Podziel się wrażeniami!
Hej. Tak się zastanawiam nad tym nowym nikonem i nie wiem co o nim sądzić tak na prawdę czy lepszy jest tylko bo ma możliwość kręcenie filmów?. Bardzo proszę o waszą opinię i co wybrali byście oraz plusy i minusy tych dwóch modeli.
a tak btw to najważniejsze jest co chcesz zapiąć do owego body.
Witam.
To ja zapytam inaczej:
1. Dlaczego A700??
2. Dlaczego D90??
Chodzą mi te dwa aparaty dość mocno po głowie...
Zestawy które mnie interesują są obecnie w bardzo podobnych cenach, tj Sony Alpha 700 + ob. 16-105 4419zł i Nikon D90 + ob. 18-105VR 4299.
Obecnie posiadam bardzo udaną hybrydę Fuji S9600. Niemniej coś mi w kościach trzeszczy, że za niedługo nadejdzie czas na zmiany. Zdjęcia robię/pstrykam zupełnie amatorsko - lubię to, sprawia mi to przyjemność, i śmiało mogę nazwać to moim hobby. I nic ponad to. Niemniej wiadomo - każdy ma swoje "ego" i chciałby żeby to co robi podobało się innym:) Także czasem są to krajobrazy, innym razem architektura, jeszcze innym dużo portretów mej lepszej połowy, a i czasem do robaczka na kwiatku się człowiek schyli
Wracając jednak do aparatów, jakie cechy przemawiają za jednym, a jakie za drugim?
Dodam tylko że LifeView ani filmy mnie nie interesują, i nie stanowią dla mnie wartości argumentu:)
Z tego co na razie mi wiadomo...
Sony:
+ teoretycznie konkurent modelu D200 (obecnie D300) - tak przynajmniej klasyfikowany w różnych testach, więc "teoretycznie wyższa półka..." - ale właśnie, na ile teoretycznie? Pytam bo nie chodzi o onanizm sprzętowy, ani świadomość "że mam wyższą serię" - tylko właśnie użytkowość sprzętu
+ stabilizacja w body, co przekłada się na teoretycznie tańsze szkła - z drugiej strony podobno stabilizacja w body czasem może powodować delikatne drgania obrazu w wizjerze podczas kadrowania...
+ A700 ma fajną funkcję DRO, bardzo przydatną przy zdjęciach z kontrastami, wyciągającą szczegóły z ciemnych partii kadru itd - w przypadku Nikona podobne efekty pewnie można osiągnąć przez jakiś program na kompie - niemniej jako że nie przepadam za ślęczeniem i przerabianiem zdjęć komputerowo - rozwiązanie z Alphy zdaje się być dużo wygodniejsze i praktyczniejsze
+ wg różnych testów Alpha jest szybsza w RAW'ach i "Raw+Jpeg", w samych JPEG obie puszki wypadają bardzo podobnie - o ile w JPEG do zapełnienia bufora i tym samym spowolnienia minimalnie lepiej w testach wypada "N", o tyle RAW zdecydowanie bardziej na korzyść "S"
- na minus, podobno przeciętny WB, i czasem być może uciążliwa niewyłączalna f-cja redukcji szumów na wysokich ISO, co wiadomo zabija szczegóły 😕
Nikon:
+ nowsza konstrukcja, Nikon jako marka bardziej uważana na rynku foto - ale jedno jak i drugie niekoniecznie muszą być zaletą
+ dużo lepiej "leży" mi w dłoni, dużo lepsza wg mnie ergonomia, rozmieszczenie przycisków (te nieszczęsne DRIVE, WB, ISO w Alphie...nie wiem "czym" mam do nich sięgać...), gryzą mnie trochę w Alphie "suwaki" włącznika i stabilizacji - kojarzy mi się to z archaicznym magnetofonem z mechanicznym sterowaniem kasetą:) Niby drobiazg, ale gdzieś tam nieco uwierający...
