anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A700 czy Nikon D90?

m4rYjUsh3k
Początkujący

Sony A700 czy Nikon D90?

Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.

100 ODPOW. 100
profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

a tak btw to najważniejsze jest co chcesz zapiąć do owego body.

Azazel-----
Początkujący

Witam.
To ja zapytam inaczej:

1. Dlaczego A700??
2. Dlaczego D90??

Chodzą mi te dwa aparaty dość mocno po głowie...
Zestawy które mnie interesują są obecnie w bardzo podobnych cenach, tj Sony Alpha 700 + ob. 16-105 4419zł i Nikon D90 + ob. 18-105VR 4299.

Obecnie posiadam bardzo udaną hybrydę Fuji S9600. Niemniej coś mi w kościach trzeszczy, że za niedługo nadejdzie czas na zmiany. Zdjęcia robię/pstrykam zupełnie amatorsko - lubię to, sprawia mi to przyjemność, i śmiało mogę nazwać to moim hobby. I nic ponad to. Niemniej wiadomo - każdy ma swoje "ego" i chciałby żeby to co robi podobało się innym:) Także czasem są to krajobrazy, innym razem architektura, jeszcze innym dużo portretów mej lepszej połowy, a i czasem do robaczka na kwiatku się człowiek schyli :)

Wracając jednak do aparatów, jakie cechy przemawiają za jednym, a jakie za drugim?
Dodam tylko że LifeView ani filmy mnie nie interesują, i nie stanowią dla mnie wartości argumentu:)

Z tego co na razie mi wiadomo...

Sony:
+ teoretycznie konkurent modelu D200 (obecnie D300) - tak przynajmniej klasyfikowany w różnych testach, więc "teoretycznie wyższa półka..." - ale właśnie, na ile teoretycznie? Pytam bo nie chodzi o onanizm sprzętowy, ani świadomość "że mam wyższą serię" - tylko właśnie użytkowość sprzętu
+ stabilizacja w body, co przekłada się na teoretycznie tańsze szkła - z drugiej strony podobno stabilizacja w body czasem może powodować delikatne drgania obrazu w wizjerze podczas kadrowania...
+ A700 ma fajną funkcję DRO, bardzo przydatną przy zdjęciach z kontrastami, wyciągającą szczegóły z ciemnych partii kadru itd - w przypadku Nikona podobne efekty pewnie można osiągnąć przez jakiś program na kompie - niemniej jako że nie przepadam za ślęczeniem i przerabianiem zdjęć komputerowo - rozwiązanie z Alphy zdaje się być dużo wygodniejsze i praktyczniejsze
+ wg różnych testów Alpha jest szybsza w RAW'ach i "Raw+Jpeg", w samych JPEG obie puszki wypadają bardzo podobnie - o ile w JPEG do zapełnienia bufora i tym samym spowolnienia minimalnie lepiej w testach wypada "N", o tyle RAW zdecydowanie bardziej na korzyść "S"
- na minus, podobno przeciętny WB, i czasem być może uciążliwa niewyłączalna f-cja redukcji szumów na wysokich ISO, co wiadomo zabija szczegóły 😕

Nikon:
+ nowsza konstrukcja, Nikon jako marka bardziej uważana na rynku foto - ale jedno jak i drugie niekoniecznie muszą być zaletą :)
+ dużo lepiej "leży" mi w dłoni, dużo lepsza wg mnie ergonomia, rozmieszczenie przycisków (te nieszczęsne DRIVE, WB, ISO w Alphie...nie wiem "czym" mam do nich sięgać...), gryzą mnie trochę w Alphie "suwaki" włącznika i stabilizacji - kojarzy mi się to z archaicznym magnetofonem z mechanicznym sterowaniem kasetą:) Niby drobiazg, ale gdzieś tam nieco uwierający...
+ dodatkowy wyświetlacz monochromatyczny - również do ergonomii dla mnie mocno się przyczynia, choćby kosztem krótszej pracy na baterii - nie przeszkadza to mi :)
+ bardziej podoba mi się zakres tonalny, kolory w "N" - w Aplhie czasem takie płaskie czy zimne mi się wydają...choć jest to oczywiście w pełni subiektywna opinia
+ ponoć lepszy WB i nieco lepsza jakość na wysokich ISO (nie ma rozmazywania szumu przez co traci szczegółowość)
+ co prawda wyżej napisałem że na Lv mi nie zależy, ale jednak to że jest nie zaszkodzi, czasem się może przydać, a i mej lubej łatwiej byłoby robić zdjęcia:)

Chyba tyle co mi obecnie przychodzi do głowy...

Jakie są jeszcze, obiektywne, za i przeciw jednemu i drugiemu aparatowi?
Jak wypada porównanie AF, szybkości, celności (tak wiem że to w dużym stopniu od szkła zależy - ale puszka się chyba też trochę liczy?:) )
Co jeszcze byście dodali jako "plus" jednego i drugiego, i oczywiście co na "minus".
Jak kształtują się koszty porównywalnej klasy systemu - szkła, lampy, itd.
Do aparatu z czasem na pewno myślałbym o dokupieniu lampy, i ze dwóch szkieł poza kitem - jakiegoś większego tele nadającego się również do portretów, i pewnie stałki coś koło 50mm/1.4.

Z góry dzięki za pomoc i info.
Przy czym argumenty typu "bo Sony" itd - proszę pominąć, gdyż interesuje mnie raczej merytoryczność.

