Podziel się wrażeniami!
WITAM mam od niedawna Alfe 350 i pojawil sie pierwszy problem otuz podczas robienia zdjec wyswietlil sie napis "obiektyw nie jest podlaczony migawka zostala zablokowana" prosze o pomoc co moze byc przyczyna takiego zdarzenia po wylaczeni aparatu znowu mozna bylo robic zdjecia i tak podczas wykonywania seri zdjec okolo 190 zdazylo sie to 3 razy prosze o pomoc
"Obiektyw nie jest założony prawidłowo lub w ogóle nie jest założony..."
To słowa zaczerpnięte ze strony 172 instrukcji obsługi a300/a350.
Spróbuj odłączyć obiektyw i założyć go ponownie (poprawnie). Jeśli nie pomoże to warto udać się do sprzedawcy lub serwisu Sony.
Napisalem tak jak mi sie wyswietla na wizjerze odpinalem obiektyw podpiolem po raz nastepny i po wykonaniu paru zdjec to samo mam podejzenia ze byc moze elektronika obiektywu szwankuje ale to jest moje podejrzenie wiec wolalem sie zapytac napewno sa tu uzytkownicy ktorzy maja wieksze doswiadczenie z Alfami
Przeczyść styki obiektywu jakimś spirytusem. Czasami pomaga.
...podczas robienia foty naciskasz /przypadkowo/ przycisk blokady mocowania obiektywu...
Witam szanownych kolegów.
Odnośnie tematu mam podobny przypadek. Ciekawe jest to , że występyje on czasem .
Zdarzył mi się z różnymi obiektywami i to podczas pracy. Wykonałem kilka zdjęć i ten sam
komunikat. Najczęściej dzieje się tak z kitowym obiektywem . Jednak również z obiektywem
70-300G też dwa razy był taki komunikat. Zapinam zawsze starannie obiektywy i zwracam uwagę czy styki są czyste. Sprzęt jest raczej nowy i ma pół roku. Przemyłem styki spirytusem po pierwszym takim zdarzeniu. Wystarczy mocniej ruszyć obiektyem tak jakby zamykając i przechodzi. Dziwne jest to , że nie wyczuwam nawet minimalnego ruchu w tym momencie. Połączenia są bagnetowe w korpusie i styki w formie płytek w obiektywach. Jest teoretycznie spory zapas na styk po założeniu obiektywu. Jest też wyczuwalny moment zapięcia zatrzasku mocującego. Może właśnie problem tkwi w niewłaściwym momencie zatrzaśnięcia się blokady obiektywu i tu tkwi problem. Ponieważ jak widać nie jestem odosobniony , zgłaszam taki problem. Zawsze warto.
Witam przedstawie wam odpowiedz jaka dostalem z Sony Poland :
Proszę wykonać nastepujące czynności:
1. Wyjąć baterię z aparatu i włożyć ją ponownie
2. Przywrócic ustawienia fabryczne aparatu
Jeżeli te kroki nic nie dadzą, nalezy sie skontaktować się z serwisem Sony.
CSI Foto i Video, Warszawa ul. Żytnia 15; tel. 022 862 41 38 czyli jednak jest jakis problem skoro ja nie jestem sam pozdrawiam wszystkich
dla wyjasnienia post byl pisany predzej niz zglaszalem problem w Sony nie spodziewalem sie tak szybkiej reakcji ze strony Sony i chwala im za to ze podchodza tak do klienta
Tak na dobrą sprawę odpowiedź, którą otrzymałeś z Sony, to schemat postępowania zawarty na str. 160 instrukcji. Więc w sumie nic odkrywczego.
Miejmy nadzieję, że to przejściowe-chwilowe problemy.
Witam
Dziś zrobiłem około dwustu fotek i problem nie wystąpił. Co do rad Sony, czytałem instrukcję
i zastosowałem się do niej a uczyniłem to przed postem na forum. W moim przypadku zdarza się to różnie. Nie jest to notoryczna usterka. Dziękuję jednak za pomoc.
Jan
WItam to co polecilo mi sony robilem juz przed napisaniem postu ale niestety jakos nic to nie dalo problem wystepuje nadal wiec chyba jednak serwis :smileytwisted: