anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nieskończoność

bikmen
Początkujący

nieskończoność

drodzy koledzy moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi z manualnym ustawianiem ostrosci a konkretnie co oznacza "nieskończoność"?

10 ODPOW. 10
witmann
Początkujący

"Nieskończoność" to hipotetyczne miejsce, w którym wszystko od określonej odległości od aparatu aż po horyzont (i dalej) będzie ostre. Konstrukcja obiektywu sprawia, że od pewnego punktu dalsze przesuwanie płaszczyzny ostrości jest niemożliwe lub pozbawione sensu, więc taki punkt oznacza się właśnie nieskończonością.

bikmen
Początkujący

dzieki tak myslalem ze cos takiego ta "nieskończoność" oznacza teraz juz wiem napewno dzieki

andystar
Początkujący

W konstrukcji obiektywu nieskończoność to 1000 x ogniskowa.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

andystar napisał(a):

W konstrukcji obiektywu nieskończoność to 1000 x ogniskowa.

I pewnie dlatego w obiektywach długoogniskowych można przekręcić obiektyw poza tę wartość. Dla f=300mm to zaledwie 300m i ostrząc np na Księżyc to trochę za mało ;)

------------------------------
fotoamator
Czmiel-----
Początkujący

ponoc nie ma glupich pytan wiec... jak ustawic na nieskonczonosc? :)

Alf300
Początkujący

Czmiel nie dam ci profesjonalnej odpowiedzi ale własnymi słowami.

Mi w Maf jest to łatwo ustawić bo na obiektywie mam okienko skali ostrości gdzie widzę na co ustawiłem nawet nie patrząc w wizjerek.

Tobie w Kicie proponuje pobawić się manualnym ostrzeniem patrząc przez wizjerek kręć pokrętłem ostrości na obiektywie jak zobaczysz że coś co jest daleko jest ostre to znaczy że właśnie masz nieskończoność a zarazem zapewne skończy ci się możliwość kręcenia hihihi :nauseated_face:

witmann
Początkujący

Przekręcić pierścień ostrości do końca?

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

witmann napisał(a):

generalnie się sprawdza, ale na przykład 70300G ostrzy 'ponad' nieskończoność zabezpieczając się zmianami długości elementów obiektywu w niskich i wysokich temperaturach.

Najprościej wyostrzyć obiektyw na coś co jest w 'nieskończoności', jakieś oddalone drzewo, góra, chmura

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

gnembon napisał(a):

witmann napisał(a):

generalnie się sprawdza, ale na przykład 70300G ostrzy 'ponad' nieskończoność zabezpieczając się zmianami długości elementów obiektywu w niskich i wysokich temperaturach.

Pewnie tak, ale nie tylko.
Wg "kalkulatora" dla f=300mm dla f/2,8 odległość hiperfokalna to... 1591m. Tymczasem sprzętowa "nieskończoność" to 1000xogniskowa, czyli 300m. Czyli, aby ustawić ostrość na odległy motyw, trzeba "przekręcić" poza znaczek nieskończoności na obiektywie.

------------------------------
fotoamator