anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A700 czy Nikon D90?

m4rYjUsh3k
Początkujący

Sony A700 czy Nikon D90?

Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.

100 ODPOW. 100
profile.country.pl_PL.title
Sqarpi
Początkujący

Racja po obu stronach. W sumie myslalem, ze jak napisalem o tym na poczatku, to calosc bedzie brana jako rozwiniecie tego. Moj blad. :)

overseer
Początkujący

Ja wam wymienię jedną przewagę d90 nad a700
Otóż d90 można dostać w Media tudzież w Saturnie w akcji bez Vatu, co pozwala zaoszczędzić trochę sałaty jak ktoś ma jej niewiele. Niestety ale a700 nie sprzedają :( Nie mniej sam mam ciągle ten dylemat. Po prostu alpha leży w łapie i daje to MEGA wypasione uczucie, że mamy coś zacnego w dłoniach! Dodatkowo większość uważa, że tylko Nikon i Canon potrafi robić aparaty, a użytkownicy sony są śmieszni, co mnie razi do użytkowników C&N. Więc uwielbiam zaginać znajomych fajnymi fotkami ze swojej trzysetki. Chociaż co do użytkowników A300/350 muszę powiedzieć że ostatnio na pewnym evencie w niezłym słońcu 80% użytkowników tego sprzętu(a wdziałem ze 30 osób z alphami) robiło fotki z ochronką założoną nie w stronę zewnetrzną tylko w stronę do wewnątrz aparatu tak jak jest od nowości... Trochę mi ich żal było, no ale teraz taka moda - "wszyscy mają lustra i bawią się w foto, toteż i ja chce być jazzy i muszę lustro mieć". Więc nie dziw, że 14 mpx albo opcja filmów robią furorę...

Wielkie dzięki za zestaw tych 3 aparatów z ceną wybranych szkieł. Pomogło w podjęciu decyzji!
pozdrawiam

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

overseer napisał(a):

robiło fotki z ochronką założoną nie w stronę zewnetrzną tylko w stronę do wewnątrz aparatu tak jak jest od nowości... Trochę mi ich żal było

Nie przejmuj się tak bardzo tymi ludźmi.
Ta osłonka nie daje zbyt wiele, a przeszkadza w zakładaniu dekielka. ;)

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

a przeszkadza w zakładaniu dekielka. ;)

oj tak i to bardzo... zwłaszcza jak się swój dekielek połamie :smileyevil:

overseer
Początkujący

Bawił się ktoś C 40D ?
Ciekaw jestem jak to się ma do d90 i a700

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

inna ergonomia (dla mnie nie do przełknięcia)
wyświetlacza tragedia (w porównaniu do 700tki)
lepszy AF-C
grip (baterrypack) to pomyłka......
takie są moje wnioski
generalnie fajny aparat, ale zupełnie nie dla mnie...

Deviant.
Użytkownik

Ja się bawiłem Canonami D30 oraz D50. Ponieważ posiadam A200 oraz A700 mogę wtrącić swoje dwa grosze...
Plusy za Canonami to lepszy AF i podświetlany dodatkowy ekranik u góry body.
Wykonanie zdecydowanie lepsze w A700. Oba C porównywanie pod względem wykonania można do A200.
Sprawa LCD jest dość dyskusyjna - z jednej strony na pewno (bezdyskusyjnie) LCD w A700 jest rewelacyjny. Niestety też na tym ekranie zawsze lepiej wyglądają wykonane strzały niż na monitorze, więc zawsze przybliżam obraz i zwracam przez chwilę uwagę na szczegóły...

Wygoda trzymania (ergonomia) - tutaj nie ma czego porównywać. Sony w tej materii ma absolutnie prowadzenie od początku do końca (wraz z gripem) podpiętym.
W obu systemach zdarzają się przyciski, które aby nacisnąć trzeba wyginać palcami.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Deviant napisał(a):

Oba C porównywanie pod względem wykonania można do A200.
Sprawa LCD jest dość dyskusyjna

Ja mam wrażenie, że Ty tymi Canonami faktycznie się tylko "bawiłeś"

Kwestia wykonania...nie przesadzajmy - wykonanie Canona 40D, 50D jest bardzo dobre. Moim zdaniem porównywać można to tylko do A700.

