Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie. Chodzi o to, aby zrobić zdjęcie w ruchu, podczas wyskoku, ale tak aby nie było robione na ISO 3200 bo traci na jakości. Są one robione w dużej odległości więc mogą byc problemy. Ewentualnie mogą być takie z 9 metrów. Ale rzadko. Przykład jednego ze zdjęć robionych z okolo 30 - 40 m. http://siatkowka.bydgoszcz.belchatow.patrz.pl
robiłeś jak widziałem na programie "akcyjnym". Pytanie moje jest takie czy aparat sam Ci dobrał na tzw. :automacie" to ISO 3200 czy sobie ustawiłeś sam takie ISO.. jeżeli z automatu dostałeś takie ISO to chyba coś jest nie tak...
Może być problem z ominięciem tak wysokiej czułości, ale nie jest to niemożliwe. Wszystko rozbija się o to, że musisz uzyskać bardzo krótki czas naświetlania 1/500 lub 1/1000 przy jak największym otworze względnym (około f/4 - 2,8). Przy słabym oświetleniu musisz nastawić dużą czułość, tym bardziej, że zdjęcie robione jest długim obiektywem. Jeśli masz szkło, które pozwala ustawić przysłonę na 1,4 lub 2,8 przy długiej ogniskowej to problem masz z głowy, ale bądźmy realistami... W tym przypadku może uratować cię jescze lampa o wysokiej liczbie przewodniej, w tym przypadku min. GN42, a najlepiej GN56. Przy 9 metrach wystarczy GN36. Suma sumarrum musisz zapewnić ekspozycji maksymalnie dużo światła, a wprzypadku prezentowanej fotki jedynym rozsądnym rozwiązaniem było wysokie ISO. Trudno mi coś powiedzieć na temat tej fotki bo nie wiem jakie było światło, odległość, parametry itd... itp... Osobiście uważam jednak, że ISO 3200 było tu lekko przesadzone. 800, góra 1600 by wystarczyło. Sam ustawiałeś parametry, czy automat?
Pozdrawiam
no też mi się właśnie wydaje że przy takim świetle jak jest podczas meczów siatkówki - a najczęściej jest sporo światła to chyba by starczyło mniejsze iso.
Dzięki, a to ISO 3200 to sam ustawiłem, gdyż nie znałem innego wyjścia z tej sytuacji. A teraz to już mniej więcej wiem;] Dzięki:)