anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sesja foto po zmroku

agach04
Początkujący

Sesja foto po zmroku

Czy ktoś może mi pomóc? Proszę o odpowiedź i cierpliwość. jestem komletnym laikiem. Posiadam alphę 350 + obiektyw kit. W innym temacie ktoś wspomniał, że święta blisko, śnieg ma spaść i potrzebny będzie aparat. Słusznie. Tylko moje zdjęcia po zachodzie słonca wychodzą strasznie niedoświetlone. Możecie mi doradzić na jakie ustawienia aparatu wybrać aby fotografować np. dzieci lub ośnieżone drzewa!

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

agach04 napisał(a):

Czy ktoś może mi pomóc? Proszę o odpowiedź i cierpliwość. jestem komletnym laikiem. Posiadam alphę 350 + obiektyw kit. W innym temacie ktoś wspomniał, że święta blisko, śnieg ma spaść i potrzebny będzie aparat. Słusznie. Tylko moje zdjęcia po zachodzie słonca wychodzą strasznie niedoświetlone. Możecie mi doradzić na jakie ustawienia aparatu wybrać aby fotografować np. dzieci lub ośnieżone drzewa!

Fotografia, jak nazwa wskazuje: "malowanie światłem" potrzebuje oświetlenia. Więc najprostsza rada: nie fotografować po zmierzchu.
Następnie nabywać wiedzę poprzez czytanie i własne próby.
Fotografia wieczorna/nocna jest możliwa ale potrzebuje właściwego oświetlenia
- albo statyw i długie czasy ekspozycji (do dzieci się nienadaje, ale park po zmierzchu owszem)
- albo lampa błyskowa i związane z tym ograniczenia: działa tylko do pewnego dystansu (siła światła maleje z kwadratem odległości - więc tym razem odwrotnie: dzieci tak, ale park już nie)
- albo dużo doświadczenia i inne metody ;)

PS. Pisząc o lampie miałem na myśli zewnętrzną lampę np HVL42, HVL58 itp. Lampa wbudowana, tak naprawdę przestaje zdawać egzamin już powyżej 3-5m.

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Jeszcze jest jedna kwestia o której Tadeusz nie wspomniał

Jak masz ustawiony aparat na dowolną automatykę, to zdjęcie powinno się poprawnie naświetlić nawet jak jest ciemno - po prostu dłużej się będzie naświetlało. Jednak w przypadku zdjęć na śniegu trzebaby zwrócić na jeszcze jedną rzecz - śnieg jest biały, a postacie na śniegu - małe. W przypadku całego jasnego kadru aparat chcąc doświetlić równo zrobi nam śnieg szary a ludzi - ciemnych. Wtenczas trzeba wprowadzić korekcję ekspozycji, tak z działkę (1EV), może ponad by uzyskać jaśniejsze zdjęcia - śnieg ma być jasny, bo taki jest.

profile.country.PL.title
bturbiarz
Poszukiwacz

Witam, ja wczoraj tj. 09-01-2009 zrobiłem takie zdjęcie. Proszę o opinię i rady. Dziękuję

Creatoor
Początkujący

Powiedz narazie jakim obiektywem to robiłeś?

profile.country.PL.title
bturbiarz
Poszukiwacz

Obiektywem "rybie oko"

profile.country.pl_PL.title
Gemon-----
Początkujący

bobbyx po 1 to nie wcinaj sie komus w temat tylko zaloz wlasny... Co do foto hmm...

1. szumy straszne
2. ten szklo tez raczej nie sluzy to tego typu focenia tak mi sie wydaje, przez to Ci kosciol w lewo strasznie leci...
3. no kolor...hmm za duzo pomarańczu
sprawdzilem i miales tak
F 5,6
czas 1/3
ISO 800

ja bym czas dal na 1/10.. sprobuj tak.

No jak juz wspomnialem zapodaj wlasny temat i wrzucaj foty :P bedzie gdzie pomarudzic.. :P