+ dodatkowy wyświetlacz monochromatyczny - również do ergonomii dla mnie mocno się przyczynia, choćby kosztem krótszej pracy na baterii - nie przeszkadza to mi
+ bardziej podoba mi się zakres tonalny, kolory w "N" - w Aplhie czasem takie płaskie czy zimne mi się wydają...choć jest to oczywiście w pełni subiektywna opinia
+ ponoć lepszy WB i nieco lepsza jakość na wysokich ISO (nie ma rozmazywania szumu przez co traci szczegółowość)
+ co prawda wyżej napisałem że na Lv mi nie zależy, ale jednak to że jest nie zaszkodzi, czasem się może przydać, a i mej lubej łatwiej byłoby robić zdjęcia:)
Chyba tyle co mi obecnie przychodzi do głowy...
Jakie są jeszcze, obiektywne, za i przeciw jednemu i drugiemu aparatowi?
Jak wypada porównanie AF, szybkości, celności (tak wiem że to w dużym stopniu od szkła zależy - ale puszka się chyba też trochę liczy?:) )
Co jeszcze byście dodali jako "plus" jednego i drugiego, i oczywiście co na "minus".
Jak kształtują się koszty porównywalnej klasy systemu - szkła, lampy, itd.
Do aparatu z czasem na pewno myślałbym o dokupieniu lampy, i ze dwóch szkieł poza kitem - jakiegoś większego tele nadającego się również do portretów, i pewnie stałki coś koło 50mm/1.4.
Z góry dzięki za pomoc i info.
Przy czym argumenty typu "bo Sony" itd - proszę pominąć, gdyż interesuje mnie raczej merytoryczność.
Pozdrawiam!
Chetnie sie przypatrze tej dyskusji/argumentacji, bo sam niedlugo musze sie przesiasc na cos wyzszego. Pod uwage biore 3 systemy: C, N i S. W zaleznosci od tego jakimi srodkami bede dysponowal to bedzie albo C5Dm2/ND700/Sa900(chociaz sony tutaj ma charatker troszke inny od konkurentow, bardziej studyjny a mi chodzi o reportaz) albo C50D/N90D/Sa700. Sony najbardziej mnie kusi szklami zeissa (szczegolnie 24-70), nikon praca AF. Staram sie zlapac kazdy aparat w lapki na dluzej, zeby zobaczyc co i jak, ale tez warto posluchac zdania innych.
zacznę od ceny
FOTOJOKER - a700 + 16-105 za 4269 pln
+ stabilizacja w body, co przekłada się na teoretycznie tańsze szkła - z drugiej strony
Azazel napisał(a):
Witam.
+ stabilizacja w body, co przekłada się na teoretycznie tańsze szkła - z drugiej strony podobno stabilizacja w body czasem może powodować delikatne drgania obrazu w wizjerze podczas kadrowania...
Scarpi jak pewnie wiesz Alpha 900 przetrwała Dakar więc jak najbardziej nadaje się do każdego miejsca
wratislavian napisał(a):
mogli dać w a700 więcej niż jeden programowalny tryb.
głowy nie dam, ale na koleczku na gorze widzialem jedno MR.
edit:
żeby nie spamować wkleje obrazki obu kolo siebie.
http://photo.net/equipment/sony/a700/a700_top.jpg
http://photographyforartists.files.wordpress.com/2008/10/d90-top.jpg
i menu:
http://adventuresindesign.com/minolta/images/DSLRA700navigation.jpg
http://www.aperturedaily.com/wp-content/uploads/2008/10/nikon-d90-back.png
z czego widać, że nikon ma ikonke stanu aku mówiącą jedynie: jestem naładowany jestem w polowie naładowany i zaraz padne.
wratislavian napisał(a):
głowy nie dam, ale na koleczku na gorze widzialem jedno MR.
najlepiej było by wysłać szpiega na forum N 😆 i zorganizować spotkanie kkm'u w tym samym czasie i miejscu co spotykają się nikoniarze i doprowadzić do konfrontacji (mertyorycznej i fizycznej. ostatni na nogach podnosi puszke oznajmiajac wyzszość danego systemu).
ale tak na poważnie Azazelu to z tego forum nie dowiesz się która puszka Ci bardziej odpowiada. o d70 jest tu blade pojęcie a o a700 napisane zostało już wszystko.