Ekranik - cóż w 40D nie jest to rewelacja, ale 50D oferuje już podobne parametry i jakość co A700.

Kwestia ergonomii to zawsze indywidualna sprawa pisanie więc o jakiś kosmicznych przewagach winno zawsze zaczynać się od "moim zdaniem". Ze swej strony mogę powiedzieć, że Sony ma znacznie lepiej zaprojektowany grip, jest po prostu bardziej funkcjonalny.

Mnie się w Canonach bardzo podoba inne, korzystniejsze moim zdaniem rozmieszczenie czujników AF. A w ogóle te aparaty Canona to bardzo dobry sprzęt, tak samo jak Nikon D90 i Sony A700. :smileythumbsup:

Azazel-----
Początkujący

overseer napisał(a):

Otóż d90 można dostać w Media tudzież w Saturnie w akcji bez Vatu, co pozwala zaoszczędzić trochę sałaty jak ktoś ma jej niewiele. Niestety ale a700 nie sprzedają :(

Hmm....u nas jak była akcja 0 vat'u na wszystko, to Alphe700 też można było na preferencyjnych warunkach kupić nawet jak nie było jej w danym momencie na stanie sklepu, tylko ją sprowadzali.
Po prostu alpha leży w łapie

To akurat chyba kwestia indywidualna - mi właśnie średnio w tej łapie leży.
Dodatkowo większość uważa, że tylko Nikon i Canon potrafi robić aparaty, a użytkownicy sony są śmieszni, co mnie razi do użytkowników C&N.

Wiesz, to takie samo uogólnienie jak powiedzenie że BMW to tylko dresowóz. A mówią tak zazwyczaj Ci którym najbardziej się to BMW podoba i którzy z tych czy innych powodów nie mogą sobie na takie pozwolić.
I podobnie tutaj, opinie o których mówisz to chyba najgłośniej i najczęściej powtarzają ci którzy mają coś innego, od niedawna, i owym sprzętem zamiast robić zdjęcia, przysłowiowo się "onanizują". A pozostała, "normalna" reszta, która aparat traktuje jako narzędzie do czerpania frajdy z arcyciekawego hobby, patrzy jakie zdjęcia robimy, a nie jakim aparatem.
Także chyba nie powinniśmy uogólniać, w obie strony ;)

Chociaż co do użytkowników A300/350 muszę powiedzieć że ostatnio na pewnym evencie w niezłym słońcu 80% użytkowników tego sprzętu(a wdziałem ze 30 osób z alphami) robiło fotki z ochronką założoną nie w stronę zewnetrzną tylko w stronę do wewnątrz aparatu tak jak jest od nowości...

Hehe :) Widać kto zajrzał do instrukcji - bo ów osłona podejrzewam gdzieś na początku wymieniona, ładnie narysowana i w ogóle jest jako element zestawu/wyposażenia:)

Nie mniej sam mam ciągle ten dylemat
Wielkie dzięki za zestaw tych 3 aparatów z ceną wybranych szkieł. Pomogło w podjęciu decyzji!

Pochwal się więc tą decyzją - i zdradź od razu czemu więc taka a nie inna :)

Deviant napisał(a):

Ja się bawiłem Canonami D30 oraz D50Wykonanie zdecydowanie lepsze w A700. Oba C porównywanie pod względem wykonania można do A200.

30D na żywo nie widziałem, 50'tką trochę się bawiłem - ale z tego co wiem korpusy są bardzo podobne (poza mniejszym wyświetlaczem itd). A200 jest plastikowa - czy, uzywając eufemizmu, "z tworzyw sztucznych":) Nijak to się wg mnie ma do magnezowych korpusów Canona - także tu za Lajam'em, jak najbardziej jest to klasa A700, i tu jakość wykonania jest bardzo zbliżona, A200 natomiast jakościowo odstaje - co jest oczywiste przy takiej różnicy cenowej. IMHO of course ;)
Sprawa LCD jest dość dyskusyjna - z jednej strony na pewno (bezdyskusyjnie) LCD w A700 jest rewelacyjny.