Pozdrawiam!

profile.country.pl_PL.title
Sqarpi
Początkujący

Chetnie sie przypatrze tej dyskusji/argumentacji, bo sam niedlugo musze sie przesiasc na cos wyzszego. Pod uwage biore 3 systemy: C, N i S. W zaleznosci od tego jakimi srodkami bede dysponowal to bedzie albo C5Dm2/ND700/Sa900(chociaz sony tutaj ma charatker troszke inny od konkurentow, bardziej studyjny a mi chodzi o reportaz) albo C50D/N90D/Sa700. Sony najbardziej mnie kusi szklami zeissa (szczegolnie 24-70), nikon praca AF. Staram sie zlapac kazdy aparat w lapki na dluzej, zeby zobaczyc co i jak, ale tez warto posluchac zdania innych.
:D :P

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zacznę od ceny
FOTOJOKER - a700 + 16-105 za 4269 pln

+ stabilizacja w body, co przekłada się na teoretycznie tańsze szkła - z drugiej strony

to jest bardzo ważny argument. Bo podpinasz szkiełka i masz stabilizację. Nie musisz się o to martwić lub szukać tak jak w nikonie odpowiedników szkiełek ze stabilizacją. Warto dodać, że nie każde szkiełko w N jest w wersji VR

podobno stabilizacja w body czasem może powodować delikatne drgania obrazu w wizjerze podczas kadrowania...

mylne masz info.
To właśnie stabilizacja w obiektywach powoduje efekt tzw. pływania kadru w wizjerze.
podobno jest to do przyzwyczajenia.
Mnie osobiście głowa bolała.

u nas stabilizacja działa w momencie wciśnięcia spustu migawki (rejestracja obrazu).

- na minus, podobno przeciętny WB

nie zauważyłem tego problemu :smileyrolleyes:
dodatkowo robiąc w RAWach najmniej się powinieneś obawiać balansu bieli. Bo to w RAWach kwestia suwaczków dwóch ;)

i czasem być może uciążliwa niewyłączalna f-cja redukcji szumów na wysokich ISO, co wiadomo zabija szczegóły 😕

nie prawda.
jest możliwość wyłączenia redukcji szumów na wysokich ISO

(te nieszczęsne DRIVE, WB, ISO w Alphie...nie wiem "czym" mam do nich sięgać...)

ja to robię kciukiem

nie wiem czy Nikon podaję procentowe zużycie aku.
Świetna sprawa. Nie chcę już niczego co pokazuje "kreseczki".

mat_czok
Expert

Azazel napisał(a):

Witam.
+ stabilizacja w body, co przekłada się na teoretycznie tańsze szkła - z drugiej strony podobno stabilizacja w body czasem może powodować delikatne drgania obrazu w wizjerze podczas kadrowania...

Napewno nie w przypadku Alphy, stabilizacja nie ma żadnego wpływu na kadrowanie.

Scarpi jak pewnie wiesz Alpha 900 przetrwała Dakar więc jak najbardziej nadaje się do każdego miejsca

wratislavian
Początkujący

Scarpi jak pewnie wiesz Alpha 900 przetrwała Dakar więc jak najbardziej nadaje się do każdego miejsca

Scarpiemu prawdopodobnie chodziło o charakter pracy na poszczególnych poziomach iso niż na zabezpieczenie puszki.

ps. mnie dziwi, że oba aparaty mają zaśmiecone pokrętła trybów. zamiast macro portretu czy innych zachodów słońca mogli dać w a700 więcej niż jeden programowalny tryb. jak jest u N ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wratislavian napisał(a):

mogli dać w a700 więcej niż jeden programowalny tryb.

ale 700tka ma 3 tryby programowalne (MR - memory)
:smileymrgreen:

Początkujący

głowy nie dam, ale na koleczku na gorze widzialem jedno MR.
edit:
żeby nie spamować wkleje obrazki obu kolo siebie.
http://photo.net/equipment/sony/a700/a700_top.jpg
http://photographyforartists.files.wordpress.com/2008/10/d90-top.jpg

i menu:
http://adventuresindesign.com/minolta/images/DSLRA700navigation.jpg
http://www.aperturedaily.com/wp-content/uploads/2008/10/nikon-d90-back.png

z czego widać, że nikon ma ikonke stanu aku mówiącą jedynie: jestem naładowany jestem w polowie naładowany i zaraz padne.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wratislavian napisał(a):

głowy nie dam, ale na koleczku na gorze widzialem jedno MR.

uff
to dobrze, że głowy nie dajesz - bo byś ją stracił ;)
jako użytkownik http://img33.imageshack.us/img33/4197/salpha1297027.gif700 - potwierdzam - są 3 tryby MR
na kółeczku jest jeden, ale ustawiając kółeczko na tryb "MR" ustalasz, którą z pamięci (1/2/3) chcesz użyć :D

przydają się 3 ;)

Początkujący

najlepiej było by wysłać szpiega na forum N 😆 i zorganizować spotkanie kkm'u w tym samym czasie i miejscu co spotykają się nikoniarze i doprowadzić do konfrontacji (mertyorycznej i fizycznej. ostatni na nogach podnosi puszke oznajmiajac wyzszość danego systemu).

ale tak na poważnie Azazelu to z tego forum nie dowiesz się która puszka Ci bardziej odpowiada. o d70 jest tu blade pojęcie a o a700 napisane zostało już wszystko.