anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pomoc

krzychu_ch_
Początkujący

Pomoc

Cześć jestem nowy. Mam na imię Krzysztof, jestem z okolic Gdańska. Zdjęcia robię całe życie: począwszy od smieny 2, smieny 8, zenita aż do prakticy. Od samego początku również samodzielne wywoływanie, w tym również na początku lat siedemdziesiątych zdjęcia barwne. Póżniej cyfrówka konica minolta z20, a teraz sony a300 + 2 obiektywy (18-70; 50-200). Kupiłem go tylko dlatego, że stanowi jakąś kontynuację minolty. Z minolty byłem bardzo zadowolony, ale się utopiła.
Mam nadzieję, że znajdę na forum masę przydatnych informacji. Na początek więc pytanie: Czy kupiłem bubla? Kupując sprzęt taki jak aparat fotograficzny nie sposób nie odnieść się z pełnym zaufaniem do producenta i próbować sprawdzić go pod każdym kątem. Tak więc dopiero po 2 miesiącach od kupna (impreza, zdjącia przy lampie) zauważyłem, że aparat nie doświetla zdjęć. Po kilku eksperymentach stwierdzam: przy obiektywie 50-200 zdjęcia są zawsze prawidłowo naświetlone, przy założonym obiektywie 18-70 w skrajnej pozycji (ogniskowa 18) zdjęcia są prawidłowo naświetlone, w każdym innym przypadku (nawet niewielkie poruszenie zoomem) - zdjęcia niedoświetlone. Nasuwa się wniosek, że winą należy obarczyć obiektyw. Szukam potwierdzenia tezy oraz o wskazanie rzetelnego serwisu. Okazuje się, że serwis z Gdańska jedynie pakuje sprzęt i przesyła do Warszawy. Może więc lepiej skontaktować się bezpośrednio z serwisem, który dokonuje napraw? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Krzysztof

33 ODPOW. 33
krzychu_ch_
Początkujący

Alf300 - przepraszam, nie Ciebie cytowałem - komputer sam to dodał.

krzychu_ch_
Początkujący

Do gnembona

Bez lampy zdjęcia są ok. Chętnie prześlę, ale mam problemy ze zmniejszaniem rozdzielczości - poprzednio kolega mi to zrobił. Jeżeli możesz, to prześlij e-mail. W normalnej poczcie nie ma ograniczeń wielkości pliku.
Mój e-mail: kch_@vp.pl

Pozdrawiam

Krzysztof

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Flesz błyska za każdym razem, ale nie doświetla zdjęć. Nie wiem jak to jest fizycznie zrobione - czy regulowana jest energia błysku, czy przysłona (kiedyś absolutnie nie można było przy lampie operować czasem naświetlania - szczelina migawki musiała być otwarta na max., czas dłuższy, niż błysk)

To nie całkiem tak.
W cyfrze flesz błyska za każdym razem i to wielokrotnie - wysyła wiele "przedbłysków" pomiarowych, być może brakuje tego właściwego błysku. (jak Pani tak diagnozuje, to może gdzieś za wróżkę powinna robić ;) )
W aparatach analogowych flesz błyska tylko raz (pomijam nowoczesne automaty do redukcjo czerwonych oczu), a czas migawki również mógł być różny - tak jak w alfie - byle nie był krótszy niż czas synchronizacji czyli pełnego otwarcia szczeliny (przy migawkach centralnych np. smiena, kompakty czas nie ma znaczenia) - np w zenicie czy zorce było to 1/30s. w minolcie 505 - 1/90s i wszystkie dłuższe - tu nic się nie zmieniło.
cyt.: czas dłuższy niż błysk - błysk trwa... w zależności od lampy od 1/500 do 1/20000s lub krócej, więc stwierdzenie mało odkrywcze :)

Kupowałeś w MM, ale gwarancję masz SONY przecież, próbowałeś się skontaktować tu: http://www.sony.pl/article/id/1216728613333 w sprawie naprawy?

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Do gnembona

Bez lampy zdjęcia są ok. Chętnie prześlę, ale mam problemy ze zmniejszaniem rozdzielczości - poprzednio kolega mi to zrobił. Jeżeli możesz, to prześlij e-mail. W normalnej poczcie nie ma ograniczeń wielkości pliku.
Mój e-mail: kch_@vp.pl" target="_blank

Pozdrawiam

Krzysztof

Krzychu, widzę, że nie radzisz sobie jeszcze z internetem.
Spróbuj zatem tego programu na początek: http://www.programosy.pl/program,fastst ... sizer.html

------------------------------
fotoamator
krzychu_ch_
Początkujący

Szukałem pomocy na stronie "Rozwiązywanie problemów" i znalazłem tam numer Centrum Obsługi Klienta. Tam podali mi adres i numer serwisu w Gdańsku, a pod tym numerem uzyskałem informację o tym, że tylko przyjmują sprzęt i odsyłają do Poznania lub Warszawy, w zależności od tego, jaki to sprzęt.
Następnie owołałem się do użytkowników sprzętu, a więc na forum.
Dodatkowo muszę powiedzieć, że przejrzałem wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem alfą i widzę, że od początku występował ten problem, ale wtedy myślałem, że to kwestaia doczytania instrukcji obsługi.

Pozdrawiam

Krzysztof

Znajomy-----
Początkujący

Może moja rada wyda się banalna, ale miałem podobny problem. Tylko nie sprawdzałem na drugim szkiełku, zdjecia wychodziły ciemne, mimo, że flash błyskał. Moja dziewczyna przestawiła w w ustawieniach aparatu tryb błysku na bezprzewodowy. Przestawiłem na pierwszą opcje ( nie pamiętam jaka to była) i zdjęcia ponownie wychodziły dobrze naświetlone.
Pewnie już to sprawdzaliście, ale jak nie to jeszcze możesz w te ustawienia zerknąć.
Jeżeli chodzi o zmianę rozmiaru zdjęcia to tu jest wszystko opisane: viewtopic.php?f=31&t=190&st=0&sk=t&sd=a&start=10

krzychu_ch_
Początkujący

Do Tadeusza
Z internetem jako tako, natomiast wszelkie programy graficzne to dla mnie czarna magia. Kiedy zaczynałem fotografować zdjęcia robiło się albo dobre, albo złe. Teoretycznie istniała wiedza o retuszu, ale trudno sobie wyobrazić retusz na filmie 35 mm. Tak więc w grę mogły wchodzić jedynie drobne poprawki na papierze.
Wracając do tematu: coś tam próbuję zainstalować i może za jakiś czas będzie efekt.

Do Znajomego
Zmieniałem tryb błysku - nic nie dało. Co do dalszej części to nie wiem, co to za program IrfanView.

Pozdrawiam

Krzysztof

Znajomy-----
Początkujący

InfranView to popularny, prosty i darmowy program do przeglądania zdjęć. Korzystam już z tego programu kilka ładnych lat... Ma sporo przydatnych funkcji. tu możesz ściągnąć, a w tamtym linku co Ci podałem, masz w miarę dokładną instrukcje jak zmniejszyć zdjęcie.
Link do strony programu http://www.irfanview.com/ Możesz też tu ściągnąć język polski w dziale IrfanView languages, po zainstalowaniu programu z linku poniżej, instalujesz język.

Link do ściągnięcia http://www.download.com/IrfanView/3000- ... d=10991791

Pluginy jeszcze można ściągnąć, są na głównej stronie programu.

Alf300
Początkujący

Cześć Krzychu :)

Widzę że temat się rozwinął i pojawiają się nowe szczegóły twojego problemu .... zobacz ten temat tam kolega miał podobny problem

viewtopic.php?f=38&t=420

Jedyne czego nie mogę zrozumieć choć może już się pogubiłem to dlaczego na 50-200 jest dobrze a na kicie nie .

Może jeszcze spróbuj wykonać kilka fotek tego samego za każdym razem z lampą jak będziesz miał to co kolega w temacie co ci podałem to może znowu problem lampy ....

spokojnie powoli dojdziemy do problemu :nauseated_face:

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

To że flash błyska wcale nie oznacza, że błyska w czas i z odpowiednią mocą. Jeżeli zdjęcia bez flasha są naświetlone poprawnie znaczy się, że może masz zepsutą SYNCHRONIZACJĘ lampy z migawką. A to wymaga wizyty body w serwisie.