Ale ogólnie z definicji, czy porównując z powyższymi? Oczywiście C 30D wyświetlaczem odstaje mocno, natomiast 50D ma praktycznie to samo, 3 cale, VGA, 920 tyś pkt - Alpha o ile pamiętam ma tylko szerszy zakres jasności ów wyświetlacza.

Wygoda trzymania (ergonomia) - tutaj nie ma czego porównywać. Sony w tej materii ma absolutnie prowadzenie od początku do końca (wraz z gripem) podpiętym

Co do grip'a ciężko się nie zgodzić - cała obsługa aparatu jest na niego przerzucona, plus do tego akcelerometr. Tutaj Canon czy Nikon mogłoby wziąć z Sony przykład ;) To odnośnie grip'a.
Co do samej ergonomii czy wygody trzymania, to tak jak wyżej zostało napisane, też uważam że to kwestie mocno indywidualne.

overseer napisał(a):

Bawił się ktoś C 40D ?
Ciekaw jestem jak to się ma do d90 i a700

Porównywałem ze sobą D90 o C 50D, i takie moje bardzo subiektywne odczucia:
Na plus dla D90:
+ większa fizycznie matryca (choć nie wiem czy 1.5mm ma tu znaczenie) a co za tym idzie, mniejszy crop (tak samo Alpha)
+ funkcja D-Lightning wyciągająca szczegóły z cieni w kontrastowych ujęciach (wygodniejsze niż dorabianie tego na kompie) (to samo z DRO w Alphie)
+ szerszy zakres kompensacji (Nikon +/- 5; Canon +/-2; Alpha +/-3)
+ bezprzewodowa obsługa zewn. lampy błyskowej (w Canonie trzeba dokupować dodatkowe transmitery/fotocele albo inne cuda) - znowu tak samo jak w Alphie
+ jest trochę mniejszy i lżejszy - taki " w sam raz" (Canon większy i cięższy, ale lepiej wykonany, i tez bardzo dobrze leży mi w dłoni, wygodnie się go obsługuje)
+ mały minus ergonomii w Canonie - brak przycisków Bracketingu, opcji lampy błyskowej i rodzaju/jakości zdjęć - trzeba się przez menu przekopywać, za to plus za wygodne i użyteczne "kółko":)

Dla Canona 50D:
+ matryca o wyższej rozdzielczości (czasem może być przydatna), przy czym nie traci przez to bardzo na jakości
+ bardzo chwalone sRAW'y 7.1 pix za rozpiętość tonalna i ogólnie ich jakość
+ szerszy zakres ISO, szczególnie natywne ISO 100 (od D90)
+ bardziej chwalony AF
+ jest szybszy w zdjęciach seryjnych (od D90)
+ możliwość regulacji FF/BF w 20 różnych szkłach
+ troszkę lepszy wizjer (subiektywnie)
+ lepiej wykonany - korpus magnezowy (od D90)

Alphe między tymi dwoma musisz sam jakoś wstawić ;)

P.S. Czy ja Was ostrzegałem że wygadany jestem? :) Bardzo się mam nadzieję o to na mnie nie gniewacie :)

overseer
Początkujący

Hmm....u nas jak była akcja 0 vat'u na wszystko, to Alphe700 też można było na preferencyjnych warunkach kupić nawet jak nie było jej w danym momencie na stanie sklepu, tylko ją sprowadzali.

Azazel widzę, że też jesteś z 3city więc jak wykukasz taką okazję to daj mi znać bo mi jakoś umknęło.
Wczoraj dzwoniłem do media w Gdańsku i pytałem o a700 . Odpowiedź brzmiała mniej więcej "alfa siedem... ile?!". Niby figuruje w spisie produktów ale na półkach ich nie ma i nie było ostatnio i raczej nie będzie :( Z resztą oni w ogóle mają na półkach mnóstwo aparatów ale to max 2 modele. Teraz widziałem, że przerzucili się na sprzedaż 500D.
To akurat chyba kwestia indywidualna - mi właśnie średnio w tej łapie leży.

Nie da się ukryć, że tego typu opinie są subiektywne :)
Pochwal się więc tą decyzją - i zdradź od razu czemu więc taka a nie inna :)

Tego nie mogę zrobić tak oficjalnie :?