anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A700 czy Nikon D90?

m4rYjUsh3k
Początkujący

Sony A700 czy Nikon D90?

Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.

100 ODPOW. 100
szyper88
Początkujący

sigmy tamrony itp ...no jakos nikomu sie nie udalo mnie przekonac do nich ...
a nie prosciej do Sony ...starsze szkla minolty ...mialem i polecam a cena tez bardzo dostepna :-) :D

Azazel-----
Początkujący

Sqarpi napisał(a):

canon nie ma sterowania blyskiem lampa wbudowana, a sony i nikon maja.

Mógłbyś to może bardziej rozwinąć?

Z początku nie myślałem raczej o Canonie, bawiłem się EOS-500, który niespecjalnie mi pod pasował, przez co Canon złapał minusika;)

Ale teraz sporo dobrego słyszałem/czytałem o wyższej serii, 40 i przede wszystkim 50D, którego też biorę pod uwagę, mimo że jest troszkę droższy.
Wiem że Canony są chwalone za kolorystykę, tonację, jest troszkę szybszy, od D90 lepiej wykonany (jak w A700 korpus magnezowy), w 50D matryca jest o większej rozdzielczości, co czasem się może przydać, raz że większe możliwości kadrowania i ponoć większa szczegółowość, to od czasu do czasu coś większego chciałbym wydrukować, choćby w formie prezentu;)

Czy ktoś może miał któryś z tych systemów i przesiadł się na inny? Jakie ma wrażenia?
Co jeszcze przemawia za/przeciw Canonowi/Nikonowi/Sony?

Jako załącznik wrzucę może zestaw który powiedzmy w przeciągu 3 lat chciałbym uzbierać.
Porównane, kosztowo, są wszystkie 3 systemy.
Wcześniej pisałem co fotografuję, iż chciałbym mieć szeroki i uniwersalny taki zestaw.

Co sądzicie o takim zestawie? Dobrze kombinuje? :)

Wyjaśnienie - ceny szkieł/lamp wpisane w kolumnie "obok" są alternatywami które brałbym ew. pod uwagę;)

Aparaty_mini.jpg

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Azazel napisał(a):

50D matryca jest o większej rozdzielczości, co czasem się może przydać, raz że większe możliwości kadrowania i ponoć większa szczegółowość, to od czasu do czasu coś większego chciałbym wydrukować, choćby w formie prezentu;)

z 700tki zrobiłem billboarda
nawet z 100tki to zrobiłem.....
a wątpię by te Twoje prezenty były tak duże :smileyhappy:

duża liczba MPIX to duże pliki = mniej plików na kartę ;)

Początkujący

kris napisał(a):

a wątpię by te Twoje prezenty były tak duże :slight_smile:

No nie, takie to zdecydowanie nie będzie potrzeby żeby były;)

Ale tak jak większa matryca jest wymieniana jako przewaga A350 nad A300, to dlaczego tutaj to by nie miał być argument Canona?
Nie mówię że koronny i priorytetowy, ale jakiś tam plusk którego reszta nie ma;)

Natomiast mniejszą ilością plików na karcie się nie przejmuję.
Do RAW'a jeszcze nie dorosłem, a czy mi na 4 GB wejdzie 800 czy 600 zdjęć (strzelam w tej chwili), nie robi mi większej różnicy;)

profile.country.pl_PL.title
Sqarpi
Początkujący

Z wyzwalaniem bezprzewodowym to chodzi o to, ze nikona czy sony body (a dokladnie lampa wbudowana) moze sluzyc jako master dla lampy blyskowej. Co za tym idzie? Ustawiamy sobie gdzies lampke, ustawiamy w niej blysk bezprzewodowy, to samo robimy z ustawieniem lampy wbudowanej, blyskamy i blyska tez lampa ta zewnetrzna, bez zadnego kabelka, bez dod. urzdzen. W canonie niestety taka sztuka sie nam nie uda, aparaty tej firmy nie posiadaja wspomagania dla blysku bezprzewodowego.
Moze i teraz nie dorosles do rawa, ale z czasem na pewno ten moment nadejdzie i Twoj tata-fotograf (ktos, kto Cie wprowadzal w fotografie), dumnie powie, ze jestes mezczyzna-fotografem i mozesz uzywac RAW-ow. :slight_smile:

