Podziel się wrażeniami!
Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.
sigmy tamrony itp ...no jakos nikomu sie nie udalo mnie przekonac do nich ...
a nie prosciej do Sony ...starsze szkla minolty ...mialem i polecam a cena tez bardzo dostepna
Sqarpi napisał(a):
canon nie ma sterowania blyskiem lampa wbudowana, a sony i nikon maja.
Azazel napisał(a):
50D matryca jest o większej rozdzielczości, co czasem się może przydać, raz że większe możliwości kadrowania i ponoć większa szczegółowość, to od czasu do czasu coś większego chciałbym wydrukować, choćby w formie prezentu;)
kris napisał(a):
a wątpię by te Twoje prezenty były tak duże
Z wyzwalaniem bezprzewodowym to chodzi o to, ze nikona czy sony body (a dokladnie lampa wbudowana) moze sluzyc jako master dla lampy blyskowej. Co za tym idzie? Ustawiamy sobie gdzies lampke, ustawiamy w niej blysk bezprzewodowy, to samo robimy z ustawieniem lampy wbudowanej, blyskamy i blyska tez lampa ta zewnetrzna, bez zadnego kabelka, bez dod. urzdzen. W canonie niestety taka sztuka sie nam nie uda, aparaty tej firmy nie posiadaja wspomagania dla blysku bezprzewodowego.
Moze i teraz nie dorosles do rawa, ale z czasem na pewno ten moment nadejdzie i Twoj tata-fotograf (ktos, kto Cie wprowadzal w fotografie), dumnie powie, ze jestes mezczyzna-fotografem i mozesz uzywac RAW-ow.
To lipa troche z tymi lampami w Canonie;)
Wiadomo ze korzysta sie z tego raczej okazjonalnie, no ale jesli juz, to jest to fajna sprawa miec taka mozliwosc manipulowania swiatlem;)
Hehe;) "Tata-fotograf", dobre;) Tyle ze ja raczej samouk jestem 😛 (z roznym co prawda skutkiem )
Najpierw softem do postprodukcji bardziej sie pobawic musze, nauczyc tego - bo aparat przestawic na RAW to nie jest problem. Trzeba tylko wiedziec co dalej z tym Raw'em zrobic;)
Nie mowie ze to jakies arcytrudne czy niewykonalne - po prostu na raz nie mozna miec wszystkiego;)
sqarpi napisał(a):
W canonie niestety taka sztuka sie nam nie uda, aparaty tej firmy nie posiadaja wspomagania dla blysku bezprzewodowego.
Azazel napisał(a):
To lipa troche z tymi lampami w Canonie;)
Lajam napisał(a):
Canon ST-E2 Speedlite Transmitter
Sqarpi napisał(a):
Z wyzwalaniem bezprzewodowym to chodzi o to, ze nikona czy sony body (a dokladnie lampa wbudowana) moze sluzyc jako master dla lampy blyskowej.
Lajam napisał(a):
Fajnie by było gdybyś poczytał najpierw o sterowniku Canon ST-E2 Speedlite Transmitter.
Sqarpi napisał(a):
Lajam, prosze czytaj ze zrozumieniem. Swietnie zdaje sobie sprawe z tego, ze taki transmiter mozna dokupic, jednak to jest dodatkowy koszt. W nikonie czy sony, mamy na pewna odleglosc sterowanie lampami bezprzewodowo posiadajac jedynie aparat plus lampe, bez dodatkow.