anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dlaczego warto mieć stałkę???

Cylin-----
Początkujący

Dlaczego warto mieć stałkę???

Witam. Obecnie posiadam sprzęt....jak w opisie. Chciałbym wiedzieć dlaczego każdy szanujący się fotoamator powinien mieć w swojej szklarni stałki. Proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ja wiem, czy powinien? Ja nie mam. To znaczy mam. M42 z Zenita.
A ogólnie obiektywy stałoogniskowe dają lepszą jakość - łątwiej wykonać i poprawnie skorygować obiektyw stałoogniskowy, niż taki, któremu się wszysko zmienia.

------------------------------
fotoamator
Cylin-----
Początkujący

Dzięki za odpowiedź Tadeuszu. A jaki byłby najlepszy obiektyw (ogniskowa) do zdjęć weselnych. Oczywiście niekomercyjnych ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Cylin napisał(a):

Dzięki za odpowiedź Tadeuszu. A jaki byłby najlepszy obiektyw (ogniskowa) do zdjęć weselnych. Oczywiście niekomercyjnych ;)

I znowu pytanie z cyklu: jak najlepiej przysłonę ustawić? :smileyrolleyes:
Jak miałem Zenita, to ślub i całe wesele robiłem zenitowym "kitem" czyli Heliosem 58/2. I musiało wystarczyć 8-) Potem się dorobiłem jeszcze Pentacona 29/2,8 i było miodzio :)
Jak na wesele i niekomercyjnie (nie wyobrażam sobie, żeby komercyjnie i nie wiedzieć co zapiąć :smileyhappy:

fotoamator
profile.country.pl_PL.title
aixen-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Bo np 50 jest fajna le dość wąska i scen ogólnych nie sfocisz, chyba, że sala duża ;)

Potwierdzam... mam SAL50F14 i już pare razy zabrakło mi pomieszczenia, aby objąć kadr.
Ale nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre. Zauważyłem, że z tym obiektywem, mam większy "porządek" na zdjęciach :D Ponadto, doskonale wymusza na fotografującym właściwe kadrowanie. Mam nadzieję dostać w drugiej połowie stycznia przyszłego roku "na testy" MAF50F17. Będzie szansa porównać bezpośrednio... Cenowo, to interesująca propozycja. Ca 1/2 ceny nowego Sony czy Sigma... czy tak samo dobry..., a może lepszy, to się okaże...

Creatoor
Początkujący

Cylin napisał(a):

A jaki byłby najlepszy obiektyw (ogniskowa) do zdjęć weselnych.

To zależy od sytuacji. Nie ma reguły. Jeśli chcesz robić zdjęcia z dużą głębią (grupowe) to będzie potrzebny szerokokątny (do 50 mm już w przeliczeniu na małą matrycę), jeśli chcesz robić portretowe z małą głębią ostrości to potrzebny będzie w granicach 100-150 mm (już po przeliczeniu) - jasny 2,8 lub (marzenie) 1,4. Ja robię to ta: Do zdjęć w ratuszu, kościele itp używam zooma Sigma 18-200 f/3,5-6,3. Kiedy robię zdjęcia samej pary w plenerze itp. zmieniam na stałkę Sigma 70 f/2,8 (co daje mi w przeliczniu 100 mm). Zaznaczam, że też robię zdjęcia "amatorskie" :smileytwisted: ale klienci są zadowoleni. Przekonałem się też, że obok dobrego obiektywu do takich zdjęć ważna też jest lampa błyskowa (nie ta wbudowana).
Pozdrawiam

Cylin-----
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi. A znacie jakieś jasne szkło zmiennoogniskowe około 20-70 żeby zmienić kita Sony?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Cylin napisał(a):

Dzięki za odpowiedzi. A znacie jakieś jasne szkło zmiennoogniskowe około 20-70 żeby zmienić kita Sony?

AF 17-35/2.8-4 (D) + AF 28-75/2.8 (D)

fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cylin napisał(a):

Najlepiej to Sony 24-70/2.8 SSM :smileyhappy:

A tak serio to np. Sigma 17-70/2.8-4, Sigma 24-70/2.8, Sony 16-80/3.5-4.5, Tamron 17-50/2.8

Plus propozycja Tadeusza. :)

dynaxx7
Początkujący

:D...polecam 17-35/3.5G...jako prezent pod choinkę... :D