Azazel-----
Początkujący

To lipa troche z tymi lampami w Canonie;)
Wiadomo ze korzysta sie z tego raczej okazjonalnie, no ale jesli juz, to jest to fajna sprawa miec taka mozliwosc manipulowania swiatlem;)

Hehe;) "Tata-fotograf", dobre;) Tyle ze ja raczej samouk jestem 😛 (z roznym co prawda skutkiem ;) )
Najpierw softem do postprodukcji bardziej sie pobawic musze, nauczyc tego - bo aparat przestawic na RAW to nie jest problem. Trzeba tylko wiedziec co dalej z tym Raw'em zrobic;)
Nie mowie ze to jakies arcytrudne czy niewykonalne - po prostu na raz nie mozna miec wszystkiego;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

sqarpi napisał(a):

W canonie niestety taka sztuka sie nam nie uda, aparaty tej firmy nie posiadaja wspomagania dla blysku bezprzewodowego.

:o :shock:
Fajnie by było gdybyś poczytał najpierw o sterowniku Canon ST-E2 Speedlite Transmitter.
Bo swoimi opiniami wprowadzasz ludzi w błąd - przykład poniżej:

Azazel napisał(a):

To lipa troche z tymi lampami w Canonie;)

Azazel-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Canon ST-E2 Speedlite Transmitter

No tak, tylko że to 800zł ekstra... :(
Więc nie dość że dodatkowy wydatek (niemały), to jeszcze "zabawa" 😕
W Sony jest to genialnie rozwiązane, bardzo wygodnie;) A tu.... ehhh.
Na CB czytałem już o fotocelach domowej roboty, ktoś nawet radiowe sterowanie z samochodzika-zabawki próbował przeszczepić do aparatu/lampy :c7
A ja chyba za wygodny na takie rzeczy jestem - chciałbym coś mieć, co by po prostu działało, i korzystać z tego;)

Niemniej dzięki za cenne info.

Pozdrawiam!

profile.country.pl_PL.title
Sqarpi
Początkujący

Sqarpi napisał(a):

Z wyzwalaniem bezprzewodowym to chodzi o to, ze nikona czy sony body (a dokladnie lampa wbudowana) moze sluzyc jako master dla lampy blyskowej.

Lajam napisał(a):

Fajnie by było gdybyś poczytał najpierw o sterowniku Canon ST-E2 Speedlite Transmitter.

Lajam, prosze czytaj ze zrozumieniem. Swietnie zdaje sobie sprawe z tego, ze taki transmiter mozna dokupic, jednak to jest dodatkowy koszt. W nikonie czy sony, mamy na pewna odleglosc sterowanie lampami bezprzewodowo posiadajac jedynie aparat plus lampe, bez dodatkow.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sqarpi napisał(a):

Lajam, prosze czytaj ze zrozumieniem. Swietnie zdaje sobie sprawe z tego, ze taki transmiter mozna dokupic, jednak to jest dodatkowy koszt. W nikonie czy sony, mamy na pewna odleglosc sterowanie lampami bezprzewodowo posiadajac jedynie aparat plus lampe, bez dodatkow.

Widzisz, tu nie chodzi o czytanie ze zrozumieniem. Chodzi o precyzję słowa pisanego - o ile na początku faktycznie wspominałeś o lampie wbudowanej, później jednak pojechałeś po całości, co zostało choćby źle zinterpretowane przez Azazela.

Twoja wypowiedź pomijała ten transmiter zupełnie. Gdybyś od razu napisał to, co powyżej nie byłoby problemu. :smileymrgreen:

;)