twoim przyjacielem
Fajnie że podałeś linka, też przeczytałem sobie żeby po raz kolejny odświeżyć te informacje, JEDNAKŻE..
To jest forum, odbywają się tutaj rozmowy,wymiana zdjęć,komentarzy oraz a w sumie przede wszystkim ludzie zadają pytania, bo czegoś nie wiedzą. Bo uznali, że skoro oficjalne forum Sony to pewnie pomogą mi. Ale wtedy często(nie mówię,że zawsze - przykładem jest choćby, zawsze cierpliwy piotruso, pozdrawiam przy okazji;) ) ludzie piszą coś w stylu:
"whaT?! a google to nie łaska,co?"
Rozumiem,że owa przeglądarka zastępuje nam obecnie naszych rodziców czy dziadków,którzy kiedy byliśmy mali i myśleliśmy że oni wiedzą wszystko i są nieomylni więc pytaliśmy się ich o wszystko czego nie rozumieliśmy.
Ja się tylko pytam,co za problem powiedzieć, np:
Tu masz linka z teorią w fajnej przystępnej formie,a w skrócie sRGB stosuje się raczej przy stronach www,natomiast Adobe najlepiej przy wydrukach(na potrzeby domowe). Jednakże jeśli chcesz żeby wszystko wyglądało tak jak widzisz na monitorze,musi być rzeczony monitor b.dobrej jakości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Antku - bez urazy, ale jeśli ktoś zadaje pytanie, nawet nie sprawdziwszy zawartości forum, to za którymś razem użytkownikom zwyczajnie się nie chce pisać w kółko tego samego.
Pozdrawiam,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
Antku - bez urazy, ale jeśli ktoś zadaje pytanie, nawet nie sprawdziwszy zawartości forum, to za którymś razem użytkownikom zwyczajnie się nie chce pisać w kółko tego samego.
Spoko
Jeszcze obczaiłem temat na forum: był temat, jeden
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za odświeżenie wątku jednak mimo tego co Scott napisał to ja uzywam sRGB czy to poprawnie robie? nie wiem ..poki co aparat robi w takim profilu wiec ja w Ps stosuje teraz sRGB:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niusia napisał(a):
Witam,
Jeżeli tylko w aparacie jest Adobe RGB to taką przestrzeń stosuj nawet jeżeli Twój monitor nie jest w stanie tego wyświetlić. AdobeRGB przyda się gdy pójdziesz do DOBREGO punktu usługującego wydrukami wielkoformatowymi na DOBRYCH drukarkach i DOBRYCH papierach. Wtedy szersza przestrzeń barwna jest przez takie maszyny obsługiwana i drukowana. Jeżeli robisz fotki w labach typu saturn/mediamarkt/auchan/itp to szkoda sobie głowy zawracać przestrzenią AdobeRGB, bo laby nie trawią sRGB więc...
Kolejna sprawa to kwestia oprogramowania i pewnej konsekwencji w obrabianiu fotografii. Jeżeli dążymy do zachowania maksymalnej jakości to pownniśmy zapisywać zdjęcia w RAW (AdobeRGB) - później to obrabiać najlepiej w dedykowanym sofcie typu Image Data Converter albo Lightroom - jeżeli w Photoshopie to na palecie minimum 16-bit i z włączoną obsługą AdobeRGB - eksport najlepiej do TIFF albo minimum JPG z minimalną możliwą kompresją. Ale trzeba pamiętać, że nie każdy potrzebuje tak rygorystycznych sposobów - trzeba dopasować narzędzie do pracy. :smileythumbsup: