Podziel się wrażeniami!
Cześć jestem nowy. Mam na imię Krzysztof, jestem z okolic Gdańska. Zdjęcia robię całe życie: począwszy od smieny 2, smieny 8, zenita aż do prakticy. Od samego początku również samodzielne wywoływanie, w tym również na początku lat siedemdziesiątych zdjęcia barwne. Póżniej cyfrówka konica minolta z20, a teraz sony a300 + 2 obiektywy (18-70; 50-200). Kupiłem go tylko dlatego, że stanowi jakąś kontynuację minolty. Z minolty byłem bardzo zadowolony, ale się utopiła.
Mam nadzieję, że znajdę na forum masę przydatnych informacji. Na początek więc pytanie: Czy kupiłem bubla? Kupując sprzęt taki jak aparat fotograficzny nie sposób nie odnieść się z pełnym zaufaniem do producenta i próbować sprawdzić go pod każdym kątem. Tak więc dopiero po 2 miesiącach od kupna (impreza, zdjącia przy lampie) zauważyłem, że aparat nie doświetla zdjęć. Po kilku eksperymentach stwierdzam: przy obiektywie 50-200 zdjęcia są zawsze prawidłowo naświetlone, przy założonym obiektywie 18-70 w skrajnej pozycji (ogniskowa 18) zdjęcia są prawidłowo naświetlone, w każdym innym przypadku (nawet niewielkie poruszenie zoomem) - zdjęcia niedoświetlone. Nasuwa się wniosek, że winą należy obarczyć obiektyw. Szukam potwierdzenia tezy oraz o wskazanie rzetelnego serwisu. Okazuje się, że serwis z Gdańska jedynie pakuje sprzęt i przesyła do Warszawy. Może więc lepiej skontaktować się bezpośrednio z serwisem, który dokonuje napraw? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Krzysztof
Alf300 - przepraszam, nie Ciebie cytowałem - komputer sam to dodał.
Do gnembona
Bez lampy zdjęcia są ok. Chętnie prześlę, ale mam problemy ze zmniejszaniem rozdzielczości - poprzednio kolega mi to zrobił. Jeżeli możesz, to prześlij e-mail. W normalnej poczcie nie ma ograniczeń wielkości pliku.
Mój e-mail: kch_@vp.pl
Pozdrawiam
Krzysztof
Flesz błyska za każdym razem, ale nie doświetla zdjęć. Nie wiem jak to jest fizycznie zrobione - czy regulowana jest energia błysku, czy przysłona (kiedyś absolutnie nie można było przy lampie operować czasem naświetlania - szczelina migawki musiała być otwarta na max., czas dłuższy, niż błysk)
Do gnembona
Bez lampy zdjęcia są ok. Chętnie prześlę, ale mam problemy ze zmniejszaniem rozdzielczości - poprzednio kolega mi to zrobił. Jeżeli możesz, to prześlij e-mail. W normalnej poczcie nie ma ograniczeń wielkości pliku.
Mój e-mail: kch_@vp.pl" target="_blank
Pozdrawiam
Krzysztof
Szukałem pomocy na stronie "Rozwiązywanie problemów" i znalazłem tam numer Centrum Obsługi Klienta. Tam podali mi adres i numer serwisu w Gdańsku, a pod tym numerem uzyskałem informację o tym, że tylko przyjmują sprzęt i odsyłają do Poznania lub Warszawy, w zależności od tego, jaki to sprzęt.
Następnie owołałem się do użytkowników sprzętu, a więc na forum.
Dodatkowo muszę powiedzieć, że przejrzałem wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem alfą i widzę, że od początku występował ten problem, ale wtedy myślałem, że to kwestaia doczytania instrukcji obsługi.
Pozdrawiam
Krzysztof
Może moja rada wyda się banalna, ale miałem podobny problem. Tylko nie sprawdzałem na drugim szkiełku, zdjecia wychodziły ciemne, mimo, że flash błyskał. Moja dziewczyna przestawiła w w ustawieniach aparatu tryb błysku na bezprzewodowy. Przestawiłem na pierwszą opcje ( nie pamiętam jaka to była) i zdjęcia ponownie wychodziły dobrze naświetlone.
Pewnie już to sprawdzaliście, ale jak nie to jeszcze możesz w te ustawienia zerknąć.
Jeżeli chodzi o zmianę rozmiaru zdjęcia to tu jest wszystko opisane: viewtopic.php?f=31&t=190&st=0&sk=t&sd=a&start=10
Do Tadeusza
Z internetem jako tako, natomiast wszelkie programy graficzne to dla mnie czarna magia. Kiedy zaczynałem fotografować zdjęcia robiło się albo dobre, albo złe. Teoretycznie istniała wiedza o retuszu, ale trudno sobie wyobrazić retusz na filmie 35 mm. Tak więc w grę mogły wchodzić jedynie drobne poprawki na papierze.
Wracając do tematu: coś tam próbuję zainstalować i może za jakiś czas będzie efekt.
Do Znajomego
Zmieniałem tryb błysku - nic nie dało. Co do dalszej części to nie wiem, co to za program IrfanView.
Pozdrawiam
Krzysztof
InfranView to popularny, prosty i darmowy program do przeglądania zdjęć. Korzystam już z tego programu kilka ładnych lat... Ma sporo przydatnych funkcji. tu możesz ściągnąć, a w tamtym linku co Ci podałem, masz w miarę dokładną instrukcje jak zmniejszyć zdjęcie.
Link do strony programu http://www.irfanview.com/ Możesz też tu ściągnąć język polski w dziale IrfanView languages, po zainstalowaniu programu z linku poniżej, instalujesz język.
Link do ściągnięcia http://www.download.com/IrfanView/3000- ... d=10991791
Pluginy jeszcze można ściągnąć, są na głównej stronie programu.
Cześć Krzychu
Widzę że temat się rozwinął i pojawiają się nowe szczegóły twojego problemu .... zobacz ten temat tam kolega miał podobny problem
viewtopic.php?f=38&t=420
Jedyne czego nie mogę zrozumieć choć może już się pogubiłem to dlaczego na 50-200 jest dobrze a na kicie nie .
Może jeszcze spróbuj wykonać kilka fotek tego samego za każdym razem z lampą jak będziesz miał to co kolega w temacie co ci podałem to może znowu problem lampy ....
spokojnie powoli dojdziemy do problemu
To że flash błyska wcale nie oznacza, że błyska w czas i z odpowiednią mocą. Jeżeli zdjęcia bez flasha są naświetlone poprawnie znaczy się, że może masz zepsutą SYNCHRONIZACJĘ lampy z migawką. A to wymaga wizyty body w serwisie.