anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Widok z wizjera.

profile.country.pl_PL.title
aatrapa
Początkujący

Widok z wizjera.

Witam,

Kilka pytan poniewaz jestem dociekliwym czlowiekiem.
W wizjerze obok ikonki poruszonego zdjecia "lapka" jest liczba ktora wedlug instrukcji informuje o ilosci pozostalych zdjec.
Pytanie brzmi czasami wskazuje ona 9 czasami 1. To jest normalne ? zdjec na karcie na pewno da sie zrobic wiecej. Co ta liczb afaktycznie wskazuje.

Pytanie numer dwa to wartosci migawki.
Najpierw sa liczby w formacie 2", 1" czyli sekundy tak ? pozniej 0,5" czyli polowa sekundy pozniej np 5 czyli 0,05 sekundy?

I ostatnie jak poradzic sobie z ostrzeniem na ciemnych barwach. Np mam czarnego kota jest juz wieczor swieci sie zyrandol i kieruje celownik na kot i za nic nie moge zlapac ostrosci ani w automacie ani w trypie P. Autofokus jest ustawiony na single.

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

aatrapa napisał(a):

Witam,

Kilka pytan poniewaz jestem dociekliwym czlowiekiem.
W wizjerze obok ikonki poruszonego zdjecia "lapka" jest liczba ktora wedlug instrukcji informuje o ilosci pozostalych zdjec.
Pytanie brzmi czasami wskazuje ona 9 czasami 1. To jest normalne ? zdjec na karcie na pewno da sie zrobic wiecej. Co ta liczb afaktycznie wskazuje.

Ta cyferka oznacza ilość zdjęć jakie możesz wykonać w SERII. To po prostu informacja ile pomieści bufor aparatu. Nie ma to nic wspólnego z pojemnością karty.

aatrapa napisał(a):

Pytanie numer dwa to wartosci migawki.
Najpierw sa liczby w formacie 2", 1" czyli sekundy tak ? pozniej 0,5" czyli polowa sekundy pozniej np 5 czyli 0,05 sekundy?

Najpierw są sekundy, potem jej dziesiąte, setne, tysięczne.

akurat 5 oznacza 1/5 sekundy=0,2 s

I ostatnie jak poradzic sobie z ostrzeniem na ciemnych barwach. Np mam czarnego kota jest juz wieczor swieci sie zyrandol i kieruje celownik na kot i za nic nie moge zlapac ostrosci ani w automacie ani w trypie P. Autofokus jest ustawiony na single.

Poczytaj w instrukcji o układzie AF. Jest tam wyraźnie napisane iż w niektórych warunkach ustawienie ostrości może napotkać problemy.
Łapanie ostrości na czarnym kocie to nie najlepszy pomysł - może spróbuj ustawić ostrość na coś bardziej kontrastrowego, zablokować ostrość (spust do połowy) i przekadrować na kota.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Raczej futra kotu nie fotografujesz. Spróbuj ustawić ostrość na oczach - jest szansa (oczywiście centralnym czujnikiem w trybie punktowym)
Cyferki dot. czasu migawki to mianownik ułamka 1/x, gdzie wyświetlany jest x n" to oczywiście sekundy (czyli 125 to 1/125s a 1000 to 1/1000 sek.)

Podobnie jest z przysłoną : 4 to 1/4 ogniskowej, 11 to 1/11 ogniskowej (z grubsza)

------------------------------
fotoamator
gonzo-----
Początkujący

Zawsze zostaje opcja zmiany kota na bardziej fotogenicznego ;)