Podziel się wrażeniami!
Cześć jestem nowy. Mam na imię Krzysztof, jestem z okolic Gdańska. Zdjęcia robię całe życie: począwszy od smieny 2, smieny 8, zenita aż do prakticy. Od samego początku również samodzielne wywoływanie, w tym również na początku lat siedemdziesiątych zdjęcia barwne. Póżniej cyfrówka konica minolta z20, a teraz sony a300 + 2 obiektywy (18-70; 50-200). Kupiłem go tylko dlatego, że stanowi jakąś kontynuację minolty. Z minolty byłem bardzo zadowolony, ale się utopiła.
Mam nadzieję, że znajdę na forum masę przydatnych informacji. Na początek więc pytanie: Czy kupiłem bubla? Kupując sprzęt taki jak aparat fotograficzny nie sposób nie odnieść się z pełnym zaufaniem do producenta i próbować sprawdzić go pod każdym kątem. Tak więc dopiero po 2 miesiącach od kupna (impreza, zdjącia przy lampie) zauważyłem, że aparat nie doświetla zdjęć. Po kilku eksperymentach stwierdzam: przy obiektywie 50-200 zdjęcia są zawsze prawidłowo naświetlone, przy założonym obiektywie 18-70 w skrajnej pozycji (ogniskowa 18) zdjęcia są prawidłowo naświetlone, w każdym innym przypadku (nawet niewielkie poruszenie zoomem) - zdjęcia niedoświetlone. Nasuwa się wniosek, że winą należy obarczyć obiektyw. Szukam potwierdzenia tezy oraz o wskazanie rzetelnego serwisu. Okazuje się, że serwis z Gdańska jedynie pakuje sprzęt i przesyła do Warszawy. Może więc lepiej skontaktować się bezpośrednio z serwisem, który dokonuje napraw? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Krzysztof
Oczywiście mówię o drugim z kompletu (50-200). Drugiego takiego samego nie podstawiałem.
Rozumiem
przyszło mi jeszcze do głowy abyś zobaczył coś takiego ....
Mówisz że ustawiasz na tryb Auto czyli aparat sam ustawia sobie parametry z twoich fotek nie mogę zobaczyć exifa więc nie wiem jakie parametry sobie dobrał . Zrób tak ...
Ustaw na tryb A i pokretełkiem zmień wartość przesłony no np. 5,6 na 35mm i cyknij fotkę zobaczymy co będzie jak wymusimy mu samemu ustawienia .
Piszesz że na Portret też jest kiła to są wszystko programy automatyczne może obiektyw nie bardzo komunikuje się z aparatem na Automacie koniecznie sprawdź programy półautomatyczne
To już jutro, bo dzisiaj pora spać. Dzięki.
Cześć. Zrobiłem próby na A. Praktycnie jest to samo, ale przytoczę trochę szczegółów.
1. przysłona 3,5 - zdjęcia prawidłowo naświetlone w zakresie ogniskowych od 18 do (ok.) 23 (poniżej 24).
2. większa wartość przysłony: tylko przy ogniskowej 18 (minimalnu ruch zoomem i zdjęcie ciemne).
3. ogniskowa 18 i zmiana przysłony od 3,5 w górę - zdjęcie zaczyna być ciemnawe przy przysłonie ok. 11.
Pozdrawiam
Krzysztof
No to Krzychu moim zdaniem już nie pozostaje nic jak reklamować ten obiektyw jeżeli na stykach na oko jest wszystko OK to do pudełeczka i serwis ... Nie wiem gdzie kupiłeś może ci wymienią na inny w sklepie od razu jak pokarzesz fotki .
Dobrze że masz w obwodzie 50-200 to na święta nie zostaniesz bez fotek ... ponoć śnieg ma być i cała ta twoja czarna gromadka małych potworków będzie miała fajne foty . Choć będziesz musiał się trochę oddalić
Dzięki za pomoc. Życzę zdrowych, pogodnych, spokojnych Świąt.
Natomiast jeszcze prośba do wszystkich internautów: dobry serwis - macie jakieś doświadczenia? Skąd moje obawy. Chyba mam pecha do serwisów. Obojetnie, czy będzie to samochód, czy telefon (nawt sony ericson) miałem przykre doświadczenia z jakością i rzetelnością usług.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzychu, serwis SONY jest tylko jeden. Rozumiem, że sprzęt na gwarancji, a objawy wskazują ewidentnie na walnięty obiektyw. Nie ma na co czekać trzeba słać/oddać do serwisu - jeśli kupowałeś w CS to tam wszystko załatwisz.
-----------
Atrapa i Alf - Alf, nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś Przymykanie przysłony w żaden sposób nie wpływa na zwiększenie ostrości. Ostrość zależy tylko od konstrukcji obiektywu. Regulowaniem przysłony można wpłynąć jedynie na głębię ostrości "GO". Im bardziej przymknięta tym większy obszar wydaje się być ostry. Piszę wydaje się, gdyż tak naprawdę ostra może być tylko jedna płaszczyzna, reszta to wynik niedoskonałości oka.
Polecam lekturę witryny www.fotografuj.pl
Tadeusz napisał(a):
-----------
Atrapa i Alf - Alf, nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś
obie fotki są na tych samych ekspozycjach (f/5.6 1/60s ISO400) czyli powinny być identycznie naświetlone. Obie były z fleszem, z tym że drugi raz flesz nie błysnął - moim zdaniem wizyta w serwisie będzie nieunikniona, ale niestety trzeba będzie również wysłać i body. Pokaż lepiej jakieś zdjęcia z dworu i z trybu P, coby lampka przypadkowo nie błysła.
Do Tadeusza
Kupowałem w Media Markt. Jeśli chodzi o serwis, to W gdańsku jest tylko punkt przyjęć i wysyłają do Warszawy i chcą nie tylko obiektyw, ale cały zestaw. Dodatkowo Pani przez telefon już zdiagnozowała, że to moja wina więc zapłacę za przesyłkę.
Do gnembon
Alf300 napisał(a):
drugi raz flesz nie błysnął
Właśnie dlatego p[oczekam do nowego roku.Alf300 napisał(a):
ale niestety trzeba będzie również wysłać i body